Eldreomsorg

Inga Marte Thorkildsen vil rive gjerder, knuse siloer og ha studenter og gamle i samme bygg

Inga Marte Thorkildsen vil rive gjerder, knuse siloer og ha studenter og gamle i samme bygg

Byråd Inga Marte Thorkildsen:

"I går møtte jeg Aase på 95, som er så inderlig ensom på sykehjemmet. Hun er helt klar, men bor med mennesker som stort sett ikke er klare. Hun gjorde dypt inntrykk på meg. Mange gamle jeg treffer er ensomme. Noen på sykehjem, andre alene hjemme. Mange tør ikke å bli venner med andre gamle, fordi de er redde for at de skal dø fra dem!

Min drøm er at vi skal legge til rette for flere vennskap på tvers mellom unge og gamle. At studenter skal få billig rom på sykehjem/omsorg+ mot at de sprer varme og glede. At flere skal få bo i fellesskap med andre, i egne leiligheter, med felles måltider og opplevelser. At flere kan bli kjørt og henta så de kan møte vennene sine, spise sammen og oppleve fellesskap. Og at de som trenger mye hjelp i Oslo skal få faste hjelpere.

En sterkt funksjonshemmet kvinne jeg møtte i forrige uke sa at hun er så glad i hjelperne sine. Men at når hun ikke vet hvem som kommer, så blir hun så engstelig. For henne er hjelperne solskinn som lyser opp en mørk hverdag. Å møte alle disse menneskene gir enorm inspirasjon og engasjement.

Tenk hva vi kan få til, når vi bare jobber sammen! Når vi bruker penger på det som virkelig betyr noe, og viser alle som er glad i folk - også i gamle folk - at dette er jobber som gir mulighet til å utgjøre en forskjell."

Kommentarer   

0 #1 Nina Egedius 09-05-2017 21:38
Jeg har lest om et sted, tror det var i Nederland, hvor studentene bor billig, mot at de bruker noe av sin tid på de eldre.
Et eksempel til etterfølgelse?

Synes generelt at de yngste i dag (unge voksne m el u egne barn)
ikke er så gode på å besøke sine besteforeldre. De er fryktelig opptatt av seg og sitt, og finner lite el ingen plass til de eldste. Det er jo ganske trist.
Særlig når jeg tenker på hvor mye MIN generasjon hadde av kontakt med besteforeldre på begge sider.....
0 #2 Kristin Brandal 10-05-2017 04:43
Veldig bra! Også å bygge barnehager og sykehjem i samme bygg der ungane kan springe inn på stuene på sykehjemmet. Unger bor i dag langt borte frå besteforeldre og dei gamle elsker når unger kjem på besøk. Medisin for kropp og sjel
0 #3 Inger Seim 10-05-2017 04:45
Da jeg jobbet som fritidsklubbled er for mange år siden startet vi " unge hjelper eldre " Ungdom kjørte varm mat hjem til eldre , de arrangerte lørdagskafeer, handlet , pyntet til jul m.m Min erfaring fra den gang er at de unge sviktet aldri noen avtaler med de eldre. Ungdom liker å føle at de er betydningsfulle og viktige deltakere i eget nærmiljø - responsen fra de eldre "løftet" både selvtillit og følelsen av å være til nytte.

Legg til kommentar