Eldreomsorg

Skal mennesker lønne seg?

Skal mennesker lønne seg?

Skal mennesker lønne seg? spør byråd Inga Marte Thorkildsen, og skriver:

"Nei, mennesker skal ikke lønne seg. Og gamle mennesker, syke mennesker, de skal tas godt vare på. Jeg føler meg litt sentimental, jeg innrømmer det.

Dveler ved noen bilder fra Midtåsenhjemmet, jeg må ofte tenke gjennom hva jeg har opplevd på jobb. I dag: En eldre mann sitter og stryker og stryker kona si over kinnet mens han synger barnesanger som hun kanskje hører og husker, kanskje ikke. En annen holder kona gjennom 40 år i hånda, mens han ler og gråter til hennes usammenhengende utbrudd, ofte fulgt av en latter som smitter over på alle som er i nærheten. Før hadde hun høytstående jobber, det er vanskelig å forstå. Han har forsonet seg med det, men var lenge deprimert, forteller han. Nå virker han mest av alt glad for livet.

I et rom ligger babyer og pludrer til pianospillet og allsangen. En barselgruppe har tatt turen, det er første gang de er her. På skjermet avdeling har en av de pårørende tatt portrettbilder av beboerne, de henger etter hverandre på veggen. De ser så vakre ut. Ikke syke, bare sterke. Noen av medarbeiderne har tatt med seg effekter fra en gammel tante, ting som gir minner og noe å snakke om.

Et sykehjem rommer så mye. Smerte, glede, kjærlighet, sorg og humor. Kreativitet og frustrasjoner og fortvilelse. De som har sine her har ofte stått på ufattelig mye, ofte FOR mye. Vi skal ha respekt for dem. For innsatsen og følelsene. Og plutselig er det deg og meg. Vi er i samme båt, vi mennesker. Vi tar ikke vare på hverandre bare fordi vi er snille. Og ikke bare fordi det er lønnsomt (det er det!). Men fordi vi trenger det, alle som en. I døden er vi alle like. Før døden er vi alle like sårbare. Og på veien er det lov å le!"

Kommentarer   

+3 #1 Arve Somdahl 31-03-2017 21:32
Noen ganger tenker jeg om nyliberalismen: Er livet bare en forretningsidè, der bare de sterkeste er vinnere?
+1 #2 Kjell Dølven 31-03-2017 22:00
Mennesker skal lønne seg det er vel klart med unntak av syke og gamle.
Hvordan skulle samfunnet gå videre ellers.
Du skal yte før du kan nyete om du har mulighet. Vi kan ikke ha overflod av late og likegyldige.
+1 #3 Eric Van Brug Wilting 01-04-2017 05:09
For alle som kan sin kalkulator så må totalen lønne seg, dersom vi ønsker opprettholde velferdsstaten. "Vi" er derfor lønnsomme bidragsytere til fellesskapet gjennom skatter og avgifter, inntil vi "kanskje" blir ulønnsomme i økonomisk forstand. Tapper vi mer penger enn det som kommer inn, vil våre barn/ barnebarn måtte svi for det faktum.
0 #4 Karianne Bakken Grøterud 01-04-2017 05:12
Det er vel ingen mennesker som lønner seg hvis man ser på regnskapet... selv ikke den rikeste
0 #5 kjell weihe 01-04-2017 08:31
Som hovedregel er det en selvfølge at "mennesker skal lønne seg". Om det ikke hadde vært slik hadde menneskeheten forlengst vært utdødd. Men nettopp fordi det er slik at de fleste "lønner seg" for samfunnet, så har samfunnet - av det overskuddet som oppstår - mulighet til å særbehandle enkelte grupper, fex akseptere at barn og eldre fritas fra lønnsomhetskrav et.

Om ingen mennesker hadde "lønnet seg" så hadde samfunnet ikke hatt råd til å særbehandle barn og eldre. Det er virkeligheten.

I hovedsak er artikkelen god den, men dette partiet har ikke akkurat utmerket seg med stor forståelse for at verdiene må skapes før de kan brukes/fordeles .
0 #6 Reidar Rasch 02-04-2017 06:47
Jeg venter på et regnskap over Carl Ivars livsløp. Godtgjørelser, frynsegoder, gratisreiser, lønnet fravær og ferier, subsidierte, billige/gratis måltider, reiser, representasjons middager og -opphold for skattebetalerne s penger, osv, osv. På pluss-siden: Hva har han gjort for den enkelte, andre mennesker? Hva har han gjort for samfunnet, altså forbedring av samfunnet for oss som bor her? Hva er kulturelle minner og kulturarv etter han, fysiske skaperverk, kulturminner, varige verdier? immaterielle verdier, dikt, salmer, noe mentalt oppbyggende, noe oppmuntrende som har hjulpet folk til å se litt lysere på livet? Ja, jeg venter på dette regnskapets dag over hans gjerning - så vi får vite på hvilken måte har Carl Ivar Hagen vært "bærekraftig", samfunnsnyttig?
0 #7 Anders Arntzen 02-04-2017 08:52
Iteressant å se forskjellige meninger om lønnsomhet
Rådyrene som spiser våre tulipaner er neppe lønnsomme. Jeg leste engang om en indianerstamme hvor jegerne jaktet og delte byttet med alle når de kom hjem. Helt til en svært dyktig jeger mente han kunne beholde alt for seg selv... jeg husker ikke enden av historien.

Marte Thorkildsen antyder noe om grunnleggende ideer om eiendomsforhold og retten til å bruke noe. Også om menneskeverdi og om en eier seg selv. Kansje er det bare jeg som leser det inn. Men skal en forstå politikk og finne sitt parti, må en vite litt om verditnkningen bak partiene. Hvis det finnes da. Eller en skjønner det selv?

Hun slutter med at det er lov å le på veien
--til banken?
0 #8 Kjell Jørgen Otterbekk 03-04-2017 05:04
Norge går med overskudd, og har penger på bok. Altså, innbyggerne er lønnsomme..

Legg til kommentar