Funksjonshemmede

Utviklingshemmede i Oslo: Pendelen svinger

Forankret i begrunnelser om ensomhet, økonomi og faglig fellesskap skjer det nå i betydelig grad en samlokalisering av tjenester til personer med utviklingshemning, og personer med ulike diagnoser / ulike bistandsbehov. Det er blitt mye vanligere at personer med utviklingshemming plasseres i omsorgskomplekser beregnet på mange ulike grupper.  Konsekvensene er mange og ofte alvorlige for de det gjelder. Erfaring viser en klar sammenheng mellom samlokalisering og forekomst av utfordrende atferd, samt sammenheng mellom samlokalisering og bruk av tvang og makt.  De ansatte, representert ved FO i Oslo, er bekymret for utviklingen.


Årsmøtet for Fellesorganisasjonen i Oslo uttrykte bekymring for de tendenser og den utvikling vi nå er vitne til i tjenestene til utviklingshemmede i Oslo kommune. Spesielt gjelder dette det som skjer i forhold til boligsituasjonen.

Ansvarsreformen innebar som kjent en avvikling av HVPU og overføring av ansvaret for tjenestene til utviklingshemmede til kommunene. Det skulle være samme krav til boligstandard som for andre. Videre skulle det fokuseres på levekår, integrering og normalisering. Grunntanken var å legge grunnlaget for en ny utviklingsbane. Dessverre ser vi nå at pendelen svinger, og at man er på vei tilbake til gamle takter.

Dagens trend går mer og mer i retning av samlokalisering av tjenester til personer med utviklingshemning, og samlokaliserte tjenester til personer med ulike diagnoser / ulike bistandsbehov. Undersøkelser viser at det er blitt mye vanligere at personer med utviklingshemming plasseres i omsorgskomplekser beregnet på mange ulike grupper. Begrunnelsene er som regel forankret i påstander om ensomhet, økonomi og faglig fellesskap. Konsekvensene er mange og ofte alvorlige for de det gjelder. Eksempelvis viser erfaring en klar sammenheng mellom samlokalisering og forekomst av utfordrende atferd, samt sammenheng mellom samlokalisering og bruk av tvang og makt. Forholdet mellom retten til individuelle tjenester kontra bemanning blir også satt på prøve. 

Dette er en utvikling vi på ingen som helst måte ønsker, og som vi er bekymret for hvor vil ende. Det fremstår for oss som et stort paradoks at Oslo kommune i inneværende års budsjett slår fast at tjenestetilbudet skal være differensiert, og at medbestemmelse og valgfrihet skal stå i fokus. Nok en gang konstaterer vi at det ikke på noen som helst måte er sammenheng mellom ord og handling.

- FO Oslo ser nødvendigheten av at tjenestene og boligtilbudene i større grad styrker selvstendighet og mulighet til å delta i samfunnet

- Tjenestene skal ikke være knyttet til bolig, men utviklingshemmede skal få tjenester ut fra egne behov.