Funksjonshemmede

Funksjonshemmede må påregne inntil 2 timers reisetid til jobb eller skole, hver dag

Funksjonshemmede må påregne inntil 2 timers reisetid til jobb eller skole, hver dagI et notat Byrådet har sendt fram til bystyret heter det bl.a.:

"Byrådet legger opp til at en skal ha en økt grad av samkjøring, altså at flere personer deler den samme spesialbil til arbeid, utdanning og annen fastkjøring, uavhengig om de har blått eller rødt TT- kort.  (...)

Bystyret fastsetter reglene i Forskrift for transport av funksjonshemmede og de årlige reiser til brukerne. Byrådet har ansvaret for å følge opp forskriften og kontrakter knyttet til tilrettelagt transport. Dette innebærer et ansvar for en effektiv ressursbruk og rasjonell utnyttelse av denne transporten. Det er vurdert og konkludert med at en innenfor bestemmelsene i ovennevnte forskrift kan gjennomføre økt grad av samkjøring av faste reiser. Ved å utnytte tilgjengelig teknologi er det vurdert at samkjøring ikke vil medføre vesentlige ulemper for brukerne."

Det er denne paragrafen i forskriften Byrådet nå vil skjerpe inn praktiseringen av : "En TT-reise er en kollektivreise og felles transport med andre må påregnes. Bydelen kan avtale reisetidspunkt som fraviker fra brukerens bestilling for å tilpasse fellestransport. Henting kan avvike med +/- 15 minutter fra avtalt hentetidspunkt og brukerens tid i bilen må normalt ikke overstige 1 time. I rushtid morgen og kveld må lengre tid i bil påregnes."

Og mens funksjonshemmede nå altså skal måtte påregne inntil 2 timers reisetid hver dag for å komme til og fra jobb eller skole kan oss andre "glede oss" over 5-minutters ruter på trikken i indre by, og 7,5-minutters ruter på T-banen i rushtrafikken. Tror Byrådet at foreleseren venter inntil en time før han starter undervisningen på byens utdanningssteder?

(Aftenposten Aften 10. aug. 2010)

Les byrådets notat

Kommentarer   

#1 Angelique Tangen 04-07-2010 10:34
Hvilke partier i Bystyret har stemt FOR disse reglene i Forskrift for transport av funksjonshemmed e? Gis det rom inenfor forskriftens bestemmelser for at Byråden kan skjerpe praktiseringen av transport ordningen?
#2 Norsk Forbund for Utviklingshemmede 04-07-2010 12:08
«Effektivitet i tjenestetilbude t» begynner å fremstå som den største trusselen mot likeverd og inkludering.
#3 John 04-07-2010 12:54
Du skriver i innleget ditt noe i stil med
"tror byrådet at foreleseren vil vente en time med å starte"

Jeg spør:
Tror byrådet at arbeisgiver godtar at funksjonshemmed e ikke passer arbeidstiden sin og aldri kan gjøre en avtale på begynnelesn eller slutten av en arbeidsdag fordi ingen kan vite om de er på plass eller ikke? Tror byrådet funksjonshemmed e arbeidstakere på denne måten blir MER eller MINDRE attraktive arbeidstakere?
Eller: Tror byrådet at arbeidsgiver vil betale overtid for den tiden ekstra per dag en arbedistaker må være på jobb som følge av tidlig oppmøte eller sen avreise fra arbeidsplassen?
Skal byrådet dekke tapte arbeidsinntekte r for funksjonshemmed e når de ikke kan møte presis på jobb eller må dra før arbeidstidens slutt pa grunn av samkjøring?

Jeg har i utgangspunktet ikke imot samkjøring. MEN: Da må den være forutsigbar og til å stole på. Det betyr igjen: Samkjøring - heltst med samme sjåfør og i alle fall "alltid" med de samme passasjerene på ruten.

På barne- og ungdomsskoletri nnet samkjørte jeg hver eneste dag i ni år - som regel med de samme personene. Vi kom som regel alltid presis til skolen. Avvikene skjedde kun - når sjåføren
hadde forsovet seg eller bilen hadde fått problemer underveis.
En av passasjerene hadde det alltid med å somle med å stå klar. Han fikk beskjed av alle de andre på ruten om at dette gikk ut over oss alle, og skjerpet seg etterhvert.
Samkjøring er altså mulig - men den må da være sturkturert, forutsigbar og til å stole på, og ikke planlegges fra dag til dag for den som er i fast arbeid eller har andre faste rutiner som skal følges opp daglig.
#4 Ivar J 04-07-2010 13:04
Angelique spør: "Hvilke partier i Bystyret har stemt FOR disse reglene i Forskrift for transport av funksjonshemmede?".

Jeg har ikke sjekket, men det vil ikke overraske meg hvis dette enstemmig ble vedtatt. Det er jo ikke samkjøring som prinsipp som er ille. Jeg "samkjører" på T-banen hver dag. Men det er som John skriver over: kravet om forutsigbarhet. Og jeg tror man ved behandlingen dengang forholdt seg til det daværende nivå/praktiseri ng av samkjøring.

Angelique spør også: "Gis det rom inenfor forskriftens bestemmelser for at Byråden kan skjerpe praktiseringen av transport ordningen?"

Ja, dessverre. Det ble gitt en - trolig for høy - ramme for hva som var akseptabel reisetid/samkjø ring. Og det er denne øvrige rammen nå Byrådet vil utnytte maksimalt.

Så vil jeg legge til: Jeg tror ikke jeg vil gjøre diskusjonen om TT til en partipolitisk sak, da skillene nok ikke først og fremst følger partipolitiske linjer. Også innen mitt parti strever jeg av og til med tilstrekkelig forståelse for betydningen av dette. Men har da i alle fall så langt klart å holde skansene. Sånn er dette nok også i andre partier. Enkeltpersoners engasjement avgjør sakene.
#5 Berit Berntsen 04-07-2010 13:25
U-landet Norge
#6 Sissel Veltedokka Sypriansen 04-07-2010 13:39
Det er bare noen med privatsjåfør i egen bil og sneversyn som kan finne på noe så dumt...
#7 Unni Hegle 04-07-2010 14:28
Sånn går det når pengene er overordnet og kvalitet underordnet.
#8 Geir Arne Bjørklund 04-07-2010 18:02
Jeg tror at reisetiden til og fra jobb vil være nærmere 3 timer pr. dag. Hvis du skal fra Furuset til Majorstua, skal det hentes på f.eks. 3 steder(ca 30 min, 10 min pr. hentestopp). Så blir det samme på returen, dvs. 1 time til å hente og sette av og at kjøretuten tar en halv time i tillegg til hentestoppene. Ved kø blir man ytterligere forsinket Dvs. mer enn 3 timer pr. dag.

Hvis den nye TT-ordningen blir slik, gidder jeg ikke være i arbeidslivet. Dvs. motsatte av at myndighetene ønsker flere funksjonshemmed e i arbeid. I dag bruker jeg ca. 1 time tur retur arbedisplassen.
#9 Tommy Kjølberg 04-07-2010 18:04
Jeg blir matt. Eneste dekkende kommentaren jeg makter å komme opp med akkurat nå.
#10 Mariane Sandholdt 04-07-2010 20:51
Totalt uakseptabelt..s amme er det med det nye system pasiente reiser, folk vet aldri om taxien kommer eller hvorlege de må vente... skaper masse unødig stress. Forstå ikke at det går ann at forslå det en gang. det er ikke alle som kan slenge seg på en sykkel, som er det mest efektive fremkomst middel i oslo for tiden.
#11 Hilde Seip 05-07-2010 02:15
Noe som dette har vi vel fryktet siden Oslo kommune (fylke) omdefinerte TT fra transport til helse og velferd?
#12 Rudolph Brynn 05-07-2010 09:46
Såvidt jeg vet testet man ut det systemet som Byrådet vil ha i Finland for flere år siden og det var ikke særlig populært. (I dag har Finland en landsdekkende ordning med 180 reiser i året.)
Det tar fra individet friheten til å reise hvor man vil og når man vil, ved siden av problemene med å rekke jobb, møter etc. Det er et nedverdigende syn på individer med nedsatt funksjonsevne som ligger til grunn.
#13 Oddrun Botnen Eie 05-07-2010 11:28
Ikke alle som har behov for TT-reiser evner å reise slik samlokalisert. Det kan bl.a. være årsaker utover det å være fysisk avhengig av TT-transport. Da er uforutsigbarhet og forsinkelser, flere hente-stopp og økt tetthet i bilen ikke bra. Det kan forstyrre hele dagen for mange. Til deg John som sier at en av passasjerene fikk beskjed om å skjerpe seg, og at så skjedde etterhvert. Ikke alle evner å forandre på sine rutiner, dessverre. Det vet jeg mye om. Vi har prøvd å stille klokka fram inntil et kvarter, bare for å vinne tid om morgenen, men det sitter i systemet når det ligger i diagnosen/psyke n. Dessuten: stress avler stopp for noen. Skulle det da blir flere uromoment (at flere av de på henteruta ikke er klare, ikke har dagen), da er løpet kjørt. Ikke noen god start på en dag i tilrettelagt arbeid.... Det aspektet må også tas med, men det tenkes nok bare at det er mennesker med fysisk nedsatt funksjonsevne som skal transporteres. De psykiske/usynli nge hindringene som ligger der glemmes. Hilsen mor til 21 - åring
#14 Dan Lindheim 05-07-2010 11:37
Synes forslaget er en skam i seg selv, og vitner om en nedsettende holdning overfor mennesker som er funksjonshemmet .
Skal man la brukerne forholde seg til en ordning hvor reisetiden kan vare i timevis, innenfor samme by? Dette blir som å behandle folk som sauer.... :sad:
#15 Haakon 05-07-2010 11:49
2 timer er omtrent det jeg hadde da jeg jobbet i Oslo, det. Hver vei.
#16 Arnt Holte, ass. generalsekretær Norges Blindeforbund 08-07-2010 16:59
Det verste med forslaget som Byrådet kommer med, er at det gir uttrykk for at arbeid for oss som er funksjonshemmed e ikke er så viktig. En kan få inntrykk av at en ikke betrakter oss som nyttige arbeidstakere, men at jobben er et oppbevaringsste d. En person sa til meg en gang at det var bra at jeg hadde en jobb så hadde jeg noe å gjøre. Jeg ville gjerne vite hvordan byråden ville organisere sin arbeidsdag på de premissene som legges til grunn for TT-tjenesten.
#17 Tove Bolstad 10-07-2010 22:13
Utdanning og jobb er jo like viktig for funksjonshemmed e som for friske. Streik er vel ikke noe alternativ for å få beholde nåværende TT kjøring. Det vil i så fall bli ei stjerne i boka for byrådet for da sparer de kjøringen og slipper å ha de funksjonshemmed e ute i arbeidslivet. Tilrettelegging av skolesituasjone n er heller ikke lenger nødvendig. Dette er nok " en tenkt genistrek "
Vekk med dem !!!!!!
#18 Karianne Havsberg 06-09-2010 15:07
Fleksibilitet har vært mangelvare i denne ordningen en lang stund allerede, men nå blir det helt umulig å få hverdagen til å gå opp. Hva med oss som har barn og jobb? Barnehagene åpner og stenger et gitt tidspunkt hver dag. Det vil ikke være fysisk mulig å gjennomføre en hel arbeidsdag og samtidig skulle hente og/eller bringe i barnehagen.

Det virker som dette regelverket er laget for mennesker som ikke lever vanlige familieliv - det kommer kanskje som en overraskelse for medlemmer av Byrådet, men funksjonshemmed e sjonglerer også barn og jobb - TT-ordningen har vært noe av det som har gjort dette mulig.

You have no rights to post comments