Eldreomsorg
Bør eldre samboere ha garanti for å få bo sammen på sykehjem?
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Eldreomsorg
- Publisert søndag 07. juni 2020 05:58

SVs stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson sendte sist uke fram dette spørsmål til helse- og omsorgsministeren: "SV har jobbet for en samboergaranti, og 19.4. 2018 ble dette vedtatt. Likevel har det ikke kommet konkret politikk fra regjeringen. Hvorfor har denne saken gått så sakte, og når skal de eldre får samboergarantien som SV har jobbet for?"
Stortingets vedtak - med stemmene fra Høyre, Frp, Venstre, MDG og SV - var: «Stortinget ber regjeringen om å ta inn bestemmelser om samboergaranti, som er uavhengig av ektefelles eller samboers behov for omsorgstjenester, ved utarbeidelse av nasjonale kriterier for tildeling av langtidsopphold.»
Samboergaranti skal være frivillig for parene og flertallet mente at man ved utarbeidelsen av de nasjonale kriteriene for tildeling av langtidsopphold i sykehjem også skal ta inn bestemmelser om samboergaranti, som er uavhengig av ektefelles eller samboers behov for omsorgstjenester.
Oslo kommunes praksis er: "Ektepar eller samboere skal få mulighet til å bo sammen på institusjon selv om bare en har fått vedtak om langtidsopphold. Det forutsetter at den andre part også trenger helse- og omsorgstjenester, samt delvis oppfyller kriterier for tildeling av korttidsopphold."
På Facebook-profilen min stiller Per Morten Jørgensen spørsmålet: "Mener man for alvor at friske gamle mennesker skal på sykehjem fordi ektfelle/samboer er dement og trenger heldøgns omsorg. Tror de som mener dette neppe vet hva sykehjem er og hva som skal til for å få en institusjonsplass. Dette er å legge et for stort press på ektefeller/samboere som antagelig er utslitt av å pleie en syk og oftest dement livsledsager." Sigrun Sørensen støttet det: "Dette er så sant. Ikke alltid greit når to gamle ikke lenger kan bo hjemme men må på sykehjem. De har jo også vidt forskjellige pleiebehov og ulike diagnoser. Jeg vet det blir forsøkt der to en sjelden gang legges inn samtidig, men resultatet ble at de to slet hverandre ut og måtte flyttes på forskjellige avdelinger. De må jo behandles som to individuelle personer, ikke som et par, uansett hvor lenge de har vært gift."
Dette er en helt grei debatt å ta. Hva mener mine følgere?
Les hele spørsmålet med begrunnelse her. Les også behandlingen i 2018.
Kommentarer
Selvfølgelig skal ektefelle som ønske det få opphold på sykehjemmet. Syke HJEMMET er hjemmet til den som er beboer.
Selv om man har levd ett langt liv ilag kan dementen vere av ulike arter. Det er besvist det at ektefeller måtte separeres fra hverandre p. g. a utagerende dement.
Så ja for frivillig innleggelse ilag på samme rom, men det må vurderes i hvert tilfelle. Å må vurderes etter hvert mens de bor ilag. Kan være fint i begynnelsen til det går utover en av dem. Da må det vurders igjen.
Jeg har vært med på dette. På min arbeidsplass gjennom 8 år hadde vi noen få dobbeltrom, dvs rom med 2 senger inntil hverandre og en liten stue i tillegg. Så lenge ektefellene kommuniserte noenlunde greit, og hadde god nærhet til hverandre, gikk det som oftest bra. Ofte måtte vi likevel flytte dem fra hverandre, da de eks vis kranglet, hadde ulik døgnrytme, den ene likte ikke tiltak vi vurderte som påkrevet i forhold til den andre... osv . Kort sagt, det funket for noen få, en kort stund.
Det er lett å vedta idealtilstander som ikke finnes. Men det bør åpnes for muligheten derbegge har bruk for mye hjelp, og de hR en god relasjon. Det er det slett ikke alle som har etter et langt ekteskap.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.