Funksjonshemmede

De kan noe som Oslo ikke kan

De kan noe Oslo ikke kanMens byer som London, Chicago, Barcelona, Kristiansand og Berlin er blant dem som arbeider målbevisst for å bli tilgjengelige for alle, sakker Norges hovedstad akterut.

Chicago vil være USAs mest tilgjengelige by, og følger opp i praksis. Karen Tamley leder ordførerens kontor for funksjonshemmede. Alle byggesaker skal innom hennes seksjon for godkjenning. – Det er en traumatisk situasjon for arkitekt og byggherre. Hvis de ikke oppfyller våre krav, som vi håndhever meget strengt, får de ikke byggetillatelse, forteller hun.

Også i London jobbes det målbevisst for å gjøre den eldgamle byen mer tilgjengelig. Ordføreren har fått seg en egen rådgiver som skal sørge for at funksjonshemmedes interesser blir ivaretatt. Etter bare fem år med David Morris som ordførerens rådgiver er endringene i verdensmetropolen merkbare. Blant mye annet er bussene blitt langt mer tilgjengelige, skriver Magasinet Selvsagt!

Ansvarlig byråd Merete Agerbak-Jensen: En gang hadde Oslo ambisjon om å bli Europas mest tilgjengelige by, men det var dengang. Er du fornøyd med tingenes tilstand?

Les mer i Magasinet Selvsagt!

Kommentarer   

#1 Johanna Engen 15-07-2009 09:21
Sett hele byregjeringen i rullestol et par uker så blir det vel vei i vellinga tenker jeg.
#2 Thomas F. H. Torjusen 15-07-2009 10:22
Flott at du fokuserer på og videreformidler slike innspill Ivar.

Siden Oslo kommune ikke har en egen rådgiver med fullmakter a la Chicago får vi sette vår lit til den nye antidiskriminer ingsloven og håpe at den kan brukes til å stoppe nybygging som ikke tilfredsstiller kravene om tilgjengelighet for alle.
#3 Ole Johan Beck 15-07-2009 10:54
Et fint oppslag om en viktig sak, spennede å se når byråden svarer, og ikke minst hva hun svarer..

Et eget ombud hos ordføreren, er det en realistisk måte å jobbe på for å få fortgang i denne saken? Ser jo at det har gitt gode reultater i de byene som nevnes uten at jeg kjenner til hvordan forvaltningen er organsiert i så store byer.

Fullt fokus på tilgjengelighet for alle i Oslo, det går vi for!
#4 Mehdi Farshbaf 15-07-2009 12:49
Stå på Ivar, må si du gjør en glimrende jobb for Oslo. Ikke bare er du aktiv og synlig, men står også for de humane verdiene!
#5 Merete Agerbak-Jensen 19-07-2009 16:02
I all beskjedenhet tror jeg heldigvis at Oslo har kommet betydelig lengre enn mange av byene som nevnes, bl.a London og Chicago. Bl.a når det gjelder tilgjengelighet på t-bane, buss og trikk. Men det betyr ikke at det er bra nok. Byrådet la for et år siden frem en strategisk plan for universell utforming - som en av de første kommunne i Norge. Den følger Regjeringens antidiskriminer ingslov og har som selvsagt visjon at Oslo skal være en åpen og tilgjengelig hovedstad for alle. Planen ble bifalt enstemmig av bystyret. Så vi er godt igang, uansett om Ivar Johansen ikke skulle like at byrådet får til noe...
#6 Ivar J 19-07-2009 16:10
Til byråd Agerbak-Jensen, som skriver: "Så vi er godt igang, uansett om Ivar Johansen ikke skulle like at byrådet får til noe."

Nei, jeg mener at ambisjonene ikke er store nok, og ikke minst: at man opplagt bryter den nye antidiskriminer ingsloven f.eks. når det gjelder Sporveiens nye billettsystem. Løsningen er ikke universell, slik loven krever.
#7 Jens Petter Gitlesen 19-07-2009 16:59
Mine venner med bevegelseshemni ng er svært lite fornøyd med Oslo kommunes tilgjengelighet . Et problem er at lite er gjennomtenkt. Selv om fortauet er tilpasset på den ene siden av veien, er det langt fra sikkert at det er tilpasset på den andre siden. Trikkene er ikke tilgjengelig. Nå skal kommunen rett nok foreta en tilpasning av trikken til Rikshospitalet (mange tror nok at funksjonshemmed e er syke og derfor skal ta trikken til sykehuset). Det er en alvorlig mangel på tilgjengelige toaletter. Til og med den nye operaen blir kritisert for manglende tilgjengelighet . Denne kjappe opplistingen dekker noen få av problemene for bevegelseshemme de. Når vi snakker om tilgjengelighet er det langt flere grupper, f.eks. synshemmede og personer med kognitiv svikt.
#8 Marit Heggelund 21-07-2009 23:37
Jeg hartidligere invitert politikere med på bytur når de har åpent vist sin mangel på kunnskap om hvordan Oslo fungerer for oss funksjonshemmed e. Og denne gangen inviterer jeg gjerne Merete Agerbak-Jensen til en trilletur i sentrum. Hun må gjerne selv låne en rullestol, så kan hun selv få oppleve på kroppen hvordan en bytur arter seg. Hvis dette blir for sterk kost, kan hun følge meg. Merete Agerbak-Jensen, tar ut utfordringen?
#9 Rudolph Brynn 22-07-2009 06:37
At andre byer ligger foran Oslo - og det gjør de - skyldes flere ting. For det første at land som USA og UK har hatt antidiskriminer ingslover og noen til å håndheve dem i mange år. Storbritannia fikk den loven de har i dag i 1995. For det andre at man har hatt profesjonelle miljøer som jobbet aktivt med politiske myndigheter om løsninger, som i Barcelona, Bilbao etc., der man har fått interessante helhetsløsninge r takket være ildsjeler som Fransesc Aragall.

- På den andre siden blir ikke alltid tilgjengelighet fulgt opp av det vi tar for gitt av velferdsstatlig e goder i disse landene.

- I Norge og Oslo er man gode på handlingsplaner , og i det siste på lovgivning. Men "uforholdsmessi ge byrder" for de som må fjerne alle barrierene er jeg redd for at blir et hovedfokus også i tiden fremover... Det er bare å stå på!
#10 Bettina Thorvik 22-07-2009 13:30
Tilbakemeldinge n fra mine kolleger i ulike organisasjoner er klar - både i form av innsikt, holdninger, høye fortauskanter og likeverdig tilbud, har Oslo kommune langt å gå. Og som nevnt ovenfor - ingen kroner - ingen handling.

Men dette med å være en universell og inkluderende kommune skal ikke bare gjelde det fysiske miljø. Som skolekommune praktiserer Oslo tydelig en segregerende og ekskluderende politikk, istedenfor universell og inkluderende. SAFOs organisasjoner får stadig meldinger om foreldre som blir tvunget til å velge spesialskoler istedenfor nærskolen, fordi undervisningsti lbudet er får dårlig. Samtidig viser dette oppslaget i Aftenposten at det er bevist politikk fra byrådet sitt side å styrke spesialskolene, istedenfor å gå et godt tilbud på nærskolen:
kurl.no/yn95

Hvis vi ikke kan gå på skole sammen, vil vi bare gå forbi hverandre på universelle fortau, istedenfor side ved side.
#11 Torleif Kahrs 22-07-2009 22:35
Hvor gode andre storbyer er på tilgjengelighet , er én ting, og for så vidt en gangske interessant ting. Men det mest interessante er hvor hvordan man i norsk sammenheng bevisst ser bort fra godt dokumentert viten om universell utforming, og i stedet aktivt velger løsninger som funksjonshemmer mennesker som med de rette løsninger slett ikke ville vært funksjonshemmed e! En representant for Ruter (informasjonsme nneske et stykke opp i systemet) henviste til at en synshemmet som ikke fikk brukt automaten, jo bare kunne gå i en kiosk for å kjøpe reisebevis. Som svaksynt vil jeg bruke hovedløsningen. Og det er universell utformin: at alle i størst mulig utstrekning skal kunne buke hovedløsningen. Automatene er ment å være hovedløsningen. Derfor må Ruters billettautomate r være tilgjengelige for alle!

You have no rights to post comments