Funksjonshemmede

Er blinde bevegelseshemmede?

Er blinde bevegelseshemmede?Å være blind betyr ikke at du er bevegelseshemmet, skal en tro Bærum kommune. De mener blinde ikke er berettiget til parkeringstillatelse. Som det heter i en henvendelse jeg har fått:

"Å være blind betyr at du ikke er bevegelseshemmet i følge Bærum Kommune og følgelig ikke berettiget parkeringstillatelse - forstå den som kan ? En som blir blind i godt voksen alder får flere funksjonshemninger på en gang-blindhet- tap av balanse/orienteringsevne- psykisk redd - sosial isolasjon - kan ikke ta offentlig transport- må ha følge og støtte til alle gjøremål - og problemet med å bli forlatt øker med grad av blindhet - Derfor søkes det om parkeringstillatelse grunnet forflytningshemning med basis i blindhet og nedsatt mobilitet. I følge kommunen er ikke en blind person forflytningshemmet og får avslag - da lurer jeg på hva hadde du gjort om du ble blind og ikke hadde balanse og var psykisk redd for å bli forlatt?"

Mener Bærums politikere dette er en akseptabel praksis?

Kommentarer   

#1 Jørund Hassel 29-12-2009 11:48
Det forteller i hvert fall veldig mye om hvilke holdninger som råder i Bærum kommune! Hva med å skifte ut politikerne?
#2 Rudolph Brynn 29-12-2009 12:25
Enda et eksempel på at mange politikere skal bestemme ut fra sine holdninger i stedet for å søke kunnskap. Det vil sikkert komme kommentarer som "blinde kan jo ikke kjøre!" Men parkeringskorte t gjelder for forflytningshem mede og er felles for EØS landene. Og i definisjonen av dette begrepet er synshemmede inkludert - ved siden av at man kan ha flere typer funksjonsnedset telser samtidig. Det er en trist tendens i såvel Oslo som Bærum at man tar mindre og mindre hensyn til innbyggere med nedsatt funksjonsevne, jfr. Holmenkollen, billettsystemer etc.
#3 Lise 29-12-2009 12:28
Som blind mener jeg at det er noe ordentlig tull at blinde skal få parkeringstilla telse på lik linje som bevegelseshemme de. Når man er blind er man ikke bevegelseshemme t, men har problemer med å orientere seg. Og hvorfor skal man ha parkeringstilla telse? Hvis en blind ankommer med bil, har man en ledsager med seg, og man har den fysiske og psykiske støtten man trenger hvis man har dårlig balanse, psykisk redd osv. Da kan man klare å gå en del meter lengre til døra. Å være rullestolruker er en helt annen funksjonshemmin g enn det å være blind. Blinde kan bevege seg fritt, gå i trapper og med ledsager kan man gå der man ønsker. Det er ikke tilfellet for en rullestolbruker.

Så jeg er glad for at Bærum kommune ser forskjellen på en bevegelseshemme t og en synshemmet. Kommunen burde tilby mobilitetstrening.

PS: Siden du bruker Captcha ekskluderer du blinde fra å poste kommentarer på siden din. Et bedre alternativ er f.eks. at man skal skrive inn svaret på et gitt regnestykke eller svare på et enkelt spørsmål. Jeg synes det er unødvendig å måtte ha med seg ledsager på internett.
#4 John Ulriksen 29-12-2009 12:44
Dessverre er nok dette ikke et isolert Bærums-fenomen. Mange synshemmede fra hele landet har søkt om, og fått avslag på, kommunal parkeringstilla telse. Jeg er en av dem - bor i Oslo.
Jeg har valgt å bringe saken inn for Likestillings- og Diskriminerings ombudet (LDO). Jeg oppfordrer andre synshemmede til å gjøre det samme.
Det går også an å ta kontakt med Norges Blindeforbund dersom du har fått avslag på parkeringstilla telse. Spør etter Stian Larsen.
#5 Odd 29-12-2009 16:06
Kan blindhet defineres som bevegelseshemmi ng. Jeg mener ja og det er ut fra hvordan man opplever en blind person i hans/hennes opptreden i ulike situasjoner.
En ting er å fungere i omgivelser hvor man er godt kjent, men hverdagen består jo ofte i at man må bevege seg langt fra hjemmet, arbeidsplass eller besøke kjøpesentrra ol.
Det at man som blind kan benytte seg av parkering for funksjonshemmed e vil lette situasjonen både for den blinde og ikke minst for sjåføren.
Lappen som forteller at det er en funksjonshemmet med i bilen skal ikke benyttes av sjåføren hvis han er alene.
En slik ordning vil være aktuell kun for et lite antall personer.

På meg virker denne saken svært smålig.
#6 Hanne Lyssand 29-12-2009 16:06
Det greieste er å invitere kommunepolitikr erne på en test, der de prøver å ta seg fra A-B med bind for øynene. Hvordan er de sentrale forskriftene? De er pliktige å holde seg til de. Jeg har sett avslag på personlig parkeringstilla telse fordi vedkommende ikke var senil, så det er mange teorier ute å går om hvordan forskriften er.
#7 Ivar J 29-12-2009 16:08
jeg tar gjerne i mot konkrete eksempler på blinde som har fått avslag fra Oslo kommune, fortrinnsvis med sitat fra hvordan avslaget er begrunnet.
#8 Ole Johan Beck 29-12-2009 17:38
Jeg har fått inntrykk av at det å være blind eller sterkt synshemmet, er å være en av de med funksjonhemning er som har færrest rettigheter. Her må det være en svikt i systemet, mht lover og regler og rettigheter. Har Blindeforbundet blitt kontaktet i forbindelse med den aktuelle saken i Bærum, tro?
Jeg kjenner både kolleger og andre dyktige folk som er blinde, og de må kjempe for sine rettigheter.
#9 Nina Langfeldt 29-12-2009 19:24
Antagelig oppfylller ikke avslaget du har fått forvaltningslov ens krav til begrunnelsens innhold Be derfor om begrunnelse i samsvar med forvaltningslov ens krav til begrunnelsens innhold.( § 25a tror jeg det er).Det klarer de neppe å gi deg, og da er det ofte letterst for dem å innvilge søknaden.Hvis du ikke påviser du bare på hvilke punkter avslaget ikke oppfyller kravene til begrunnelsens innhold og anker både på begrunnelsen og på konklusjonen.Fo rtell oss hvordan det gikk:-)
#10 Thomas F. H. Torjusen 29-12-2009 19:25
Jeg ser at dette notatet er illustrert med et bilde av interessepoliti sk rådgiver i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud. Han er nok mildt sagt interessert i dette tilfellet. Bring det inn for NBFs interessepoliti ske avdeling!

At Bærum kommune ikke anser en blind som funksjonshemmet er ganske sikkert et resultat av en eller annen byråkratisk saksbehandlers uvitende paragrafrytteri . Han eller hun har vel antakelig tenkt at; HA, en blind kjører ikke bil, hva skal en blind med parkeringstilla telse da?

Lenger strekker nok ikke en kommunalt ansatt byråkrats empatiske evner. Dessverre.
#11 Therese Anita Holmen 29-12-2009 22:26
Veldig bra Ivar at du tar opp denne saken!
#12 Populist 30-12-2009 07:42
Dette er en populistisk artikkel med en populistisk tittel.

For det første er det åpenbart at blinde ikke er bevegelseshemme de. De kan OGSÅ være det. Er rødhårede da bevegelseshemme de fordi det finnes noen med rødt hår og bevegelseshemmi ng? Tåpelig og spekulativ overskrift.

For det andre, når blinde ankommer i bil formoder jeg at de ikke har kjørt selv. Det mest inkluderende vil da være å behandle blinde som folk flest (og ikke som blinde som du i din snillisme nå har redusert "de blinde" til). Folk flest trenger ikke spesialparkerin g og heller ei blinde (fordi de er blinde).

Når du skal være opptatt av anderledeshet og funksjonshemmin g - gå i deg selv mann! Behandle folk for det de er ikke for hvordan de er det. Jeg skjønner din intensjon men på veien bommer du fælt.

Uttrykket "The road to hell is paved with good intentions" har vel aldri vært mer sant enn i dette tilfellet.

PS: Din captcha ekskluderer blinde mer enn Bærum gjør mht. parkering. Eat your own dog food.
#13 Øyvind Michelsen 30-12-2009 17:40
Det er i denne saken nok Bærum kommune som er blinde!
#14 Liv Strøm 26-01-2010 18:27
I fly får ikke blinde sitte ved nødutgangen fordi de regnes som bevegelseshemme d og vil blokere utgangen ved en nødsituasjon . Til populisten - Å være blind er et handikap for den som er rammet - man kan ikke bli behandlet som folk flest - det må markeres med hvit stokk - ellers får ikke den blinde den oppmerksomhet vedkommende har behov for i gitte situasjoner . Stridens kjerne er har Bærum Kommune rett i sin tolkning av blinde som ikke bevegelseshemme t ? Er tolkningen lik i alle kommuner ? Hvilken lovhjemmel refereres det til? Her må blindeforbundet se på saken - vi må i det minste ha lik tolkning i det ganske land . Å bli blind som gammel er ikke det samme som å være blind fra fødselen ,en differansiering må kanskje til ?

You have no rights to post comments