Funksjonshemmede

Oslo trenger en handlingsplan for funksjonshemmede

Oslo trenger en handlingsplan for funksjonshemmede Byrådets forslag til "handlingsplan" for mennesker med funksjonshemninger er langt fra lykkelig lesning, heter det i en uttalelse vedtatt av årsmøtet i Norges Handikapforbunds Osloavdeling. "Ettersom det har tatt kommunen over tre år å komme fram til et forslag hadde Norges Handikapforbund Oslo forventet et gjennomarbeidet dokument med klare mål, tiltak og tidsfrister, men planen inneholder ingen tiltak, enn si frister. Når det bestilles en handlingsplan, burde produktet også være en handlingsplan. Skal Oslo leve opp til målet om å bli Europas mest tilgjengelig hovedstad må det settes i gang nå," sier Handikapforbundet i sin uttalelse.

Plan for mennesker med funksjonshemninger

Uttalelse vedtatt på årsmøtet i Norges Handikapforbund Oslo 26. april 2009


Bystyret vedtok allerede i 2005 at Handlingsplan for mennesker med funksjonshemninger skulle videreføres. Planen ble endelig lagt fram av byrådet i januar i år og forslaget til byrådet er langt fra lykkelig lesning. Ettersom det har tatt kommunen over tre år å komme fram til et forslag hadde Norges Handikapforbund Oslo forventet et gjennomarbeidet dokument med klare mål, tiltak og tidsfrister, men planen inneholder ingen tiltak, enn si frister. Når det bestilles en handlingsplan, burde produktet også være en handlingsplan. Det er opplagt at intensjonen har vært en plan med konkrete tiltak på lik linje med Handlingsplan mot diskriminering av lesbiske, homofile og bifile og Strategisk plan for universell utforming.

Norges Handikapforbund Oslo mener at det må finnes en helhetlig og samlet oversikt over de tiltak som er tenkt gjennomført overfor mennesker med funksjonsnedsettelser. Det er av særlig viktighet å kunne kontrollere, etterprøve og plassere ansvar for tiltak der de hører hjemme. NHF Oslo mener derfor at mennesker med funksjonsnedsettelser, kommunen selv, pårørende, media, politiske parter og andre skal ha ett overordnet dokument å forholde seg til.

Den gamle planen for funksjonshemmede som gikk ut i 2005 inneholdt flere tiltak som NHF Oslo mente var gode. Hadde tiltakene faktisk blitt gjennomført ville Oslo være et langt stykke på vei mot å bli en inkluderende hovedstad. Problemet er at gode intensjoner og velformulerte ønsker ikke gir konkrete resultater. NHF Oslo ber derfor om at det i den nye planen, for hvert tiltak som presenteres, også beskrives hvem som skal utføre tiltaket, hvordan det skal gjøres, når tiltaket skal være gjennomført og hvilke sanksjoner som blir iverksatt hvis tiltaket ikke er gjennomført til rett tid. På den måten kan blant annet kommunen selv, presse, partier og brukerorganisasjoner letter kontrollere det som blir gjort, peke på mislighold og fjerne muligheten for ansvarsfraskrivelse. Videre forventer NHF Oslo at Oslo kommune oppfyller målene i den nye diskriminerings- og tilgjengelighetsloven om å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å sikre like muligheter og rettigheter til samfunnsdeltakelse for alle uavhengig av funksjonsevne.

NHF Oslo krever derfor at den nye planen for mennesker med funksjonshemninger blir en handlingsplan med vekt på handlinger. Skal Oslo leve opp til målet om å bli Europas mest tilgjengelig hovedstad må det settes i gang nå.

You have no rights to post comments