Eldreomsorg

Sykehjem: Når kvalitet blir viktigst

”– Konkurransen har nok gått på kvaliteten løs i Oslo. Det er grenser for hvor mye prisen kan presses.” Det er Høyres byrådsleder i Oslo, Erling Lae, som siteres slik i bladet til Seniorsaken. Det er en klok uttalelse. Det er hyggelig at byrådslederen så entydig gir rett til oss som i Oslo bystyre har sagt at det ikke er dekning for mantraet om at anbudskonkurransene gir både bedre pris og bedre kvalitet, skriver Ivar Johansen.


”– Konkurransen har nok gått på kvaliteten løs i Oslo. Det er grenser for hvor mye prisen kan presses.”

Det er Høyres byrådsleder i Oslo, Erling Lae, som siteres slik i bladet til Seniorsaken.

Det er en klok uttalelse. Det er hyggelig at byrådslederen så entydig gir rett til oss som i Oslo bystyre har sagt at det ikke er dekning for mantraet om at anbudskonkurransene gir både bedre pris og bedre kvalitet.

Konkurransen har gått på kvaliteten løs, fordi den helt ensidig har hatt som mål å redusere kostnader. Nå ønsker derfor byrådslederen å bruke anbudskonkurranser og konkurranse for å øke kvaliteten i eldreomsorgen, og derfor ha mindre fokus på pris. Det er bra.

Sykehjemsbeboerne har sagt sitt om kvaliteten på Oslos sykehjem, gjennom en undersøkelse med personlig intervju av 800 sykehjemsbeboere.

Beboernes svar er helt entydig: Av de 10 sykehjem som kommer ut med høyest score for total tilfredshet finnes det ikke et eneste konkurranseutsatte sykehjem. 5 av sykehjemmene er drevet av kommunen selv, og 5 av sykehjemmene drives av menigheter og frivillige organisasjoner. Mest tilfreds helhetlig sett er de som bor på det kommunaldrevne Kantarellen i bydel Søndre Nordstrand.

Kvalitet for sykehjemsbeboere dreier seg i all hovedsak om at personalet skal ha tilstrekkelig tid til å bistå beboerne. Ha tilstrekkelig ressurser, kompetanse, og ikke minst: at de ansatte har tilstrekkelige fullmakter til å organisere virksomheten på en fleksibel og klok måte. Bort fra detaljstyringen fra toppen og nedover.

Fra SVs side har tatt flere politiske initiativer for omstilling, uten å få nevneverdig støtte fra byrådslederens parti. For eksempel ble for halvannet år siden to forslag avvist av bystyrets borgerlige flertall:

”Alle bydeler anmodes om å igangsette medarbeiderinitierte omstillingsprosjekter innen helse- og omsorgssektoren etter modellen til Stovner bydel. ”

”Det tilstrebes å starte et forsøksprosjekt hvor 5 sykehjem fristilles og får en organisasjon som preges av maksimalt delegering av fullmakter og frihet til å organisere driften innenfor sykehjemmet.”

Kanskje dette er verdt å vurdere på ny, som et virkemiddel for å bidra til å skape bedre kvalitet for byens pleie- og omsorgstrengende?

(Aftenpostens aftennummer 7. juli 2006)

You have no rights to post comments