Eldreomsorg
Helseetaten-evaluering: De som trenger sykehjemsplass får det
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Eldreomsorg
- Publisert torsdag 25. mai 2017 03:47

Helseetaten fikk i oppdrag å se på bydelenes praksis når det gjelder behandling av søknader om sykehjemsplass, ut fra følgende føringer for oppdraget:
- Gjennomgang av avslag på sykehjemsplass i et utvalg av bydeler
- Hvilke tjenester gis til de som får avslag på søknad om sykehjemsplass
- Er det faktorer som kan forklare forskjellene mellom bydelene
I sin rapport konkluderer etaten blant annet slik:
"Ut fra gjennomgangen har vi inntrykk av at de som trengte sykehjemsplass fikk innvilget søknaden sin. Alle søkerne som fikk avslag mottok tjenester fra bydelen. Dette innebar at de også fikk jevnlig oppfølging og helsehjelp, slik at endringer i deres helsetilstand og hjelpebehov raskt ble fanget opp og tjenestene endret.
Statistikken viser at det er færre som søker sykehjem nå enn tidligere. Sammenlignet med rapporten «Gjennomgang av et utvalg klager på avslag på langtidsplasser i sykehjem» er det fortsatt få avslag på søknader om sykehjemsplass og få klager på de avslagene som er gitt (20 klager på 84 avslag). Av de som klaget fikk 75 % omgjort vedtaket til sin gunst. Andelen søknader som er trukket er derimot gått ned fra 15 % i 2012 til 6 % i 2015 for hele Oslo.
Både statistikk og saksgjennomgangen viser at de som søkte om langtidsplass var en pasientgruppe med betydelig nedsatt helsetilstand. Denne gruppen har en helse- og livssituasjon som kan endre seg raskt. Situasjonen kort tid etter avslag kan derfor være forverret og behovet endret. Det at bydelene omgjør avslag, kan derfor like gjerne tyde på at søkers funksjonsnivå er endret, som at de har vært for strenge i sin avgjørelse."
Men et spørsmål rapporten ikke drøfter er kvaliteten på sykehjem, knyttet til om det er tilstrekkelig bemanning. Les det skarpe brevet en sykehjemsbeboer forleden dag sendte til byrådslederen. Jeg deler hans synspunkter på at sykehjemmene har for lav grunnbemanning.
Hvordan er andres erfaringer rundt dette? Stemmer evalueringen med folks opplevelser? Skriv gjerne dine synspunkter i kommentarfeltet.
Kommentarer
Vi veit at grunnbemanninga og antall fagpersoner er for lavt - både på s.heim og i h.tjenesta. Slik har det vore siste 20-30 åra. Skulle ikkje vere nødvendig med fleire karleggingar, forskningsrappo rtar eller skjema om dette no. Inviter dei som jobber nærmast pas, som kan faget sitt og veit kva som må til for bedring: Først 8g fremst økt grunnbemanning og fleire fagpersoner. Men det er ingen regjering som våger ta det løftet. I staden sparker ein nedover når noko galt skjer (som konsekvens av dette) - år etter år, desverre.
Mye av det samme på sykehjem.Det er fint med mange gode aktivitetstilbu d til beboere,men en pleier skal ha tid til å følge opp også.
Pleiefatoren i Oslo ligger på 0,71 som er betydelig under landsgjennomsni ttet. Hvilken virkelighetsopp fatning har Oslopolitikerne hvis dette innlegget er representativt?
Slike debattinnlegg bekymrer meg! Følgende nyhet fra NRK dokumenterer at ikke alt er som det skal være i omsorgen for våre syke og eldre i Oslo:
Millionbot til Oslo kommune for manglende omsorg
Oslo kommune er idømt en bot på 1,5 millioner kroner etter at en 63 år gammel kvinne døde som følge av manglende omsorg fra kommunen.
Les mer her: www.nrk.no/.../1.13521556
Jeg offentliggjør en rapport fra kommunen og sluker slett ikke den rått. Snarere spør jeg om dette stemmer med folks erfaring.
Og når det gjelder pleiefaktor og sykehjemsbemann ing skriver jeg jo det samme som deg: "Les det skarpe brevet en sykehjemsbeboer forleden dag sendte til byrådslederen. Jeg deler hans synspunkter på at sykehjemmene har for lav grunnbemanning. "
Jeg vil gjerne se tall fra bydelene som viser at "noen timer" hjemmesykepleie r i uken sidestiller en ordinær sykehjemsplass til kr 800 000 - 900 000 kr pr år. Bydelene var ikke enige og mente tjenestene ble dyrere. nettavisen.no/.../...
Er det ikke slik nå at bydelene betaler for sykehjemsplasse ne? Har ikke dette alt med økonomi å gjøre?
Fra rapporten til helseetaten:
Økonomi Bydelene ble spurt om de opplevde at økonomi, hadde påvirkning på antall innvilgelser av søknader om sykehjemsplass. Samtlige bydeler fremhevet at det var brukernes behov som var avgjørende for utfall av søknaden. De oppgir dessuten at en tjenestemottake r ikke skal ha mange timer med hjemmesykepleie i uken, før det kan sidestilles med en sykehjemsplass rent økonomisk.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.