Funksjonshemmede

Funksjonshemmede og arbeid: Bystyreflertallet svikter

Funksjonshemmede og arbeid: Bystyreflertallet svikterAlle politikere snakker i vakre ordelag om betydningen av et inkluderende arbeidsliv og at det er viktig å sikre at flere med nedsatt funksjonsevne tilbys arbeid. Slik også i Oslo bystyre. Men når det kommer til konkrete tiltak svikter flertallet. Etter krystallklare anbefalinger fra Rådet for funksjonshemmede fremmet jeg i gårsdagens møte i bystyrets finanskomite et forslag i 5 punkter som kunne gjort at kommunen beveget seg over fra teori til praksis, herunder en målsetting om at 5 % av alle nytilsatte skal være personer med nedsatt funksjonsevne. Men flertallspartiene Høyre, Fr.P. og Venstre sviktet. Det eneste komiteen enstemmig kunne samle seg om var Høyres diffuse forslag om at kommunens virksomheter skal arbeide systematisk med å nå målet om å tilsette langt flere med nedsatt funksjonsevne. Saken avgjøres i bystyret 17. desember, så flertallet har fortsatt mulighet til å snu.


Finanskomiteens innstilling overfor bystyret:

Komiteen understreker at det er et viktig arbeid å legge til rette for at flere mennesker med nedsatt funksjonsevne rekrutteres til stillinger i Oslo kommune og tilpasse arbeidsplassene, slik at mennesker uavhengig av funksjonsevne kan fungere godt på jobben.

Komiteen viser til at finanskomiteen har vært holdt orientert om utviklingen i saken og arbeidet med den. Arbeidet med ”Inkluderende arbeidsliv”, oppfølgingene av handlingsplanen for mennesker med funksjonshemninger og arbeidet for universell utforming ser ut til å være viktige verktøy for å få realisert målet.

Komiteens mindretall, medlemmene fra A og SV viser til at Oslo bystyre 25. januar 2005 bl.a. vedtok at Byrådet skulle fremme en sak for bystyret om ansettelse av personer med nedsatt funksjonsevne med fastsettelse av Oslo kommunes egne mål og hvordan disse skal nås. Disse medlemmer konstaterer at byrådet har unnlatt å fremme denne sak for bystyret.

Disse medlemmer understreker at funksjonshemmede i arbeid gir gevinst for alle: både arbeidslivet, den som får jobb og samfunnet. Oslo kommune har et betydelig forbedringspotensiale både når det gjelder å beholde ansatte som har nedsatt funksjonsevne samt å ansette flere.Oslo kommune bør ha et ambisjonsnivå som minst ligger på Statens nivå, og som et av tiltakene foreslår dette medlem derfor et mål om at 5 % av alle nytilsatte skal være personer med nedsatt funksjonsevne.

Disse medlemmer merker seg de gode initiativ som Rådet for funksjonshemmede har fremmet overfor bystyrets finanskomite, og foreslår at bystyret fatter vedtak i tråd med dette.

Komiteens mindretall, medlemmene fra A og SV, ser at Oslo kommune er både en IA bedrift og en stor arbeidsgiver. Disse medlemmer mener vi har et særlig ansvar for at personer med nedsatt funksjonsevne blir inkludert i arbeidslivet. Disse medlemmer frykter at det er for enkelt å gjemme seg bak store mål om et inkluderende arbeid uten at tiltak som fungerer følger med. Disse medlemmer mener det er kritikkverdig tatt i betraktning at saken er fra 2005 at ikke rådet for funksjonshemmede tidligere i prosessen er tatt inn på råd og blitt hørt med konkrete tiltak

FORSLAG som kun fikk A og SVs stemmer:

Trond Jensrud på vegne av A og Ivar Johansen på vegne av SV fremmet følgende forslag:

1. Oslo kommune skal ha som mål at 5 % av alle nytilsatte skal være personer med nedsatt funksjonsevne. Byrådet utvikler en personalpolitisk handlingsplan for hvordan dette mål skal nås.

2. Oslo kommune iverksetter tiltak som kan lette overgangen mellom skole og arbeidsliv for unge med nedsatt funksjonsevne. Det bør igangsettes et prosjekt med bruk av ulike virkemidler, herunder mer omfattende bruk av praksisplasser i Oslo kommune, for å lette overgangen fra studier til arbeidsliv. Prosjektet bør legges opp som et samarbeid mellom utdanningsinstitusjonene og arbeids- og velferdsforvaltningen i Oslo kommune hvor hovedansvaret forankres hos sistnevnte.

3. Oslo kommune utvikler et trainee-program spesielt for personer med høyere utdanning med nedsatt funksjonsevne med tanke på framtidig arbeid i offentlig forvaltning.

4. Oslo kommunes rekrutteringspolicy bør ha som formål å stimulere søkere med funksjonshemninger til å søke ledige stillinger.

5. Det innskjerpes at alle virksomheter i Oslo kommune skal rapportere aktivitet og tiltak i samsvar med de krav den nye lovgivningen setter opp. Byrådet bør på grunnlag av dette årlig utarbeide en sak til bystyrets organer hvor det orienteres om status i forhold til kommunens arbeidsgiveransvar.

FORSLAG fra Høyre, og som ble enstemmig vedtatt:

Byrådet bes følge opp at virksomhetene arbeider systematisk med å nå målet om å tilsette langt flere med nedsatt funksjonsevne.
 

Kommentarer   

#1 Morten Tollefsen 04-12-2008 23:59
Nokså langt mellom liv og lære mange ganger, se:

www.medialt.no/.../555.aspx
#2 Tone I. Torp 05-12-2008 14:33
Er det mulig å få vite hva det systematiske arbeidet innebærer, hva som er målet og når det skal nås?

You have no rights to post comments