Eldreomsorg

Eldreomsorg: Større fleksibilitet og mindre stress

Eldreomsorg: Større fleksibilitet og mindre stress

Byråd Inga Marte Thorkildsen:"Nå er jeg veldig spent!

Snart skal vi prøve ut to nye ting i eldreomsorgen i Oslo, og på fredag fikk vi råd fra kolleger i København om hvordan vi bør gå fram: det første er en ordning med aktivitetstid/tidskonto for ensomme eldre som trenger hjelp til å komme seg ut og oppleve gleden ved livet.

Det andre er rammevedtak som skal erstatte minutt for minutt-vedtak ("stoppeklokkeomsorg"). Sånt gir større fleksibilitet og mindre stress. I København har de lenge gjort begge deler. Fagfolk får større tillit og ansvar, det blir mer givende og spennende å jobbe. Og de eldre møter et system som ikke er så firkanta, og som hjelper dem med det de har behov for. Kanskje vil de bare ut en tur, eller besøke graven til ektemannen, eller se "Kongens nei" på kino. Da kan de spare opp ekstra tid.

En nydelig historie fra København: en eldre dame, gammel svømmer, sparte opp sin halvtime i uka. På den måten fikk hun hjelp til å komme seg til svømmehallen en gang i måneden. For henne ble det høydepunktet i tilværelsen. 50 millioner bruker de.

Og det kan vi også, nå som vi har innført eiendomsskatt!"