Funksjonshemmede

Anbud: Hjelpetrengende tvangsflyttes fra sitt hjem

"Jeg har en sterkt funksjonshemmet bror som i sommer ble lagt ut på anbud av Bydel Frogner. Resultatet ble at leverandøren som leverte det rimeligste tilbudet vant konkurransen (!) og resultatet var at min bror ble igjen pålagt å bytte hjem (for 8. eller 9. gang på 8 år). Bydelen gikk bak pårørendes rygg og startet anbudsinnhenting uten noen form for brukermedvirkning. Vi har midlertidig fått stanset flyttingen, men bydelen nekter å gi seg - selv om vi kan dokumentere slett saksbehandling full av lovbrudd", skriver Dag Ljosland blant annet.

En sak kan sikkert ha flere sider, men skal vi altså ha en kommune hvor hjelpetrengende føler at de tvangsflyttes rundt omkring i byen, avhengig av hvilken leverandør som til enhver tid kan levere det laveste anbudet?


Dag Ljosland skriver:

"Jeg har en sterkt funksjonshemmet bror som i sommer ble lagt ut på anbud av Bydel Frogner. Resultatet ble at leverandøren som leverte det rimeligste tilbudet vant konkurransen (!) og resultatet var at min bror ble igjen pålagt å bytte hjem (for 8. eller 9. gang på 8 år). Bydelen gikk bak pårørendes rygg og startet anbudsinnhenting uten noen form for brukermedvirkning. Vi har midlertidig fått stanset flyttingen, men bydelen nekter å gi seg - selv om vi kan dokumentere slett saksbehandling full av lovbrudd. Samtidig mener bydelen de er bedre skikket til å vurdere min brors helse enn de mange fageksperter som advarer sterkt mot flytting. Etter dette har det virkelig gått opp for meg hvor langt kommunen er villig til å gå når det kommer til å spare penger.

Mitt råd til andre i samme situasjon er: Ikke stol på kommunen - de gir i utgangspuktet blanke i menneskerettgiheter og opererer på et etisk lavmål. Følg med på hva kommunen bedriver - selv om det er slitsomt. "

Kommentarer   

#1 Snefrid Landgraff 01-02-2010 06:47
Dette er hårreisende, for en verden!!!!!!!!!!!

Et menneske er mer eller mindre blitt en pakke , som kastes fram og tilbake.
UVERDIG....
#2 Jens Petter Gitlesen 01-02-2010 12:49
Tvangsflytting er ikke lov
#3 wenche vatne 01-02-2010 13:23
Rettsikkerheten blir satt tilside når kommunene kan spare penger. Fagekspertise teller heller ikke ser det ut som. Tragisk utvikling for de svakeste gruppene i samfunnet. Dette må vi kjempe imot.
#4 Bjørn Hansen 01-02-2010 15:40
Vi tar ikke opp enkeltsaker i Rådet for funksjonshemmed e i Frogner, men denne vil bli tatt opp for å kreve stadfesting av visse prinsipper: Dette gjelder likeverd, null toleranse for diskriminering, grunnleggende prinipper om menneskets verdighet og rettferdighet i henhold til lov.
Inngikk flytting som en del anbudinnbydelse n? Om så ligger en del tjenestemenn(kv inner) tynt an.
#5 Ole Johan Beck 01-02-2010 15:54
Lykke til, Bjørn Hansen! Jeg har enda til gode å se en eneste troverdig begrunnelse for HVORFOR bystyret og byrådet absolutt skal sette alle gode omsorgtjenester ut på anbud. De snakker om å gjøre ting billigere, det er alt. I virkeligheten er det en uthuling av tjenestene som til slutt bare kan beskrives med et ord: Ansvarsfraskriv else. (Les pulverisering av asnvarsforholde ne, ingen vet lenger hvem som gjør hva, eller enda mindre hvem som har ansvar for hva).
#6 Jens Petter Gitlesen 01-02-2010 16:40
Stortingets Kommunal- og forvaltningskom ité behandler nå hjemling av statlige tilsyn i særlovene. Det blir høring på onsdag. Hele stortingsmeldin gen har som gjennomgangsmel odi at kommunene følger lovverket. Når kommunene ikke følger lovverket, så etterlever de fylkesmannens påtaler. I denne harmonimodellen trenger ikke tilsynsorganet andre virkemidler en påpekning og dialog. Det er på høy tid at statens tilsyn styrkes. Når kommunene ikke retter seg etter statens pålegg og forholdene går over stokk og stein, må tilsynsorganet kunne pålegge kommunene økonomiske sanksjoner.
#7 lillian haugerud 01-02-2010 19:01
Dessverre er det en tendens overalt at kommunenes innsparinger går utover hjelpetrengende .Det er imot loven å tvangsflytte folk,og nå må Fylkesmann få sanksjonsmuligh eter overfor kommunene som foretar slike hårreisende ting-reformen for utviklingshemme de er f.eks på revers,det som skjer må tas tak i.om nødvendig får vi skape de samme rystelsene som vi gjorde for å få en reform.
#8 Eirik Roen 01-02-2010 21:31
Dette er hårreisende å høre,på gruppa"etisk granskning av firma som gis offentlige sosiale oppdrag"Er det ikke få som kommer med mange slike betente saker
#9 wenche vatne 02-02-2010 14:17
Tvangsflyttinge n og snikinstitusjon aliseringen som foregår er to sider av samme sak. Budsjettinnspar inger. Enig i at reformen for de psykisk utviklingshemme de synes å gå i revers. Går dette for langt vil det bli et samfunnskrav om en ny reform.
#10 Ole Petter Olsen 02-02-2010 19:07
Oslo bryter lover og bestemmelser etter innfallsmetoden . Det må da være en tilsynsinstans (eks Fylkesmannen) som kan stoppe denne galskapen.
#11 Jens Petter Gitlesen 02-02-2010 19:17
Norsk Forbund for Utviklingshemme de (NFU) får jevnlig saker om tvangsflytting. Til nå er alle sakene blitt omgjort. Men det er en tidkrevende kamp. Kommunene mangler ofte internkontrolls ystemer og kvalitetssikrin gssystemer for å sikre egen drift. Kombinert med kommunal uforstand og et tilsynsorgan uten sanksjonsmuligh eter, blir det den som er utsatt for urett, som også får byrden med å sikre sin rett.
#12 Helene Holand 02-02-2010 22:24
Slik jeg har forstått denne saken bryter Oslo kommune loven på flere områder. For det første skal ingen måtte flytte for å få tjenester. Institusjonsoms org for unge funksjonshemmed e har ikke vært politikken i Norge de siste 25 årene. Institusjonsoms orgen for menensker med utviklingshemmn ing ble opphevet og Helsevernet for psykisk utviklingshemme de (HVPU) avviklet i 1991. De som ikke eier sin egen bolig har krav på leiekontrakt og skal være beskyttet av husleieloven. Kommunen har ikke lov til å kaste ut noen uten en meget god grunn. Flere helse og sosialministre har pressisert overfor kommunene at tjenester skal gies der tjeenstemottake ren bor. Kommunene kan ikke sette vilkår om flytting til ny bolig for å få tjenester. Juristene i NFU, Norsk Forbund for Utviklingshemme de hjelper mange in slike saker som denne.
#13 wenche vatne 05-02-2010 13:18
Det er virkelig et samfunnssproble m hvis ikke kommunene kan ivareta rettsikkerheten til mennesker med utviklingshemmi ng. Og at dere i NFU må kjempe sak for sak. Dette er sløsing med NFU`s ressurser, og også med kommunenes ressurser. Kommunene burde ha fått rettspraksis etterhvert i slike enkeltsaker. Skal de virkelig ha egne lover for disse tjenestemottage rne? De trenger stabilitet og forutsigbarhet i livet sitt. Da kan de kalle Ansvarsreformen for Ansvarsfraskriv elsesreformen.
#14 kikki brill 08-02-2010 23:46
Det er altfor mange rundt omkring som sliter med holdningene og verdisynet hos en del saksbehandlere som tror at i egenskap av å ha en jobb i det offentlige er vernet for kritikk og refs, dette er uverdig.
Glem funksjonsbiten og SE menneske som lever med det!
stå på, jeg skal skrive mail til riktig addressat om du gir meg navn og mailadresse og klage på vedtaket i alle fall, send på innboks!
#15 Ivar J 09-02-2010 08:28
Bydel Frogner nås på denne

mailadressen
#16 Dag Ljosland 12-02-2010 08:21
Bjørn Hansen: Det er fint å høre at dette vil bli tatt opp i Rådet for funksjonshemmed e. Bydelen sier at flytting er "en konsekvens av deres forretningsmess ige beslutning om skifte av leverandør som ikke kan påklages". Er det dette du tenker på?

Jeg har blitt opplyst om at det er åpning for å stille direkte spørsmål til Bydelsutvalgets møter, så jeg jobber nå med å sette opp et kort (alt er relativt) resyme med ett spørsmål til bydelsdirektøre n og to til Bydelsutvalget. Det er verdt å merke seg at Bydel Frogner er første bydel som er ute med denne type konkurranse, så om dette glir gjennom, vil funksjonshemmed e tilhørende alle de andre bydelene måtte oppleve liknende urett.

Ole Petter Olsen: Vi har nå saken til utredning hos Fylkesmannen.
#17 hans olsen 09-03-2011 21:57
Dette er en skam for Oslo komunne!
#18 per liaskar 12-04-2011 14:17
Det er jo lov og flytte så lenge de holder seg innen komunne ?
#19 Anonym pga sanksjonsfare 18-04-2011 15:23
Tvangsflytting av barn i kommunen hvor jeg bor. Barn med bl.a. autisme og annen psykisk utviklingshemmi ng blir flyttet uten at foreldrene får enkeltvedtak eller ankerett. Selv om det er fare for liv og helse for barnet. Kommunen har kommet med kommentarer at de ikke bryr seg om barnets utvikling. De vil ikke verken tilpasse eller bli kjent med barnet, men kun overflytte uten mer opplæring enn noen timer observasjon i barnehage. De har kommet med trusler at hvis man ikke flytter barnet kan det få dårligere behandling av personalet. Det kan og skje at det skader seg ved et uhell. Kommentarer som at de ikke behøver å bry seg om at det er brudd på barnekonvensjon en eller at de ikke behøver å ta hensyn til om barnet blir sykere av å flytte er noe familien har mottatt. Nå må familien vurdere å flytte på grunn av at hele kommunen har satt i gang sanksjoner som ikke informasjon av barnehage, ikke ip-plan lenger, ikke iop lenger etc. Minimal oppfølging og lite eller ingen kommunikasjon mellom familie og instansene. Dette har og gått utover tilbudet til et annet barn i familien. Det er lite eller ingen medmenneskeligh et for barn med spesielle behov lenger hos kommunen lenger. Kommunen er og stolt over stor innsparing i budsjettet for psykisk utviklingshemme de. Går nemlig med overskudd. Familien står i dag uten avlastning pga. manglende forsvarlig avlastningstilb ud.
#20 petter 30-12-2011 01:26
Oslo kommune gjør hva de vill . men og flytte innen kommunen det har de lov til ?

You have no rights to post comments