Funksjonshemmede

Handikapforbund: Oslo svak på universell utforming

Handikapforbund: Oslo svak på universell utforming"Den 1. januar 2009 trådte diskriminerings- og tilgjenglighetsloven i kraft. Alle landets kommuner har hatt mulighet til å stille krav om tilgjenglighet for alle gjennom håndhevelse av plan- og bygningsloven siden 1995. Denne muligheten har Oslo kommune valgt å ikke benytte seg av. Bystyret har vedtatt at byrådet skal legge inn føringer for universell utforming i alle nye reguleringsplaner, men heller ikke dette blir fulgt opp. Alt dette medfører at Oslo ligger lenger og lenger bak andre store byer og hovedsteder i Skandinavia når det gjelder universell utforming," heter det bl.a. i en uttalelse fra årsmøtet i Norges Handikapforbunds Osloavdeling.


Diskriminerings- og tilgjenglighetsloven

Uttalelse fra årsmøtet i Norges Handikapforbunds fylkeslag Oslo 26. april 2009

Den 1. januar 2009 trådte diskriminerings- og tilgjenglighetsloven i kraft. Den sier at ingen skal bli diskriminert på bakgrunn av nedsatt funksjonsevne. Loven har fordeler som gjør det lettere å sikre et likeverdig samfunn for alle, men den har også en del svakheter som byr på utfordringer for Oslo sin del.

Det er en enorm bygningsmasse i Oslo som per dags dato ikke tilfredsstiller kravene i loven. I egenskap av hovedstad har Oslo alle de viktigste nasjonale samfunnsinstitusjoner innen politikk, økonomi og kultur. Tilgjenglighet til disse er en prinsipiell borgerrettighet for alle landets innbyggere.

Loven inneholder ikke tidsfrister for når eksisterende bygg og anlegg skal være universelt utformet. Alle landets kommuner har hatt mulighet til å stille krav om tilgjenglighet for alle gjennom håndhevelse av plan- og bygningsloven siden 1995. Denne muligheten har Oslo kommune valgt å ikke benytte seg av. Bystyret har vedtatt at byrådet skal legge inn føringer for universell utforming i alle nye reguleringsplaner, men heller ikke dette blir fulgt opp.
Alt dette medfører at Oslo ligger lenger og lenger bak andre store byer og hovedsteder i Skandinavia når det gjelder universell utforming.

NHF Oslo krever at:

• Oslo kommune følger bestemmelsene i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven
• Oslo kommune arbeider aktivt og målrettet for å fremme universell utforming slik det står beskrevet i §9 i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven
• Oslo kommune oppgraderer hele sin eksisterende bygningsmasse slik at den blir universelt utformet