Funksjonshemmede

Min bror er for dyr for kommunen

"Min bror er for dyr for kommunenMin bror er svært syk, men tross advarsler fra legehold tvinges han til å flytte fra sitt hjem. Som ressurskrevende multifunksjonshemmet er han for dyr for Oslo kommune.

Så syk som han er, frykter vi det verste ved en ny flytting. Pleiernes rapporter understreker hans behov for kontinuitet. Fastlegen som besøker ham ukentlig, advarer mot at han kan bli skadelidende i flere år om han flyttes. I sakens anledning innhentet vi også uttalelser fra landets ledende fagekspertise fra Sunnaas sykehus, som sier han kan bli «svært skadelidende» av et slikt miljøskifte,"  skriver Dag Ljosland.


Min bror er for dyr for kommunen

Av Dag Ljosland, pårørende



Etter å ha levd et innholdsrikt liv som ressursmenneske - blant annet som arkitekt i et av landets mest internasjonalt profilerte arkitektbyråer - ble min bror ressurskrevende døgnpleiepasient over natten. En svikt i helsevesenet forårsaket store hjerneskader, og fratok ham de fleste kroppsfunksjonene og taleevnen. Min bror er seg bevisst sine omgivelser og har et indre liv, og etter all sannsynlighet er hans refleksjoner over egen situasjon skyld i psykiske plager. Ettersom hans evne til å dele sine tanker med omverdenen er begrensede, må vi pårørende tale hans sak.

På anbudstorget

Min bror får sitt pleietilbud gjennom bydel Frogner i Oslo kommune. Kommunen har nylig vedtatt å legge sterkt funksjonshemmede på anbud for å spare penger, slik den er blitt pålagt av politikerne. Konsekvensen for min bror er at han skal flyttes til det billigste pleietilbudet. Om denne anbudspraksisen får fortsette, vil mange sterkt funksjonshemmede tvangsflyttes enten det er forsvarlig eller ei.

Et godt hjem

Min bror har gjennom årene blitt flyttet rundt på ulike pleiehjem med for lav kapasitet til å ta seg av ham. Da hans forrige tilbud opphørte, foreslo bydel Frogner å flytte ham til et aldershjem. Vi husker tilbake med gru på forrige gang han var plassert på aldershjem, og derfor protesterte vi. Bydelen besluttet dermed å flytte ham til hans nåværende hjem. Og på dette hjemmet har den store forandringen skjedd: Min bror er mindre sint og frustrert, og har falt mer til ro. Dette skyldes at pleierne har fått en spesiell kjennskap til uttrykksmåtene hans, noe det tok dem halvannet år å opparbeide. Når han så tydelig har det bedre her enn ved forhenværende institusjoner, kunne vi ikke sitte og se på at dette ble fratatt ham. Men vi har måttet kjempe mot en bydel som har tatt de fleste midler i bruk for å motarbeide oss.

Bydelen kontra ekspertisen

Å tilpasse seg helt nye og ukjente miljøer, kan være skremmende nok - selv for dem som kan dele tanker og bekymringer med andre. For min bror oppleves slike påkjenninger som spesielt angstfylte. Så syk som han er, frykter vi det verste ved en ny flytting. Pleiernes rapporter understreker hans behov for kontinuitet. Fastlegen som besøker ham ukentlig, advarer mot at han kan bli skadelidende i flere år om han flyttes. I sakens anledning innhentet vi også uttalelser fra landets ledende fagekspertise fra Sunnaas sykehus, som sier han kan bli «svært skadelidende» av et slikt miljøskifte. De bygger ikke sine vurderinger på synsing, men på de mange rapporter og utredninger som er gjort av min bror gjennom årene.

Livskvalitet vs. bydelskvalitet

Bydelen forsvarer sin forretningsmessige avgjørelse ved å hevde at ekspertisens advarsler «ikke fremstår tilstrekkelig begrunnet». Bydelen har ikke selv fremlagt medisinskfaglige uttalelser, men etter press fra Fylkesmannen kom de til slutt med en egen tolkning. I denne hevder de at min bror er så ubevisst sine omgivelser at han ikke vil registrere en flytting. Fremstillingen av min bror som et objekt uten sanseevne, strider mot alle rapporter og utredninger fra fagmiljøet. Dermed har bydelen ikke bare underkjent fagekspertene som faktisk vet hva de snakker om, men gjennomført en medisinsk vurdering på ikke-faglige antagelser.

Funksjonshemmet og rettsløs

Loven sier at pårørende i slike saker både skal bli forhåndsvarslet og hørt. Bydelen har unngått vår involvering ved å starte anbudskonkurransen i stillhet. Da vi fikk høre om dette, var beskjeden at det var for sent å protestere, fordi avgjørelsen om flytting allerede var tatt. Etter dette har bydelen forhindret oss gjennom å holde igjen informasjon, nektet oss innsyn i saksdokumenter, nektet oss klagerett og andre rettigheter vi etter loven har. Bydelsdirektøren selv har gitt ufullstendig og forvrengt informasjon til både Fylkesmann og politikere for å forsvare sin beslutning. Eksemplene er mange.

Rett til å bli hørt

Min bror er ikke bare fratatt funksjonsevnene, men også retten til å bli hørt. Hvem skal få tale på vegne av en språkløs? Byråkrater med økonomi som agenda?

I februar sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at «det skal ikke være slik at noen (funksjonshemmede) kan tvangsflyttes til en bestemt bolig for å få de tjenestene man har rett på». Dessverre har Fylkesmannen i Oslo og Akershus nylig godkjent flyttingen, til tross for at Fylkesmannen tidligere påpekte at saken var uforsvarlig utredet og loven ikke fulgt.

Et prinsipielt spørsmål

Denne saken reiser flere prinsipielle spørsmål, blant annet om Oslo kommune har anledning til å fatte beslutninger på tvers av lovverk og en samlet ekspertise. Skal bydelen og kommunen kunne fatte vedtak som rammer funksjonshemmede - med utgangspunkt i lokalpolitisk synsing og økonomi?

(Aften 9. sept. 2010)

Les Fylkesmannens avgjørelse i saken (pdf-dokument)

Følg meg på Facebook her
Følg meg på Twitter her

Kommentarer   

#1 Camilla Utne 10-09-2010 08:03
Blir heilt dårlig av å lesa slikt.. lykke til med kampen videre.
#2 Grete Müller 10-09-2010 08:03
Slike utslag av kommunalt selvstyre er til å vemmes av. Enkeltmennesket s behov kommer helt i skyggen.
#3 Johanne Almli 10-09-2010 08:04
Forstemmende! Hva sier Fabian Stangs mor(Wenche Foss) om dette.? Hun har jo vært språkrør for de handikappede.
#4 Norsk Forbund for Utviklingshemmede 10-09-2010 08:05
‎"Sosialtjenest eloven bygger på hovedprinsippet om at tjenestemottake ren disponerer en bolig og mottar tjenestene i eget hjem.Tjenestene skal knyttes til den enkelte person og ikke til boligen. Dette gjelder selv om tjenestemottake r har behov for døgnkontinuerli ge tjenester etter sosialtjenestel oven og uavhengig av årsak til tjenestebehovet."

Rundskriv U-10/2002 pkt. 4.5 side 17: tinyurl.com/36eoavm

NFU har tatt opp saker knyttet til tvangsflytting med hver eneste minister siden slutten på 1990-tallet. Vi får alltid det samme svaret: Ingen skal måtte flytte for å motta tjenester. Men hva hjelper regelverk og ministerutsagn når det hele tiden er fritt frem for hver eneste kommune å ta omkamp. NFU er en liten organisasjon for mennesker med utviklingshemni ng og deres pårørende. Men selv LO ville hatt problemer i en situasjon hvor statlig styring har karakter av anmodning.
#5 Lillian Haugerud 10-09-2010 08:06
Denne saken ville jeg prøvd for likestillings - og diskriminerings loven. Dette gjelder mange utvh. som etter hvert kan bli tvunget til å akseptere ghettoer som botilbud fordi kommunene skal spare penger.Det er på overtid snart å få noen sva...r fra staten.De har det overordnede ansvaret for at prinsippene i reformen SKAL gjennomføres og føres videre i alle kommuner.JEG ER ENIG MED PROFESSOR TØSSEBRO SOM I ET FOREDRAG IKVELD SIER AT VI MÅ FÅ EN NY GJENNOMGANG AV LEVEKÅRENE FOR UTVIKLINGSHEMME DE.ET NYTT LOSSIUSUTVALG. REFORMEN ER PÅ RETUR OG UTVIKLINGSHEMME DE BLIR EN SALDERINGSPOST I KOMMUNENE.
#6 Berit Berntsen 10-09-2010 09:55
En god artikkel som klargjør rettsløsheten.
#7 Sidsel Maxwell Grasli 10-09-2010 10:43
Forferdelig å lese! Bydelen bidrar til flere overgrep ved flytting. Arrogansen er helt uforstålig, og det er utrolig at de kan sette til side de faglige og de nærståendes uttaleleser.Bru kermedvirkninge n er helt tilsidesatt og gjort verdiløs.Det er svært alvorlig at dette dessverre ikke er en unik hendelse. Bydeler og kommuner har sluppet unna i liknende saker tidligere, og så smitter det. Vi er flere som har erfart dette. Farlig! - fordi det undergraver lovene og menneskerettigh eter! Jeg undrer meg gang på gang på hvordan dette faktisk kan skje. Hva er det med mange mennenesker i de kommunale forvaltninger? Hva er det for slags kultur som får utvikler seg der? Hva slags verdigrunnlag og menneskesyn legger de til grunn, eller er det nettopp dette som er fraværende!Hvor er empatien? Systemet, økonomien og prestisjen syntes å være overordnet mennesket behov! Hvor er i det minste den juridiske kompetansen? Dette må være en sak for Sivilombudsmann en. Det høres ut som saksgangen er fullført og da er Sivilombudsmann en neste. Klag til Sivilombudsmann en, be om prioritertbehan dling, og be om oppsettende virkning (utsettelse av flyttingen)til saken er behandlet der. Da får du virkelig prøvet om norske lovgivere kan forsvare denne menneskefiendtl ige handlingen. Sivilombudmanne n er jo stortingets vokter av hvordan de lovene stortinget har gitt praktiseres og forvaltes.
Ønsker din bror og deg det beste Stå på!
#8 Olaf Fjærestad 10-09-2010 11:08
Og dette i et land hvor penger ikke er noe problem. Nok et exempel på at svake grupper kommer bakerst i alle køer. Ønsker din bror lykke til !
#9 Dag Ljosland 10-09-2010 11:49
Mange takk for lykkønskninger - de skal jeg bringe videre!

Sidsel Maxwell Grasli: Tusen takk for tipset, det prinsipielle i disse sakene bør absolutt være noe Sivilombudsmann en må fatte interesse for.
#10 Jørann Hansen 10-09-2010 17:25
maktmisbruk på sitt verste av oslo kommune
#11 Kristoffer Boesen 10-09-2010 18:02
Godt skrevet og en pinlig understregning af, at Norge har underskrevet FN's handicapkonvent ion, men ikke har ratificeret den endnu:
kurl.no/9Hcx
#12 Sveinung Wiig Andersen 10-09-2010 18:04
Nok en utrolig sterk historie. Hvor mange skal vi få før noen får opp øyene?
#13 Ole Petter Olsen 10-09-2010 18:04
Jeg er redd det vil bli mange slike oppslag. Arnulf Øverland skrev i sitt dikt "Du må ikke sove" - og det er fortsatt høyaktuell påminning:

”Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!”
#14 Tove Mathisen 10-09-2010 23:17
Dette er bare helt uverdig!
#15 Yngvild Strøm 11-09-2010 00:58
Jeg blir så redd!
Det er makta som rår, men man må aldri aldri gi seg.

Den makt det vergeløse menneske har, er anstendighet og lover og regler. Og når man blir overkjørt fordi forvaltningen ikke fungerer som den skal, må man sørge for at det ikke blir slik de ønsker, at de skal få lov til å holde på i det skjulte.
#16 Frode Hermansen 11-09-2010 12:59
Leit at Oslo kommune mener egne ressurser er grunn til å bruke tvang på ett medmeneske
#17 Astrid Andersen 11-09-2010 18:17
Skal ikke kommentere denne saken, for det finnes sikkert saker der det begås urett. Men det finnes også mange ensomme utviklingshemme de som hadde ønsket seg å bo i bofellesskap for å kunne delta sammen med andre llikesinnede å ha et sosialt liv. Mange lever isolert med kun personale som "venner".Utvikl ingshemmede har også behov for venner, der de kan oppleve glede ved samvær, og der de kan mestre på sitt nivå. Ensomme frokoster, middager og aftensmat er ikke særlig trivselsskapend e! Men se de i fellesskap der latter og glede blomstrer, det er utrolig fint. Vi kan vel være enig i at integreringstan ken ikke fungerer som den skal, og da kan isolasjon og ensomhet bli et resultat.
#18 Camilla Utne 11-09-2010 18:18
e heilt enig med deg Astrid.. men har di da fått tatt valget selv eller er det kommunen osv som har tatt avgjørelsen for dei... Om det er foreldrene som har tatt avgjørelsen så veit nok dei hva som er best for deres barn.. aldri undervurder det. Dei fleste veit nok kva dei snakkar om
#19 Astrid Andersen 11-09-2010 18:19
Desverre tror jeg det er skjelden en utviklingshemme t får bestemme dette selv. Derimot er jeg ikke enig med deg i at foreldre vet best bestandig. Foreldre kan være en god ressurs. Men kan også være en bremsekloss for sine utviklingshemme de barn. Siden jeg nettopp er kommet inn på NFU sine sider, slår det meg at det er mye negativt og det er veldig trist...
#20 Grete Müller 11-09-2010 18:19
Det med at personer med utviklingshemni ng blir så ensomme fordi de bor i selvstendige leiligheter, er en myte! Dårlig organisering av kommunale tjenester, kan skape ensomhet. For eksempel er det en del personer med utviklingshemni ng som ikke får delta på fritidsaktivite ter fordi de ikke har støttekontakt, eller personalressurs en i "boligen" er så knapp at man ikke kommer seg ut.
#21 Astrid Andersen 11-09-2010 18:20
Det finnes så mange individuelle behov, og man kan ikke skjære alle over en kam tenker jeg. Noen kan ha det best i egene boliger, mens andre ville kunne få et bedre liv med bofellesskap. Det finnes ikke noen fasit. Det er vesentlig å se den enkeltes behov, og være åpen for det. Vist det er slik at vi som funksjonsfriske ikke klarer å se de ulike behovene, ja da er det de utviklingshemme de som taper på det. Og det er vel et godt liv vi ønsker for dem til syvende og sist og ikke stå på barikadene for egen del!
#22 Arnvid Aakre 15-09-2010 07:20
Som Astrid påpeker over, er diversiteten viktig - ingen fasit, og ingen hvit/sort verden.

Det som er ille i saker som dette, er at mennesker blir vare. Det er det vi som medborgere som må ta ansvaret for, blant annet ved å reagere, og derigjennom si til politisk hold - at dette godtar vi ikke.

You have no rights to post comments