Funksjonshemmede

Krevende å ha et multifunksjonshemmet barn

Krevende å ha et multifunksjonshemmet barnJeg har nylig fått avslag på søknad om høyere hjelpestønad for min multifunksjonshemmede sønn. Saken er helt sikkert riktig behandlet ut fra gjeldende lovverk, og jeg ønsker ikke å trette trygdevesenet ved å klage en gang til. Avslaget begrunnes blant annet med det faktum at jeg står oppført i arbeidsregisteret som værende i 100 % stilling. Underforstått kan altså ikke situasjonen være så ille, siden jeg tydeligvis også kan være i ”full jobb”, skirver Anne i en henvendelse til Arbeids- og inkluderingsministeren.

Og hun fortsetter: "Som i mange to-foreldre familier, opplever mange av oss aleneforsørgere at vi har om lag 100 % stilling med koordinering og opprettholdelse av nødvendige tiltak rundt barnet. Det vil altså si 2x100 % stilling iberegnet vårt inntektsbringende arbeid. I tillegg har vi et ekstra omsorgskrevende/pleietrengende barn når han er hjemme fra skolen, i helger og i ferier. Vi elsker dette barnet like høyt som de fleste mødre elsker sine barn – de syke og de friske. Derfor har vi ikke noe valg: vi gjør denne omsorgsjobben. Det går i stor grad ut over hva det er mulig å levere til en arbeidsgiver, og det går i stor grad ut over egen helse."
Klokt innspill, som det er verdt å lytte til.


Anne
0585 Oslo
Epost: xxxxx
Tlf: xx xx xx xx
Oslo, 05.10.09

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen
Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postbok 8019 Dep
0030 Oslo  

Kopi:  

SV v/ Ivar Johansen
Venstre v/ Trine Skei Grande 
Fr.P. v/ Harald T. Nesvik
     
Også kopi til: 

Norges Handikapforbund og Handikappede Barns Foreldreforening
Likestillings- og diskrimineringsombudet
SAFO v/ Bettina Thorvik
NAV v/ Kristine Nesvaag / Martin Often

HER FINNES ET STORT FORBEDRINGSPOTENSIAL!

Jeg har nylig fått avslag på søknad om høyere hjelpestønad for min multifunksjonshemmede sønn. Saken er helt sikkert riktig behandlet ut fra gjeldende lovverk, og jeg ønsker ikke å trette trygdevesenet ved å klage en gang til.

Avslaget begrunnes blant annet med det faktum at jeg står oppført i arbeidsregisteret som værende i 100 % stilling. Underforstått kan altså ikke situasjonen være så ille, siden jeg tydeligvis også kan være i ”full jobb”.

Jeg vil benytte anledningen til å peke på et par aspekter ved det å være aleneforsørger med et funksjonshemmet barn. Temaet virker ekstra aktuelt med siste ukers mediefokus på økning i kvinners sykefravær:

SINTEF slår i sin rapport om funksjonshemmede i kommune-Norge  fast at familier med funksjonshemmede barn jevnt over bruker ca 100 % stilling bare på koordinering av tiltakene rundt barnet. Svært mye av dette arbeidet skyldes dårlig funksjonalitet og samordning av tjenestene i PPT, Statped, skoleverket og ulike helseinstitusjoner – dvs man må bruke mye tid på å få de tilbud om tilrettelegging og den hjelp barnet behøver og etter loven har krav på. Dette er dramatisk og er verdt et stort fokus. Det er denne jobben som er aller mest energi-tappende slik jeg opplever det: å måtte slåss med byråkratiet, med skoleledere som ikke tar disse barna på alvor, med manglende koordinering mellom statlige og kommunale forvaltningsnivå i helse- og omsorgssektoren.  Siden statsråden for tiden bestyrer begge departement, må sammenhengen mellom slitet i helsebyråkratiet, foreldrenes fravær fra arbeidslivet understrekes. Men dette er likevel ikke hovedtemaet for denne henvendelsen.

Som i mange to-foreldre familier, opplever mange av oss aleneforsørgere at vi har om lag 100 % stilling med koordinering og opprettholdelse av nødvendige tiltak rundt barnet.

Det vil altså si 2x100 % stilling iberegnet vårt inntektsbringende arbeid. I tillegg har vi et ekstra omsorgskrevende/pleietrengende barn når han er hjemme fra skolen, i helger og i ferier. Vi elsker dette barnet like høyt som de fleste mødre elsker sine barn – de syke og de friske. Derfor har vi ikke noe valg: vi gjør denne omsorgsjobben. Det går i stor grad ut over hva det er mulig å levere til en arbeidsgiver, og det går i stor grad ut over egen helse.

I henhold til egen erfaring, og til hva jeg ser hos de mange i tilsvarende situasjon som jeg i årenes løp har blitt kjent med, vil jeg opplyse:
Det er ikke mulig å levere 100 % til en arbeidsgiver når man er aleneforsørger for et funksjonshemmet / kronisk sykt barn. En slik omsorgssituasjon varer i mange år.

At jeg står oppført i arbeidsregisteret enda, kan jeg takke det statlige oppsigelsesvernet for (jeg er statsansatt). Men jeg representerer et problem for min arbeidsgiver og mine kolleger – jeg har ekstremt mye fravær. Dette er ”lovlig” fravær, men like fullt: Selv om jeg strekker arbeidskveldene langt utover det som er helsemessig forsvarlig, overkommer jeg ikke disse to fulle stillingene: Jeg makter ikke å følge opp alt som egentlig kreves i forhold til mitt funksjonshemmede barn (i et ofte enda mer funksjonshemmet hjelpeapparat). Og noen andre må gjøre deler av jobben min på arbeidsplassen – og det i årevis. Og på sikt mister jeg jo alle de spennende oppgavene på jobben. Jeg har blitt en sår negl, en man forståelig nok ønsker å kvitte seg med, og jeg havner selvsagt alltid bakerst i køen mht til lønnstillegg. Jeg har lang utdannelse, som både Den norske stat og jeg selv har betalt og fortsatt betaler for. Men jeg får i realiteten ikke brukt utdannelsen min slik jeg bør og ønsker, fordi jeg sliter meg ut i en situasjon som er helt umulig, og dermed får lange sykefravær.

Vi foreldre sparer samfunnet for store utgifter, jf. om barna skulle ha vært på en institusjon, som var vanlig før HVPU-reformen. Men vi betaler alt selv.
Jeg vet at vi er ganske mange som er aleneforsørgere i denne situasjonen, og at de aller fleste av oss langt ifra har overskudd til å heve stemmen. Og likevel: Likestillings- og diskrimineringsombudet forteller om et ”ras” av saker fra foreldre til funksjonshemmede barn.

For Norges handikapforbund er situasjonen heller ikke ukjent.

Jeg ber med dette arbeids- og inkluderingsministeren om et møte, og der jeg ønsker å framlegge følgende forslag:

1. Tiltak som kan gjøre det mulig å bli værende i arbeidslivet – i realiteten, og ikke bare i arbeidsregisteret.

Dette kan eksempelvis innebære en noe langsiktig ordning der man med en slik omsorgssituasjon kan inngå avtale om redusert stilling med lønnskompensasjon over noen år.  Arbeidsgiver vil dermed få mulighet til å planlegge, og vi foreldre kan få mulighet til å puste. 

Tiltaket kan kombineres med brukerstyrt personlig assistanse. Det er viktig at man går for ordninger som gjør det mulig å være tilstede i arbeidet på en slik måte at arbeidsgiver kan stole på ens innsats, og at man etter en stund kan komme tilbake for fullt, og ikke oppleve at man i realiteten blir vraket fra arbeidslivet mens barnet er ekstra omsorgskrevende.

Rett et fokus på dette fra sentralt hold, og la oss slippe alle disse enkeltkampene på de ulike arbeidsplassene

La oss få vekk alle uføretrygdede som egentlig ønsker å bruke sin utdannelse og bidra i samfunnet, men som ikke makter presset og den dårlige samvittigheten over at de ikke klarer å fylle det som i realiteten er to fulle stillinger, og samtidig ha omsorg for syke og /eller funksjonshemmede barn.
Omsorgslønn er en svært dårlig ordning, og en ekstra sats hjelpestønad er også bare en dråpe i havet. Tenk heller i retning av å utvide en pleiepenge-ordning.

2. Gjennomgå reglene for bidragssatser, slik at samværsforelder må være med å dekke utgiftene til et barn som behøver diett og annen kostnadskrevende oppfølging.

Når jeg først ber om oppmerksomhet, vil jeg også nevne denne realterte saken, som handler om fordeling av de merutgiftene som veldig mange familier med funksjonshemmede barn har:

Et barnebidrag kan enkelt og greit regnes ut på NAV sine hjemmesider. Men på disse sidene finnes ingen rubrikk for utfylling av utgifter til diettmat, terapiriding eller andre sykdomsutgifter som det ikke kan søkes stønad for, og som man selvsagt bare dekker.

Jeg har selv begynt å føre regnskap, og finner at jeg har fradragsberettigede merutgifter til sykdom på Kr 50 - 70.000 per år. I tillegg kommer det som ikke er fradragsberettiget. I tillegg kommer også ofte utgifter knyttet til krav til en bolig – også selv om barnet ikke er rullestolbruker: Man kan f.eks ikke bo i 4. etasje uten heis når man har et barn som vil lære å gå først i 3-års alder og fra da er tilbøyelig til å stikke av ved første anledning.

Jeg tror det finnes muligheter for å redusere sykefraværet dersom en gjennomgår ordningene for aleneforsørgere med funksjonshemmede barn – og jeg mener at det er store helsegevinster ved å se på dette feltet – et felt som er så taust fordi de involverte i stor grad er totalt utslitt.
Jeg vil også oppfordre organisasjonene jeg har vært i kontakt med, og som står på kopi her, til å forfølge saken videre og arbeide for bedre løsninger på dette feltet.

Jeg står gjerne til tjeneste med flere opplysninger og stiller som sagt gjerne til et møte.

Vennlig hilsen

Anne

Kommentarer   

#1 Anita Sjøstrøm 10-10-2009 11:13
Dette vet jeg endel om, og mitt råd til denne mamman er at selvsagt skal hun anke! Over 70 % får fullt medhold i en klage/anke på alt innen offentlig forvaltning. Stå på og lykke til. Og denne helsen til Mor/fra, den holder ikke evig. Et viktig moment er å prøve en forebygging iht tid, krefter og noe fritid.
#2 Jan Otto Hauge 10-10-2009 11:14
Man SKAL klage på slike avslag, som er en skam i "verdens beste land å leve i"
#3 Helene Holand 10-10-2009 16:15
Hei! Mitt råd er også å klage. Trenger du hjelp til å utforme en klage er Norsk Forbund for Utviklingshemme de, NFU, en organisasjon som kan hjelpe deg. Du skal også vite at vi er flere som har vært i lignende situasjoner og slitt med lignende utfordringer. trenger du noen å drøfte denne saken og andre ting med ta kontakt!
#4 Alf Sigurd Anvedsen 10-10-2009 18:38
Til mammaen som jobber 200% og har nok gjøre fra før vil jeg si det samme som de tre andre før meg. Send klage! NFU er der for å hjelpe deg. Tilfeldighetene vil at Helene Holand, NFUs tidligere forbundsleder og jeg som tidligere nestleder oppfordrer deg om det samme. Du står ikke alene.
#5 Enda en mor til multifunksjonshemmet barn 10-10-2009 19:22
For å få klare fakta på bordet burde Helesetilsynet eller annen relevant instans med utgangspunkt i skillsmissestat estikken for foreldre med (muliti-)funksj onshemmede barn, kartlegges hvor stor andel av aleneforeldrene som etterhvert faller ut av arbeidslivet pga den eneorme belastningen det å drive rovdrift på seg selv over år - en dag sier kroppen stopp. Vi er mange med lang utdannelse og krevende (leder-)jobber som av helsemessige årsaker blir "tvunget" til å velge mellom barn og karriere; våre barn er det mest dyrbare vi har (og vi er sørgelig klar over at hvis vi ikke makter å kjempe for deres rettigheter og velferd lenger, ja, da vil de få et sørgelig dårlig tilbud og redusert livskvalitet.
#6 Rune Grimsrud 10-10-2009 20:18
Dette skal du anke. Du skal også kreve omsorgslønn. Dette praktiseres ulike i ulike bydeler og rundt om i landet, men du har krav på en seriøs gjennomgang. Utifra det jeg leser her, bør din sak stå sterkt.
#7 Jens Petter Gitlesen 11-10-2009 03:54
Klag! En klage er med å sette en sak på dagsorden. På den måten er du også med å hjelpe de som kommer etter deg. NFU har svært kompetente personer på dette feltet. Har du behov for hjelp, følg rådene fra Helene og Alf, kontakt NFU.
#8 Maria Teresa Notstad 11-10-2009 12:02
Desssverre ser vi ofte at de fleste gir opp. Det tar tid og krefter og ikke alltid man får gode råd og hjelp på hvordan man skal gå fram. Saksbehandler bruker gjeldende lovverk som ikke alltid gir rom for skjønn. Håper at Anne får gehør i sin henvendelse til Arbeids- og inkluderingsmin isteren og at hun klage på nytt.
#9 Berit Ovesen 11-10-2009 14:41
Intensjonen med å la funksjonshemmed e barn bo hjemme er god. Barna får et bedre liv, og det offentlige sparer penger i fht kostnadene på institusjonspla sser. Forutsetningen som nå nesten alltid svikter, er nødvendig støtte til foreldrene. Forvaltningen disponerer sine budsjetter kortsiktig og som om det var deres egen pengebok. Foreldrene mister gradvis energi og helse. Den regningen kommer etterhvert i fanget på det offentlige. Som enslig mor til et multihandikapet barn burde det offentlige anstrenge seg for å støtte deg.
#10 Lisbeth Furu 12-10-2009 00:22
Det er et mareritt å få økonomisk hjelp til barn med funksjonshemmmi ng. Man er avhengig av å ha en god ansvarsgruppe rundt barn, som kan hjelpe med spesialist utalelser. men ofte har jeg rådet foreldre om å bruke barnelegen. han kan også henvise til spesialister som igjen kan støtte familien å få gjennom økonomisk etc.
#11 Anne 12-10-2009 10:44
Takk for mange gode innspill. Det er virkelig oppmuntrende!
Man må jo velge sine kamper. For mange vil ikke en ekstra sats hjelpestønad løse problemet uansett. Og omsorgslønn er virkelig en elendig ordning som jeg vil holde meg langt unna - prisgitt kommunale saksbehandleres svært ulike vurderinger, og uten rettigheter!

Jeg mener vi trenger å se på dette feltet på nytt, og finne fram til en ny ordning som kan rydde situasjonen og hjelpe både foreldre og arbeidsgiverne deres på en verdig måte. Dessuten bør man se på dette store arbeidet med koordinering - sammenholdt f.eks. med Midtlyngutvalge ts funn: Manglende koordinering i hjelpeapparatet , og fravær av reel tidlig innsats for mange av barna. Dersom foreldre hadde sluppet å bruke så mye tid og krefter på å "sloss" mot et byråkrati som sparer småpenger i kommunekassene framfor å gi barna det de trenger, ville vi jo også ha vært et stykke på vei.

Mvh
Anne
#12 Ole Johan Beck 12-10-2009 13:33
Takk for brevet, Anne! Det er skremmende at man fortsatt må sloss så mye for å sikre rettighetene som skulle være klare nok i forhold til lovverket. Jeg har selv hatt et multifunksjonsh emmet barn, og kjenner problematikken godt selv om vi var 2 voksne om utfordringene hjemme hos oss.
Mitt råd er også helt klart: send en anke! Men det er netopp slike ting man blir så uendelig lei av, søknader og avslag og anker hvert eneste år!!!
Ta gjerne kontakt om du vil,
Med vennlig hilsen Ole Johan Beck
#13 Mona Berit Standahl 13-10-2009 21:58
Det er trettende at det er slik at de organer som forvalter våre skattepenger oppleves i noen situasjoner som en tilleggsbelastn ing.

Jeg lurer på hvor mange årsverk som går med til å vurdere søknader hvor støtten burde ha kommet automatisk i stedet for som en konsekvens av utholdenheten til søkeren og/eller saksbehandleren holdning?
#14 Ole Johan Beck 16-10-2009 19:12
Mine varmeste hilsener til alle som sliter med å bli sett og hørt av saksbehandlere rundt om i våre bydeler og kommuner, inkl NAV. Etter over 17 års erfaring som far for ei jente med CP, deler jeg fullt ut fortvilelsen over at det ser ut til å være så alt for liten kunnskap ute i samfunnet om hva som kreves av foreldre til barn som er "annerledes". Vi må selv være fagpersonene som skal slåss for våre barns rettigheter, lovfestede rettigheter. Det oppleves mange ganger som en byrde som forsterker hverdagens mange utfordinger og gjøremål. Nye søknader hvert eneswte år, og ofte med ekstra tid til nye begrunnelser og anker...
La oss stå sammen i arbeidet for et likeverdig samfunn!!
#15 Elena 25-10-2009 00:00
Det er et marerit å fa en annerledes barn i Norge. Skulle ønske at han dø på sykehus enn blir annerledes.
#16 Heidi 17-11-2009 12:34
Dette som Anne nå er så modig å fronte er en sak jeg også har erget meg over i mange år. Da jeg ble mor til ett funksjonshemmet barn for 12 år siden var jeg i 100% jobb. Jeg prøvde også å fortsette til tross for sykehusinnlegge lser og sykefravær som lå på ca 90 dager i året. Det sier seg selv at til tross for at dette er lovlig fravær faller det ikke i god smak hos arbeidsgiveren. Jeg ble presset av min arbeidsgiver til å komme på jobb og ble oppringt når jeg var hjemme med sykt barn, hun bebreidet meg fordi det ble så mye for de andre å gjøre. Jeg mistet studieturer og kurs og jeg fikk dårlige lønnsbetingelse r. Jeg prøvde å søke på teamlederstilli ng men fikk avslag fordi jeg var for mye borte. Til slutt sa min arbeidsgiver rett ut til meg at han ønsket å si meg opp men på grunn av lovverket kunne han ikke. Jeg jobbet alt det liv og remmer holdt og jeg jobbet sikkert dobbelt så mye som de andre bare for å bevise at jeg var god nok. Tilslutt røk strikken og jeg ble utbrent og lå til sengs i ett år. Da begynte papirmølla i aetat/Nav, først sykemeldt i ett år, så rehabeliterings penger i ett år, så yrkesrettet attføring. Nå prøver jeg å studere men har nesten ikke tid på grunn av alt jeg er nødt til å gjøre i forbindelse med min datter. I sommer fikk jeg krav fra NAV om at jeg hadde fått feilutbetaling av omsorgspenger mens jeg gikk på yrkesrettet attføring og må tilbakebetale ganske mange hundre tusen. Jeg må si jeg er i sjokk over dette. For det er så mange regler man må kunne som ikke engang NAV kan og de har informasjonspli kt men slipper unna fordi man "burde ha forstått" at dette skulle oppgis og at en brosjyre fra deres side er nok. Jeg er totalt imot omsorgslønn fordi det gir deg ingen rettigheter som arbeidstaker, det er en forkledd stønad som man må skatte for. Man kan alså motta omsorgslønn når man jobber 100% men ikke når man tar yresrettet attføring 100%. Selv om jeg er arbeidsufør så er jeg altså i arbeid når jeg utfører særlig tyngende omsorgsoppgaver i hjemmet.
Jeg er også alene og jeg synes også at det er urettferdig at barnets far ikke trenger å være med på å dele ekstra utgifter som vi har som ikke andre foreldre har. Jeg har oppfølging når det gjelder møter på skolen , ip møter, asvarsgruppemøt er, kontroll på sykehuset, rehabeliteringe n, tannlegespesial list, helsesøster, ortopediske sko osv. Han deltar ikke på noen møter og tar aldri noen sykedager. Spesiellt dette med bolig har stor betydning og man kan ikke bo hvor som helst. Jeg kan heller ikke bo i en f.eks i en blokk med mange trapper eller tunge dører. Det er ikke alle plasser det er lov til å kjøre helt til døra. Jeg har også ett større klesbudsjett og må drive å sende med klær att og frem fordi det er ikke noe pålegg at faren skal kjøpe klær til eget hushold. Jeg har også ekstra transportutgift er og ekstrautgifter til ferie som andre slipper. Jeg har også klaget på vedtak men det er en evig papirmølle og som tar lang tid. Jeg synes dette burde vært frontet på ett høyere nivå og kanskje vært tatt en felles sak med NFU i spissen. Det er ett spesiellt trykk på oss aleneforeldre og dette er bare noe av sakene som oppleves som tungt og urettferdig. Jeg ønsker ett verdig liv hvor jeg får betalt for den jobben jeg gjør og ikke almisser utdelt etter saksbehandleren s humør. Det er altfor mange forskjeller i Norge når det gjelder hva man får i stønad og en jungel på hva man har krav på. Takk Anne for at du våger og har energi til å fronte departementet!
#17 Anne Kristine Haugerud 18-11-2009 23:23
Vi fikk i sin tid avslag på søknad om 50 % pleiepenger fordi vår multifunksjonsh emmede datter var "for frisk" - hun var nemlig ikke innlagt på sykehus... Men hadde ernæringsproble mer, epilepsianfall dag og natt, store fordøyelsesprob lemer, totalt hjelpetrengende i ett og alt - og vi også opplevde situasjonen slik denne moren - 100 % jobb både på jobb og hjemme... Vi må bare stå på!!!

You have no rights to post comments