Funksjonshemmede

TT-forslag fører til reduksjon og diskriminering

TT-forslag fører til reduksjon og diskrimineringByrådet ønsker å innføre en ordning med et kronebasert system for TT, hvor brukerne får disponere et bestemt beløp, og ikke som nå: et antall reiser. Et kronebasert system vil medføre en sterk skjevfordeling og diskriminerende praksis, ettersom for eksempel en synshemmet på Majorstua vil få svært mange TT kroner, mens en synshemmet på Stovner eller Furuset vil oppleve store reduksjoner i tilbudet. Dette vil svært raskt kunne føre til en reduksjon av tilbudet. Dette vil utelukkende ramme primærgruppene for tjenesten. Dvs rullestolbrukere og blinde og svaksynte, noe som dermed vil motvirke grunnprinsippet i hele ordningen: at tjenesten skal fungere som kollektivtilbud for grupper som ikke kan benytte ordinær kollektivtrafikk. Norges Blindeforbund advarer sterkt mot de foreslåtte endringer.

Det går frem både av evalueringen og på annen måte at Byrådet sterkt vurderer et kronebasert system til fordel for antall turer, slik systemet fungerer i dag. Dette er begrunnet med hensynet til kostnadskontroll. NBF Oslo forstår behovet for en effektiv kostnadskontroll. De mener imidlertid at dette kan sikres gjennom at man innfører fakturasystemer som i større grad ivaretar behovet for kontroll og samtidig sikrer en større grad av etterprøvbarhet for brukerne, heller en en omlegging av hele ordningen. De viser i denne sammenheng til kommunerevisjonens rapport, 28/2005. IT gjennomgang av transporttjenesten i Oslo kommune.

Det er slik at en ordning med et kronebasert system svært raskt vil kunne føre til en reduksjon av tilbudet. Dette vil utelukkende ramme primærgruppene for tjenesten. Dvs rullestolbrukere og blinde og svaksynte, noe som dermed vil motvirke grunnprinsippet i hele ordningen. Altså at tjenesten skal fungere som kollektivtilbud for grupper som ikke kan benytte ordinær kollektivtrafikk. Herunder transportmidler som resten av befolkningen tar som en selvfølge, som bil og sykkel med mer. Videre vil et kronebasert system medføre en sterk skjevfordeling og diskriminrende praksis, ettersom for eksempel en synshemmet på Majorstua vil få svært mange TT kroner, mens en synshemmet på Stovner eller Jerikoveien vil oppleve store reduksjoner i tilbudet. Det er på denne bakgrunn svært viktig at ordningen også fremtiden bygger på hensynet til likeverd og muligheten til å leve aktive liv!

Ordningen med reiser til arbeid og utdanning er svært god og er i mange tilfeller svært avgjørende for at personer med funksjonsnedsettelser får gjennomført sin utdanning, eller får høvelig arbeid. Samtidig viser tall fra SSB at mange mennesker med funksjonshemminger fortsatt står uten arbeid. Det er derfor svært viktig at ordningen med arbeid og utdanningsreiser videreføres og at man ser på muligheten for en utvidelse av denne ordningen, som gjør det mulig å søke arbeid eller utdanning utenfor Oslo eller Akershus.

Les uttalelsen fra Norges Blindeforbund (Word-dokument)