Funksjonshemmede

Flexus: ikke krav til universell utforming

Flexus: ikke krav til universell utformingBystyreflertallet sviktet i går, onsdag. Bystyret stiller ikke krav til Ruter AS om universell utforming av billett- og betalingssystem som forutsetning for utvidelse av lånegarantien. SV, Arbeiderpartiet og Rødt stilte dette som en forutsetning, men bystyreflertallet (Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti) ønsket ikke å stille noe slikt krav.

Oslo bystyre 16. desember 2009
Ivar Johansen, SV

Sak Kommunal  garanti for lån til Ruter AS – Anskaffelse av nytt billett- og betalingssystem

Ordfører;

Flexus går inn i rekken av skandaleprosjekter hvor Høyre/Fremskrittsparti-byrådet har sløst bort hundrevis av millioner på grunn av elendig planlegging og gjennomføring. Og et byråd som under Venstres beskyttende vinger helt arrogant neglisjerer bystyrets klare forutsetninger for prosjektet, slik vi presist formulerte det da vi forrige gang behandlet lånegarantien. Det skulle bygge på kjente datateknologiske løsninger og være utprøvd med gode erfaringer andre steder, sa en enstemmig finanskomite. Det man i folkelig språk kaller hyllevare.

Men Fr.P.-byråd Myhre ga regelrett blaffen i hva bystyret hadde sagt, og sløste bort hundrevis av millioner av fellesskapets midler, eller skattebetalernes penger som vel er Fr.P-sjargongen.

Nok, om det.

Bystyret satte også som forutsetning at det nye billettsystemet skulle være tilpasset funksjonshemmede, og det gjorde vi altså i 2003 – det året daværende Bondevikregjeringen la fram stortingsmeldingen som banket inn kravet om ”universell utforming”.  Og hva betyr så det? Den offisielle definisjon av begrepet er: "Universell utforming er utforming av produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpassing og en spesiell utforming.”

Og her svikter Byrådet fullstendig. Samferdselsbyråden skriver i et notat til bystyret: ”Blindeforbundet påpekte at billettautomatene på t- banestasjonene ikke i tilstrekkelig grad er brukervennlige for synshemmede. Dette er isolert sett riktig, men det betyr ikke at billettsystemet som helhet ikke er og vil være tilpasset alle kundegrupper når det er ferdig utrullet.”

Og så sier han: ”Tilgangen til billetter for denne gruppen skal først og fremst ivaretas gjennom et bredt kommisjonærnettverk og hos Trafikanten.

”Beklager, ordfører, men jo må da virkelig håpe at byråden vet bedre. Billettsystemet er selvsagt ikke universelt utformet dersom en blind eller synshemmet som skal på T-banen fra Hellerud stasjon ikke kan kjøpe billett der, men i beste fall – om det er riktig tid på døgnet – må reise til Tveita for å skaffe seg billett. T-banesystemet er ikke universelt uformet når en rullestolbruker aldri kan vite om han vil kunne komme av på perrongen ved den stasjon han ønsker. Jeg minner igjen om at "Universell utforming er utforming av produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker”.

En enstemmig komite har formulert det særs vasne; ”understreker behovet for at det legges til rette for universelt utformede løsninger.” Jo da, man kan ønske god jul og godt nytt år på det siste bystyremøtet før jul. Men når vi vet at Sporveien og Ruter så langt ikke har vist vilje og evne, og byråden ikke engang skjønner hva dette dreier seg om, hva betyr en slik uttalelse da?

Fra SV og Aps side stiller vi som en forutsetning for lånegaranti at Flexus-systemet ivaretar hensynet til universell utforming. Bare på den måte kan bystyret at dette ikke bare blir en uforpliktende meningsytring.