Funksjonshemmede

Omsorgsghettoer: Byrådet unnlater å reagere

Omsorgsghettoer: Byrådet unnlater å reagereBydel Sagene planlegger en omsorgsghetto på 48 boliger, over 5 etasjer, med autister, multihandikappede, epilepsi, de med utfordrende adferd og barnevernet. I et notat til bystyrets helse- og sosialkomite skriver byråd Sylvi Listhaug at hun "ved flere anledninger har tatt til orde for at det ikke skal samles for mange personer eller grupper med ulik problematikk i store boligkomplekser, og kommer til å følge nøye med, når det gjelder etablering av omsorgsboliger til denne målgruppen." Men det blir nok med ord, for hun har ingen innvendinger til bydel Sagenes planer.

Og mens det ville vært naturlig at bydelen drøftet planene i bydelens utpekte organ til å uttale seg om slike saker: "Rådet for funksjonshemmede", bare "opplyser" byrådet at bydelen "har forespurt flere pårørende", og dermed vel anser at brukerinnflytelse er ivaretatt. Les byrådens svar under.



Til: Helse- og sosialkomiteen
Fra: Byråden for eldre og sosiale tjenester
Dato: 27.10.2009

SPØRSMÅL TIL BYRÅDET FRA MARIANNE BORGEN (SV) VEDRØRENDE OMSORGSBOLIGER FOR UTVIKLINGSHEMMEDE

Det vises til spørsmål fra Marianne Borgen (SV) datert 05.10.2009:

”Vedr. bosetting av utviklingshemmede

Jeg er kjent med at det i bydel Sagene planlegges å bygge et stort boligkompleks over 5 plan med omsorgsboliger for utviklingshemmede. Planen er å "samle" personer med ulike omsorgsbehov; autister, multihandikappede og personer med utagerende atferd i bygget. I tillegg er det lagt opp
til utleie til andre bydeler, til barnevern, og til sist er det også aktuelt å etablere en barnehage i bygget.

Haugentunet i bydel Alna er eksempel på slik samlokalisert løsning. Her har bydelen samlet over 100 beboere med mange ulike diagnoser, også psykiatri, samt en barnebolig. Tilsynsutvalget beskriver situasjonen som uverdig for dem som er avhengig av å bo der.

Jeg viser til at målet da ansvarsreformen for psykisk utviklingshemmede ble gjennomført var å avvikle de store institusjonene og bidra til at utviklingshemmede skulle få mulighet til å leve et så normalt liv som mulig. Helse- og sosialkomiteen har nylig bedt om at byrådet gjennomføre en
brukerundersøkelse i grupper som er berørt av ansvarsreformen, med tanke på å forbedre arbeidet ut fra kunnskap om reelle erfaringer.

På den bakgrunn ber jeg byråden om følgende:

1. Byrådens kommentar på hvorvidt den type samlokaliserte boligkompleks for utviklingshemmede som planlegges i bydel Sagene, og som idag eksisterer på Haugentunet i bydel Alna, er i tråd med intensjonen i ansvarsreformen om å skape normalisering og likeverd for utviklingshemmede.

2. Kjenner byråden til at brukerne og deres pårørende er spurt om hvilke erfaringer de har fra ovennevnte samlokaliseringer?

3. Mener byråden at utbygginger lik de som er beskrevet ovenfor er i samsvar med behov og ønsker hos brukerne og deres pårørende?”.

Svar på spørsmål 1:

Bakgrunn og målsetning for ansvarsreformen var blant annet at flest mulig skulle få eie eller leie egen bolig med tilsvarende utforming, standard og plassering som øvrige boliger. Jeg mener imidlertid at samlokalisering i boligtilbudet ikke innebærer at institusjonalisering er på vei tilbake. Etter min mening er det viktig å holde fast ved det positive i at kommunen arbeider med å framskaffe boliger og at tjenestetilbudet er individuelt tilpasset i tråd med prinsippene i reformen.

Normalisering og likeverd oppnås ikke gjennom etablering i egen bolig alene. Jeg mottar også, fra tid til annen, henvendelser fra grupper av foreldre som ønsker at det skal planlegges bo- og omsorgstilbud for deres snart voksne barn sammen med andre som de har etablert et fellesskap med gjennom skole eller andre aktiviteter. Det er derfor ikke mulig å peke på én løsning som er riktig for alle.

Bydelenes planlegging og tilrettelegging av nye boliger til vanskeligstilte må følge Husbankens retningslinjer mht utforming, standard og plassering av boliger for utviklingshemmede for å oppnå finansiering. Jeg har tiltro til at hensynet til statlige styringssignaler blir ivaretatt av Husbanken, når de godkjenner boligprosjekter. Jeg har imidlertid ved flere anledninger tatt til orde for at det ikke skal samles for mange personer eller grupper med ulik problematikk i store boligkomplekser, og kommer til å følge nøye med, når det gjelder etablering av omsorgsboliger til denne målgruppen.

Svar på spørsmål 2:  

Bydel Alna har informert meg om at det ikke er foretatt en systematisk undersøkelse for brukere og pårørende vedrørende samlokalisering, fordi Haugentunet fremdeles må kunne sies å være i en oppstartsfase, samt at få av beboerne kan svare adekvat på slike spørsmål.

En måte å fange opp misnøye er selvfølgelig gjennom klagesaker. Bydelen rapporterer at de ikke har mottatt klager hvor samlokalisering er et tema, verken direkte eller indirekte. Snarere opplever bydelen at mange pårørende er positive til at blant annet ungdommene deres lever med tilgang til
jevnaldrene. Nylig avholdt bydelen en fokuskonferanse med pårørende, hvor blant annet pårørende fra Haugentunet var til stede. De opplevde konstruktive og positive tilbakemeldinger, og samlokaliseringen ble ikke tematisert negativt av de pårørende.

Etableringen av Haugentunet har vært en lang prosess, som både handler om kartlegging av behov, dialog og deltakelse før, under og etter etablering. Dialog har vært ført med blant annet potensielle beboere og deres pårørende, Rådet for funksjonshemmede og bydelens politikere.
Bydelens oppfatning er at de som har hatt krav på et botilbud og fått tildelt bolig ved Haugentunet, har ønsket seg dette tilbudet og vurderer det som positivt.

Erfaringer så langt viser at mange pårørende og brukere ønsker seg egne boliger samtidig som de ønsker å kunne velge om de skal inngå i et fellesskap og at det er fellesarealer tilgjengelig. Bydel  Alnas vurdering er at Haugentunet er i samsvar med behov og ønsker hos brukerne og deres pårørende. Bydelen blir jevnlig kontaktet både av pårørende, andre bydeler og kommuner utenfor Oslo som ønsker seg til Haugentunet.

Svar på spørsmål 3:

Spørsmålet er forelagt Bydel Sagene som opplyser at planlagt prosjekt omfatter 48 omsorgsboliger for vanskeligstilte, herunder utviklingshemmede.
Bydelen har forespurt flere pårørende i forkant om det planlagte omsorgsboligprosjektet kunne være et aktuelt alternativ til dagens boligform. Bydelen har fått positiv tilbakemelding på dette, ettersom leietakerne får nye tilpassende boliger med mulighet for et skjermet fellesareal med noen
få beboere.

Verken Haugentunet eller det planlagte omsorgsboligkomplekset i Bydel Sagene er å betrakte som institusjoner. Hovedprinsippet om egen bolig skal ivaretas, og tjenestene tildeles og utformes individuelt. Samtidig gir samlokalisering muligheter for mer uorganiserte samvær og opplevelser i
fellesskap med andre for dem som ønsker og foretrekker det.

Med vennlig hilsen

Sylvi Listhaug
byråd