Funksjonshemmede

Omsorgsghetto på Sagene: Rådet for funksjonshemmede ber Husbanken si nei

Omsorgsghetto på Sagene: Rådet for funksjonshemmede ber Husbanken si neiFriskt initiativ fra det sentrale Rådet for funksjonshemmede i Oslo kommune.

I Bydel Sagene planlegges det å bygge et boligkompleks med 48 omsorgsboliger for blant annet utviklingshemmede. Planen er å samle personer med ulike omsorgs behov i  boligkomplekset. Oslo kommune vil søke Husbankfinansiering av prosjektet. Da saken ble behandlet i bydelen ble innvendingene og kommentarene til Rådet for funksjonshemmede i bydel Sagene ikke tatt i betraktning.

Det sentralte Rådet for funksjonshemmede har derfor nå sendt et brev til Husbanken hvor de sterkt fraråder Husbanken å imøtekomme en slik søknad. Rådet mener det vil være i direkte strid med de rikspolitiske retningslinjene som gjelder for boligløsninger for denne gruppen.  Les hele henvendelsen under.


Oslo kommune
Rådet for funksjonshemmede
 
Adr Helse og velferdsetaten
Pb. 30 Sentrum, 0101 Oslo


Oslo, 4. november 2009

Husbanken Region Øst
v/ adm. dir Geir Barvik
Pb. 1243 Vika, 0110 Oslo

Boliger for utviklingshemmede i Mor Go`hjertas vei 25-27, Bydel Sagene, Oslo

I Bydel Sagene planlegges det å bygge et boligkompleks med 48 omsorgsboliger for blant annet utviklingshemmede. Planen er å samle personer med ulike omsorgsbehov i  boligkomplekset. Vi er kjent med at man vil søke Husbankfinansiering av prosjektet. Da saken ble behandlet i bydelen ble innvendingene og kommentarene til Rådet for funksjonshemmede i bydel Sagene ikke tatt i betraktning.

Rådet for funksjonshemmede i Oslo vil sterkt fraråde at Husbanken imøtekommer en slik søknad. Vi mener det vil være i direkte strid med de rikspolitiske retningslinjene som gjelder for boligløsninger for denne gruppen.

Dette fremgår blant annet av et brev fra Helse og omsorgsdepartementet v/ Statsråd Bjarne Håkon Hanssen, datert 24 nov 2008 (vedlegg). Brevet omhandler planlegging av en boligblokk for personer med utviklingshemming og personer med psykiske lidelser. I brevet tar helse og omsorgsministeren opp intensjonen og forutsetningene i ansvarsreformen. Han skriver; 

"I forbindelse med gjennomføringen av reformen la et samlet Storting til grunn at det ikke skulle bygges opp en kommunal særomsorg. Det skulle satses på fleksible ordninger tilpasset den enkelte. Det ble understreket at boligene ikke skulle ha insititusjonskarakter. Dette er fortsatt en føring fra Staten."

Det heter videre i brevet fra statsråden:

"Kommunene har ansvar både for å ha en god forvaltning av økonomi og gi nødvendige tjenester med god kvalitet. Ut fra den kunnskapen vi har, blir det ikke proporsjonalt bedre levekår, billigere løsninger eller mer forsvarlig tjenester av å bygge store enheter, for eksempel mer enn 5 boliger sammen." 

Det heter til slutt i brevet fra statsråden;

"Ovenstående er og skal være retningsgivende for kommunene. Dette tilsier at dere må kunne videreføre en dialog med kommunen om utforming av tjenester og bolig til den enkelte, og at dere eventuelt nytter deres klagerett."

Da Oslo bystyre behandlet sak 297 ”Handlingsplan  for mennesker med funksjonsnedsettelser” på sitt møte 21. oktober i år, ble det vedtatt å ta inn et punkt i planen som er relevant som føring for den aktuelle saken i bydel Sagene.

Det heter i bystyrets vedtak;

”I mindre grad samlokalisere boliger for funksjonshemmede, og heller satse på tilrettelegging i etablerte boligområder.”

Rådet for funksjonshemmede deler Oslo bystyres og Helse-og omsorgsdepartementets syn, og mener at Husbanken på dette grunnlag bør imøtegå en søknad om husbankfinansiering av prosjektet.

Med vennlig hilsen

Ole Jacob Frich
Leder av Rådet for funksjonshemmede i Oslo

Kopi;

Den norske stats husbank
Ass.dir. i Husbanken Region Øst, Karin Lindgård

Oslo kommune bydel Sagene Thorvald Meyers gate 7, 0555 Oslo
Bydelsutvalget i bydel Sagene, Thorvald Meyers gate 7, 0555 Oslo

Byrådet,  Rådhuset, 0037 Oslo
Bystyrets Helse og sosialkomite Rådhuset, 0037 Oslo

Kommentarer   

#1 Tove Bolstad 07-11-2009 12:05
Skjønn det den som kan ! I de seneste 12 - 15 årene har alle former for de store " gettoene " for funksjonshemmed e blitt avviklet. Slik skulle vi ikke ha det.
Klientene skulle heimføres til sitt lokale heimsted enten de ønsket det eller ikke. For alle skulle det være i mindre enheter. Hva nå ? Skal alle de forskjellige funksjonshemmed e stues sammen igjen, uansett diagnose, psykiatriske og motorisk funksjonshemmed e som trenger hjelp for å takle hverdagen ?
La oss gå sammen om å protestere på dette, og gå inn for de små enhetene. Eksempel er jo Stovnerbakken som kom til ved ressurssterke foreldre med et bein innenfor steder som taler de funksjonshemmed es sak.
Ikke alle har ressursterke pårørende som taler deres sak, derfor må almuen stå på.
#2 Maria Teresa Notstad 07-11-2009 12:08
I 2005 fikk Alna Rådet for funksjonshemmed e saken om omsorgsboligene på Vestre Haugen, nå Haugentunet, til behandling. Rådet ble bekymret for hvordan dette skulle bli, og hvordan omsorgsboligene skulle utformes.

Rådet fikk en følelse at det skulle legges opp løsninger som vi da oppfattet som institusjonslig nende og gi ghettopreg. Informasjon om beboerne som omsorgsboligene var tenkt til kom også sent i prosessen.
Mange av oss i Rådet hadde i ferskt et minne utspill i Hellerud bydel, hvor bydelsdirektøre n hadde måttet trekke BU saken om å få en sterk funksjonshemmed e i bydelen inn på institusjon. Engasjementet i saken gjorde at alle funksjonshemmed e vant. Rådet i da Hellerud og nå Alna var prinsipielt imot en slik løsning.
Personlig synes jeg ikke at løsninger for sterkt funksjonshemmed e i omsorgsbolig i tiden framover skal være slik vi har sett tendenser til i det siste.
Det kan hende noen velger og ønsker å bo i slik, men da må man ha en reell og personlig valgmulighet. Ikke at dette bestemmes av andre uten at en kan velge selv.
Jeg som også er sterkt funksjonshemmet vil ha rett til å kunne bestemme over eget liv. En annerledes menneskerett? Tror neppe det.
God helg!
#3 Lise Lundh 07-11-2009 13:10
Hvordan er det mulig at en slik plan kan komme på bordet i et opplyst demokrati og en velferdsstat?! Hvorfor kommer ikke de dette gjelder og deres pårørende bedre til orde? Som mor til en gutt på 9 som vil trenge litt hjelp og tilsyn når han flytter hjemmefra, kjenner jeg allerede byrden av den kamp og smerte en slik boligsituasjon ville medføre for oss alle. Vi vet nå at disse ulike "kategoriene" hjelpetrengende ikke har det godt sammen. Ingen av oss ville like å dele bolig med så mange mennesker. Skal det aldri ta slutt - denne nitige kampen for et verdig liv for sønnen vår? Mange av de som trenger litt hjelp har jo så mye å bidra med i et samfunn - om de bare blitt tatt litt på alvor som mennesker. Og vi foreldre vil så gjerne slippe å måtte vokte over deres velferd dag og natt.

All støtte til rådet for funksjonshemmed e sitt initiativ overfor husbanken. Dette bør aldri bygges!

Vennlig hilsen
Lise Lundh
#4 Alf Sigurd Anvedsen 07-11-2009 15:25
De som velger å flytte inn i slike omsorgsghettoer er sannsynlig vis i en presset situasjon og har neppe akseptable alternativer. Mange vil ha problemer med å vedkjenne seg å være i en slik situasjon. Samtidig er det slik at vi fleste mennesker vil forsvare de valg vi gjør. Situasjonen er parallell til valget foreldre gjør til sine barn når det gjelder undervisning og tilhørighet i spesialavdeling er i stedet for inkludering ved nærskolen. Omsorgsghettoer og spesialavdeling er fylles opp. Segregering. Hvem er det politikerne presser til slike umulige valg? Det er mennesker som har likt behov som alle andre om å bli møtt med respekt, sett på som likeverdig og bli inkludert i samfunnet. Lokalpolitikern e synes å være på en helt annen klode enn sentralpolitike rne.
#5 Jens Petter Gitlesen 07-11-2009 18:22
Jeg frykter Husbanken. Fra Sandnes var det store protester rettet til Husbanken. Institusjonen som er under oppføring på Vatne i Sandnes kommune, bryter med regjeringens Demensplan 2015, som var føringen for midlene som Husbanken Vest tildelte. Boligen var også i streid med det tidligere vår forrige helseminister hevdet var de statlige føringene. Det later til at instruksjonsmyn digheten er så som så nedover i Husbankens hierarki. Det er forunderlig at Husbanken som er statens instrument, kan trosse statlige føringer.
#6 Helene Holand 07-11-2009 18:34
Jeg ser en stor forskjell på sakene i Oslo og Sandnes. I Sandnes gikk Råd for funksjonshemmed e inn for planene, mens i Oslo er det Rådet som protesterer. Det skal bli spennende å se hva Husbanken gjør.
#7 Jens Petter Gitlesen 07-11-2009 21:26
Funksjonshemmed es råd i Sandnes behandlet ikke saken. Boligsosial handlingsplan var til behandling den 25.06.08. To politikere møtte i funksjonshemmed es råd, de ande medlemmene av rådet var på ferie. De to politikerne gikk heller ikke inn for planen, men uttalte: "Funksjonshemmed es råd merker seg at alt som gjelder universell utforming er bra ivaretatt i alle ledd i handlingsplanen."

Kommunens vedtak ble innklaget til fylkesmannens forvaltningsavd eling som ikke fant grunn til å kritisere kommunens vedtak. Husbanken Vest har gitt tilskudd og ikke kommet med anmerkninger.
#8 Angelique Tangen 08-11-2009 12:31
Det vi nå ser er en snik-institusjo nalisering som er en av mange signaler på at den enkeltes rettsikkerhet stadig fortrenges og trues av det offentliges lokale "ordninger". Holdningen bak er at de funksjonshemmed e ikke er likeverdige, ikke har rett til medvirkning i eget liv, ikke kan velge hvor og hvordan de skal leve.
De funksjonshemmed es rettsikkerhet er tema i Nettverksamlingen
på Litteraturhuset onsdag 3. februar 2010. Gratis adgang.Sett av datoen. Nærmere info om program annonseres senere.
Det er Foreningen Hanne Østbys Fond, (jenta som Bjerke bydel forsøkte å tvangsflytte til sykehjem, men måtte trekke vedtaket sitt tilbake), som står som arrangør. Jeg tar gjerne imot spørsmål på e-post:
#9 wenche vatne 15-01-2010 15:11
Alt handler om budsjetter. Så lenge kommunene ansetter fagfolk som samarbeider med dem om dette er det fare for at det vil bli institusjonalis ering i fremtiden. De psykisk utviklingshemme de er fremdeles ikke integrert i den ordinære hjemmetjenesten , men særomsorg i de fleste kommuner. "normalisering, integrering, og kvalitetssikrin g" er stort sett for festtaler.

You have no rights to post comments