Funksjonshemmede

Psykisk utviklingshemmet: Tvangsflyttes fra skoletilbud, kommunen vil spare noen tusenlapper

Pyskisk utviklingshemmet: Tvangsflyttes fra skoletilbud, kommunen vil spare tusenlapperI 5 år har en ung psykisk utviklingshemmet person hatt skoletilbud ved et av Oslos dagsentere for mennesker med utviklingshemming. Bydelen la hans dagtilbud ut på anbud. Denne ungdommen har ikke verbalt språk, har flere tilleggssykdommer, er multifunksjonshemmet og svært var for nye miljøer. Vedkommende er såpass "sårbar" at tilbydere ikke kan hilse på vedkommende før det legges inn tilbud. Alle som kjenner personen er enig i at den utviklingshemmede vil få det beste tilbudet på det dagsenteret han har gått på skole i 5 år. Foreldrene ønsker at "barnet" deres skal få fortsette på samme sted som i de siste fem årene.

Men bydelen vektla pris, framfor kvalitet og tilsidesatte betydningen av stabilitet i hjelpetilbudet. Et annet dagsenter la inn et anbud som var noen tusenlapper billigere. Som jeg har sagt mange ganger: Oslo kommunes kommersielle anbudspraksis gir svekket tjenestetilbud for noen av byens aller mest hjelpetrengende. Les mer nedenfor.


Innspillet fra Solveig Klinkenberg, Ragna Ringdals dagsenter
et ressurssenter for psykisk utviklingshemmede:

En ung person har i 5 år hatt skoletilbud ved ett av Oslos dagsentere for mennesker med utviklingshemming. Fra høsten 2011 skal vedkommende få et fast dagsentertilbud og blir derfor lagt ut på Oslo kommunes anbudsportal (minikonkurranse). Vedkommende kan derved få plass ved et av disse fem dagsentrene, hvis disse legger inn tilbud. Denne ungdommen har ikke verbalt språk, har flere tilleggssykdommer, er multifunksjonshemmet og svært var for nye miljøer. Vedkommende er såpass "sårbar" at tilbydere ikke kan hilse på vedkommende før det legges inn tilbud.  Alle som kjenner personen er enig i at den utviklingshemmede vil få det beste tilbudet på det dagsenteret han har gått på skole i 5 år. Foreldrene ønsker at "barnet" deres skal få fortsette på samme sted som i de siste fem årene. Bydelen, som brukeren bor i, skal bedømme tilbudene som kommer. Dessverre for denne personen er dagsenteret som har gitt  skoletilbudet dyrere enn ett av de andre. Pris for tilbudene er i tillegg regnet ut på forskjellige måter og det hersker uklarheter i forhold til prissetting i anbudsrunden.

I avtalen står det: Bruker og pårørendes ønsker skal ivaretas i størst mulig grad. Dette betyr ingenting. Det er kun ord på et papir og ser fint ut. Dagsenteret vedkommende hadde hatt tilbud på i 5 år fikk full skår i kvalitet. Foresatte ønsket dette tilbudet. Alle er enige i at dette stedet ville være til brukerens beste. Noen reagerer på at reiseveien blir lang. Alt dette teller lite for prisen var noen tusenlapper dyrere. 

Vedkommende må flytte til nytt dagsenter til høsten, til tross for alle meninger om hva som er til vedkommendes beste, til tross for alle ønsker, til tross for at man frykter for hvordan han vil reagere på dette.

Dette eksempelet er graverende og umenneskellig. Det har gitt meg en svært god grunn for å kjempe i mot at mennesker legges ut på anbud samt at pris og kvalitet skal telle likt, nemlig 50/50%. Kvalitet og ønsker vil alltid tape i forhold til pris.

Jeg vil til slutt understreke at jeg ikke tviler på kvaliteten til det dagsenteret som vedkommende fikk plass. Det er de menneskelige hensyn som opptar meg, hensynet til det beste for våre mest sårbare medmennesker. Jeg vil heller ikke finne meg i en fortolkning av dette som  "Slik er det bare!" For slik vil vi ikke ha det! Da må vi gjøre noe med det!

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook

Kommentarer   

#1 Olaf Fjærestad 18-06-2011 08:05
Samme gamle visa ; for å spare ører , legges ting ut på anbud.

For å rette opp feil etter anbud , spyes inn mill. av kroner.

Vil de noen gang lære ? Ser ikke slik ut. Her må det jobbes før valget !
#2 Laila Ferger 18-06-2011 08:22
De som har bestemt dette bør skamme seg!!!
#3 Haakon 18-06-2011 14:16
Hvilken bydel, Ivar ?
Hvem er ansvarlig ?
#4 Petter Tomren 18-06-2011 15:06
Gjennom mange år har fylkeslaget av LUPE forsøkt å påpeke det meningsløse i anbudsprinsippe ne når det gjelder utviklingshemme de. Prinsippene er forsåvidt også meningsløse når det gjelder andre grupper funksjonshemmed e eller eldre.
At det i et sivilisert samfunn skal være slik at mennesker skal ut på anbud, er både etisk og moralsk forkastelig. Anbud bør være for kjøp av ting, mennesker er ikke ting, slik vi i LUPE ser det. For utviklingshemme de, og kanskje særlig for de svakeste blant disse, er anbudspraksisen ekstra meningsløs. Jeg ser dette som et gufs fra fortiden, det gamle legdsystemet på en ny, og faktisk enda mer umenneskelig måte. At våre politikere, uansett parti, går inn for dette sier meg at mennesket i virkeligheten ikke teller. For noen få kroner i "gevinst" lar man hensynet til mennesket på båten. At selve anbudsprosessen trolig koster anbyder og tilbyder mye mer enn den gevinst som oppnås synes uinteressant. At avtaleinngåelse etter direkte forhandling bør være mulig innenfor gitte beløpsgrenser blir oversett eller ignorert. At konsekvensene for den utviklingshemme de og de pårørende kan føre til økte problemer, og dermed også til økte kostnader for bydel, spiller tydeligvis ingen rolle. Dette er samfunnets skammelige spill med de svakeste blant de svake, jeg kan ikke annet enn bli forbannet!
#5 Hanne Svarstad 18-06-2011 16:56
Slutter meg til Petter Tomrens kommentar: Å bruke anbud for omsorgsoppgaver for utviklingshemme de er uetisk, og samtidig er det sannsynligvis også ulønnsomt. I dette tilfellet gjelder det et skoletilbud. Andre barn og unge i Oslo kan benytte seg av prinsippet om fritt skolevalg. Det i seg selv innebærer at denne saken fremtrer som et klart eksempel på diskriminering.
#6 Maria Kristiansen 18-06-2011 17:33
Min multi- funksjonshemmed e datter går i samme klasse og de har hatt et flott videregående skole tilbud på Ragna Ringdal dagsenter de siste 5 årene!En plass vi måtte kjempe for,da andre videregående ikke passer for denne elevgruppen,bla . m...angel på sfo -tilbud,noe vi er avhengig av.Jeg fikk hjelp av Ivar Johansen til å komme i kontakt med kultur og utdanningskomit een på Stortinget,hvor vi ble invitert og fortalte om våre barn og deres behov.Komiteen tok saken opp med skolebyråden i Oslo og skoletilbud på Ragna Ringdal ble en realitet!!! Så det nytter å stå på,men det har vi ikke alltid energi til!
#7 Maria Kristiansen 18-06-2011 17:35
Vår bydel har fra første stund sagt at etter endt skolegang kan din datter ikke fortsette på Ragna Ringdal dagsenter da det er alt for dyrt for bydelen! Og hun er nå tildelt plass på bydelens eget dagsenter,mulig at hun får det kjempefint der,men det er skremmende at det tas lite hensyn til brukernes behov,brukere som er totalt avhengig av hjelp til absolutt alt. Mens det er bydelenes økonomi som styrer.Denne klassen har elever fra østlige og vestlige bydeler og det ser ut til at ingen av de får fortette etter endt skolegang.
#8 Ivar J 18-06-2011 17:40
Haakon: som du ser har Ragna Ringdal av personvernhensy n skjermet en del opplysninger om barnet, herunder hvilken bydel det gjelder.

Høyre og Fr.P kan når som helst - om de vil - få til flertallsvedtak i Oslo bystyre om at slik anbudspraksis avvikles for hele byen.
#9 Eva M Sharmy Jespersen 18-06-2011 17:56
sykt, sykt, SYYYYYKT!
#10 Janette Vartdal 18-06-2011 17:56
Et samfunn som begir seg inn på å utelukke enkeltgrupper,k an ende opp med ikke å ha plass til noen.
#11 Kim Christine Holden 18-06-2011 17:57
skummelt at de kan gjøre sånn
#12 TS Wyatt, Stiftelsen SOR 18-06-2011 18:41
De som bør ansvarliggjøres er de som igangsatte det nedverdigende og krenkende anbudssystemet i utgangspunktet, nemlig politikerne. Den enkelte saksbehandler i bydelene kan ikke forventes å bryte med de saksbehandlings rutiner som kommunens øverste myndighet har iverksatt.
Vi (skattebetalern e og interesseorgani sasjonene) kan derimot forvente av politikerne at de stopper denne diskriminerende praksisen umiddelbart og innfører rutiner som ivaretar den enkelte tjenestemottake rs individuelle behov. Denne praksisen er ikke i tråd med politiske føringer og anbefalinger, hverken her til lands eller internasjonalt. Se forøvrig: regjeringen.no/.../...
" Mennesker med utviklingshemmi ng skal heller ikke diskrimineres !"
#13 Torhild Østhus 18-06-2011 19:48
Privatisering på sitt værste.
#14 Sigrid Marie Refsum 18-06-2011 19:49
Vi aksepterer at laboratorier må ta beskyttende forholdsregler når de skal produsere elektronisk eller biologisk materiale, hvorfor er det da så vanskelig å forholde seg til at mennesker selv kan være sårbare?
#15 Sissel Gundersen 18-06-2011 19:49
Tragisk :sad:
#16 Lise Lundh 18-06-2011 23:12
Tryggheten og ferdighetene slike omkalfatringer river ned i livene hos de utsatte og hjelpetrengende menneskene dette gjelder, og energien slike oppleveser tar fra deres foreldrene gjennom et langt liv, blir aldri forsøkt målt. Det er mange fraværsdager, sykemeldinger, legebesøk og stressrelaterte sykdommer i kjølvannet av slike ukloke og uverdige vedtak.

Ivar J er unik, sterk og utrettelig, og selvsagt i SV. Men det finnes jo også noen kloke høyre-politiker e. Hvordan kan vi få til at det blir en æressak for Høyre å være med å sette stopper for anbudsrunder innen omsorg for de svakeste i Oslo, kanskje på en slik måte at FrP henger seg på - som de av og til kan gjøre. Er det mulig å tenke seg, Ivar J? Er det mulig å få til f eks i forb med valgkamp? Det er jo mange som har foreldre på gamlehjem...
Mvh Lise
#17 Haakon 19-06-2011 03:10
Det er sant, Ivar.
Men, gang på gang ser vi at det offentlige slett ikke er noen garanti for noen verdig behandling - så det er ikke noe poeng i å gi dem monopol
#18 Ivar J 19-06-2011 08:58
Haakon: Det er jo nettopp i den retning det her går. De ideelle - private - organiserte dagtilbudene skvises ut, og det opprettes i stedet tiltak i kommunal regi.
#19 Ivar J 19-06-2011 09:29
Lise: det er klart at interesseorgani sasjoner, foreldregrupper m.v. har en god mulighet til å bruke kommunevalget til å få satt saker på dagsorden, og få enkeltpolitiker e og partier til å forplikte seg på konkrete standpunkter. Så, derfor: det er viktig å bruke denne muligheten. Inviter til debattmøter, skriv i avisene, utfordre enkeltpolitiker e og partier.

Og dessuten, når valgdagen kommer: det finnes kloke mennesker (nesten da), i de fleste partier. Valget er BÅDE et partivalg og et personvalg. Uansett hvilken liste som brukes er det derfor også viktig å gi personlige stemmer til enkeltkandidate r som man har spesielt tro på.
#20 Hanne Svarstad 19-06-2011 13:03
Takk til Maria Kristiansen for oppklarende innlegg om hva saken handler om, nemlig dagtilbud for ungdom etter videregående. Jeg har selv et barn med utviklingshemmi nger og har opplevd hvordan anbudstyranni og andre utslag av new public management de siste årene kommer inn og medfører store og unødvendige problemer på stadig nye områder. Det er interessant å merke seg at politiske partier som i dag snakker om såkalt fritt brukervalg i omsorgstjeneste r for eldre samtidig sørger for at vi og våre barn blir utsatt for en så og si motsatt organisering. Billigsalget tar over for brukerinnflytel se og kvalitet når omsorgstjeneste ne gjelder mennesker med utviklingshemmi nger.
#21 Randi E Tevik 19-06-2011 18:37
En gruppe det er lett å skvise- veldig uverdig å gå løs på de svakeste. Håper alle pårørende og også ansatte kan stå opp for dem!
#22 Haakon 19-06-2011 22:34
Ivar : Du skriver det er best å gripe muligheten og invitere til debatt og skrive i avisene om dette og utfordre enkeltpersoner i partier.

Si meg : Hvilket parti styrer i hvilken bydel om dette ?
Du ber andre angripe - men hvem skal dem angripe ?

Dem som bestemmer at det skal være anbud ?
Javel - gjør gjerne det. Men, fortell meg hvordan frivillige eller private kan delta i omsorg om de ikke blir fortalt hva de skal være med å tilby! Det er jo akkurat det et anbud er : En beskrivelse av hva jobben som skal bli gjort er.

Er det slik at du ønsker at det skal stoppes anbud? Ja - da er det kun det offentlige som kan levere, for ingen andre får vite hva det er de skal levere. Og da utfordrer jeg deg!
Siden du ønsker å bruke enkelteksempler så får du tåle få det tilbake.

Svar på dette :
En gutt på 13 ble tatt av barnevernet og flyttet langt unna hjem, skole og familie og går til retten. Er ikke det et enkelteksempel på at staten ikke kan drive barnevern ?

Eller :
vg.no/.../...
vg.no/.../...
vg.no/.../...
www.vg.no/.../artikkel.php? artid=10086913
aftenposten.no/.../...
vg.no/.../...
vg.no/.../...

Dette er enkelteksempler slik du ber andre gå til angrep på andre med. La meg høre ditt forsvar av dette.
#23 Agnes Persen 20-06-2011 00:21
Dette er det samme som for oss oss funksjonshemmed e. Jeg tenker da på vårt til bud om TT. Bare det billigste er godt nok for kommunen. De blåser i hvilken problemer vi har. Og hva skjer? Ja alle ser hva slags problemer vi har, men ingen gjør noe med det.
Kan kommumen spare penger på oss som er funbksjonhemmet , ja da går det gjerne over streken. Tenk om de var funkssjonshemme t eller multifunksjonsh emmet selv, eller hatt noen i sin nære famile som var funksjonshemmet eller multi-funkskons hemmet i sin nære familie, hva ville da skjedd???
Jeg nevner bare vår kjære statsråd(jeg nevner ikke navn) som har en sønn som er litt uten om oss andre. Hva skjjer da?? Ja selv den beste kan ta feil.
Jeg er veldig opptatt av de svake i samfunnfunnet, og håper det blir en rettferdig behandlinmg for dem.
#24 Ivar J 21-06-2011 00:11
Haakon: i kjent stil tillegger du andre synspunkter de ikke har - ved f.eks. ved bevisst å sitere feil, for så å polemisere mot dette. jeg har IKKE bedt noen om å "angripe", men jeg har oppfordret foreldregrupper og interessegruppe r om å bruke valgkampen til å utfordre politikere, og stille krav til dem. og da selvsagt til alle partiers politikere. Så vet du selvsagt, like godt som meg, at det ikke finnes noen tall som viser at det er noen forskjell i kvalitet, skader m.v. på private versus offentlige sykehus, så du forsøker deg vel her på en argumentasjon i beste Erasmus Montanus-stil?
#25 Solveig Klinkenberg 21-06-2011 15:56
Flott med skikkelig debatt om dette! Til Ivar og Haakon: Antagelig kunne bystyret i Oslo bestemt at mennesker ikke skulle settes ut på anbud. Flere mener imidlertid at disse "tjenestene" må ut på anbud på grunn av EØS-regler. Om dette er riktig strides de vise, men hvem kan gi et riktig svar?

Ett er sikkert: Bystyret kunne ha bestemt at kvalitet skulle vært mer verdsatt og vektet enn pris! For 50/50 hva er vel det? Hva koster for eksempel 10 % kvalitet?

Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsenter er en ideell stiftelse og har gitt tilbud til utviklingshemme de i Oslo siden 1953. Vi har drevet på lik linje med de kommunale med "pålagt" offentlig pensjonsavtale, noe som gir en langt dyrere driftsform enn for de som har vanlig tjenestepensjon . Det er ikke vanskelig å se at dette i fremtiden kan føre til nedleggelse av ideelle driftere, som vil tape konkurransen hvis kvalitet teller 50 % og pris 50 %.

Til slutt vil jeg understreke at vi ikke har noe i mot og konkurrere med Oslo kommune, slik vi har gjort i snart 60 år.
#26 Motstander av å fyre for kråka. 01-01-2012 15:31
Når det gjelder så hjerneskadde mennesker som i dette tilfellet tror jeg pårørende projiserer mange av sine egne følelser over på vedkommende. Dersom det bare er snakk om noen tusenlapper kan vel foreldrene betale dette beløpet selv.

Vi andre som også betaler skatt må nemlig også få et ord med i laget når det kommer til ressursbruk, og det brukes uproporsjonalt store beløp på kraftig funksjonshemmed e mennesker, som ofte ikke engang merker noen forskjell til eller fra. Det virker som om tiltak blir satt i gang mer for å lette samvittigheten til behandlere og pårørende enn for å komme den hjerneskadde funksjonshemmed e til gode. ..og tiltakene er kostbare. Altfor kostbare.

Mens friske barn mangler idrettsanlegg og kulturtilbud blir hjerneskadde unger sendt på kino og fotballkamper på skattebetalerne s regning. Hvert syvende (friske) barn i Oslo lever under EU's fattigdomsgrens e. Jeg har selv sett hvilke midler som regelrett sløses ut over funksjonshemmed e via NAV, og det er direkte skammelig at dette skal gå på bekostning av de friske barna.

You have no rights to post comments