Funksjonshemmede

Omsorgsghetto på Sagene: Brukerne reagerer

Omsorgsghetto på Sagene: Brukerne reagererOslo kommune, ved bydel Sagene, planlegger å bygge 48 ”omsorgsboliger” i et stort boligkompleks. Norsk Forbund for Utviklingshemmede mener planene er horrible: - Dette er sortering og fordeling av mennesker ut fra diagnose og funksjonsnivå. Man lager et samfunn som på ingen måte vil fungere som et godt samfunn. Dette lukter av Norge på 1930-tallet, sier en opprørt forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen til Magasinet Selvsagt.

les mer her
les også fra Pårørende-nytt, Landfsforeningen for pårørende innen psykiatri

Kommentarer   

#1 Angelique Tangen 22-11-2009 02:17
Helt riktig det Jens Petter Gitlesen skriver. Det er imidlertid IKKE omsorgsghetto men oppbevaringsghe tto det er snakk om. Bare se hva som er skjedd i Alna bydel med bygging av Haugentunet.
Det verste er at folk blir forespeilet at det ligger frivillighet til grunn når funksjonshemmed e flytter på disse ghettoene. Det er ikke sant -som oftest blir folk tvangsflyttet eller blir lurt til å tro at de får privatliv og mulighet til å velge noe som helst. De får ikke engang velge hva de skal spise da husleien er så høy (mellom 10.000 og 12.000 kroner i måneden pluss strøm) at de ikke har råd til annet enn felles middager som etter informasjon jeg har består består for det meste av grøt, pølser, pannekaker, tomatsuppe og lignende. De kan ikke engang låse sine egne "leiligheter" som ikke er annet enn rom og bad på rekke og rad langs sykehjemslignen de korridorer.
Omfang av hjelp til å spise, til stell, pleie og aktivitet har de heller ikke mulighet til å mene noe om, heller ikke om at denne hjelpen skal gis av en liten gruppe pleiere. Det er vanlig at det er nærmere 20 forskjellige mennesker som deltar på den såkalte "omsorgen".
Er det på denne måten kommunene forstår lovens formuleringer om medvirkning, råderett over eget liv, likeverdighet osv?
Hvorfor sier ikke det offisielle Norge at funksjonshemmed e ansees som "uønsket utgift", tas vekk fra familiehjemmene sine eller tilrettelagte små familielignende boligenigheter for så å samles opp i samlokaliserte storinstitusjon er stikk i strid med ansvarsreformen s intensjoner? At disse ghettoene kalles "egne boliger" er en grov undervurdering av folk sin vurderingsevne. Hva mer skal til før vi kan kalle strategien for det den virkelig er, nemlig sosial korrupsjon. Hvor er alle humanister som i alle år har fordømt deportasjoner av funksjonshemmed e i nær historisk fortid?
Vet ikke staten hva som foregår i kommunene? Eller renvasker staten seg ved å vise til desentraliserin g? Klarer ikke kommunene sine omsorgsoppgaver overfor befolkningen burde staten gripe inn. Hva med diskriminerings vern?
Angelique Tangen
Foreningen Hanne Østbys Fond
til fremme av funksjonshemmed e barns rettssikkerhet i Norge.
e-post :
hjemmeside: www.hannesfond.no

You have no rights to post comments