Funksjonshemmede

TT-ordninga: bidrar til diskriminering og isolasjon

TT-ordninga: bidrar til diskriminering og isolasjoDet er faktisk ikke sånn at det er greit at jeg, siden jeg sitter i rullestol, kommer to timer for sent på jobb eller skole.

Det er ikke sånn at jeg, fordi jeg ikke kan gå, ikke er ute lenger enn kl. 22. For det er nemlig sånn i dag, at man ikke kan bestille bil etter dette klokkeslettet. I dette deilige sommerværet kan det hende at man impulsivt vil ta en øl til – selv om man sitter i stedet for å stå. Selv om man kjører i stedet for å gå.

Sånn det ser ut i dag, bidrar TT-tjenesten til økt diskriminering, isolasjon og undertrykkelse av en gruppe mennesker her i byen.

At byråden godtar og opprettholder denne diskrimineringen – det kan vi ikke godta, skriver Mari Storstein blant annet som dagens gjesteblogger.


TT-ordninga: bidrar til diskriminering og isolasjon

Av Mari Storstein


2. januar i år kom jeg hjem fra en uke ferie på Tenerife. Jeg hadde bestilt TT-bil fra Gardermoen før jeg reiste en uke tidligere, og jeg regnet med at alt skulle være i orden da jeg skulle hjem denne søndagskvelden.   

Da bilen først kom en halvtime for sent, fikk jeg beskjed om at vi måtte vente enda litt lenger. Det var en til som skulle sitte på, og flyet til den personen var litt forsinket. Jeg sa at jeg ikke hadde mulighet til å vente, og etter mye om og men, dro vi endelig. Etter ca. ti minutter fikk sjåføren en telefon, og etter han la på snudde han bilen og kjørte tilbake mot Gardermoen. Nå hadde flyet til den andre som skulle sitte på, landet, og vi måtte tilbake for å hente han og. Jeg ble helt sjokkert, og sa at jeg absolutt ikke hadde tid til dette. Jeg var allerede en time forsinket. Det endte med at jeg selv måtte ringe sentralen, som etter mye fram og tilbake sendte en ny bil til den andre personen, og nok en gang startet vi på hjemturen.

På denne strekningen var jeg og de jeg reiste med, veldig utrygge. Sjåføren skrev meldinger på mobilen, fulgte ikke med på veien og det var flere som tutet på oss. For meg, som egentlig er redd for å fly, ble turen fra Gardermoen til Oslo langt mer skremmende enn selve flyturen, og er en av de få gangene jeg har våget å bruke TT siden Samres kom på banen 1.1.2011.

Jeg sitter i rullestol, og er hele vinteren helt avhengig av TT for å komme meg rundt. Denne våren kan jeg likevel telle på en hånd hvor mange ganger jeg har brukt TT.

Den andre gang jeg skulle ta TT i januar var til jobb. Jeg jobbet da som regiassistent på Det Norske Teatret, og siden jeg ikke kunne komme for sent, bestilte jeg bilen i god tid. Ett kvarter etter at bilen skulle vært hos meg, ringte jeg sentralen. De hadde enda ikke sendt en bil. Men om en time, da skulle bilen være der. Da bilen enda ikke hadde kommet en time og et kvarter senere, ringte jeg på nytt. Da de fortalte at de enda ikke hadde sendt en bil, kunne jeg nesten ikke tro det. Jeg kom to og en halv time for sent på jobb den dagen. Det var første og siste gang jeg tok TT til jobb.

Jeg er så heldig som har en mor som har kjørt meg til jobb i hele vinter, og jeg kan fortelle at det har blitt mange kalde turer hjem i natten, hvor assistenten min har måttet dytte meg over snøfonner og jeg har kommet hjem med iskalde fingre og tær. 

For meg har den nye TT-ordningen ført til mye usikkerhet. Jeg har rett og slett ikke orket eller turt å bestille bil. Det krever for mye. Vil jeg bli hentet? Hvor mye forsinket vil jeg bli? Skal jeg droppe å gå på den festen? Kanskje jeg bare bør si nei til den jobben.

Det er ikke en hemmelighet at ordningen har blitt svært mye dårligere, og har ført til isolasjon og en uttrygg og begrenset hverdag for mange mennesker i Oslo. Folk har måttet sykemelde seg fra jobb. En pappa får ikke hentet datteren sin i barnehagen. Det har blitt en vane at studenten i rullestol kommer for sent på forelesning. Historiene er mange.  

Det er faktisk ikke sånn at det er greit at jeg, siden jeg sitter i rullestol, kommer to timer for sent på jobb eller skole. Det er ikke sånn at jeg, fordi jeg ikke kan gå, ikke er ute lenger enn kl. 22. For det er nemlig sånn i dag, at man ikke kan bestille bil etter dette klokkeslettet. I dette deilige sommerværet kan det hende at man impulsivt vil ta en øl til – selv om man sitter i stedet for å stå. Selv om man kjører i stedet for å gå. 

Ærlig talt kan jeg ikke skjønne hvordan Oslo kommune kunne la Samres få TT-kontrakten i Oslo, og hvorfor de enda ikke har sagt opp kontrakten.

At Oslo kommune var uviten om hvordan Samres i praksis ville fungere, kan jeg akseptere. Men det jeg ikke kan akseptere, er at de med viten og vilje har latt denne praksisen fortsette.

For meg er dette en bevisst diskriminering av funksjonshemmede. Sånn det ser ut i dag, bidrar TT-tjenesten til økt diskriminering, isolasjon og undertrykkelse av en gruppe mennesker her i byen.

At byråden godtar og opprettholder denne diskrimineringen – det kan vi ikke godta.


Les fra behandlingen av TT-tjenesten i siste bystyremøte

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook

Kommentarer   

#1 Litz Grazia Forcella 03-07-2011 19:51
Det er helt forferdelig at det er sånn her!!!!!
#2 Tone Wiik 03-07-2011 19:52
Det er helt forferdelig. Slik var det ikke før,da var systemet rausere. Det er beklagelig for alle som rammes.
#3 Barbro Eide 03-07-2011 19:53
Det er virkelig hårreisende og hjerterått. Jeg får faktisk ordet "facistisk" på tungen. Vet at det er drøyt å bruke et sånt ord, men det er noe med sorteringssamfu nn som slår meg. Noe med det kyniske som er i framvekst. Når et samfunn begynner å sortere mennesker etter bruksverdi eller handicapp etc, og ganske enkelt utestenger hele grupper på denne måten, ligner det for meg sortering.
#4 Kirsten Merete Winther 03-07-2011 19:54
La oss få nytt byråd med hjerte
#5 Litz Grazia Forcella 03-07-2011 19:55
La oss få en helby som fungerer for alle :=))
#6 Evelyn Rosen 03-07-2011 19:55
Dette er TOTALT uakseptabelt!!! !!!
#7 Mayken Mangen 03-07-2011 19:56
Mamman min (R.I.P) var avhengig av TT-tjenesten, og fikk tildelt 52 turer i året. Det betyr 1 tur/retur annenhver uke, som skulle holde til innkjøp, legebesøk (mange), tannlege, sosialt samvær osv. Hva med dem som ikke har familie og vennligsinnede til å frakte seg ut av døra?
#8 Ann Carin Dam 03-07-2011 19:56
Det er helt flaut og uakseptabelt i Oslo, eller Norge for den sakens skyld. Ivar Johansen er en viktig bydelspolitiker som tar opp mange akutelle ting, og retter søkelyset på mange svake gruppers skamløse behandling. Jeg er på mailinglisten hans, og flere ganger i uka sender han ut mail som virkelig er tankevekkere. Viktige ting!!!
#9 Kristin Olsen 03-07-2011 19:57
Så viktig at det blir satt søkelys på slike ting - saker som vi behøver å få vite om slik at vi kan presse for en forandring!! Uverdig!!
#10 Kaj Sperrås 03-07-2011 19:57
Setter også pris på de mailene AC :-)! Han gjør en fantastisk jobb. Og det der med kjøringa må de søren ta få fikset!
#11 Kaj Sperrås 03-07-2011 19:58
Uverdig er ordet Krisitn. Det største pressmiddelet vi har er stemmeseddelen. Satser på en ny sammensetning av byrådet etter valget, men optimist er jeg ikke.
#12 Ann Carin Dam 03-07-2011 19:59
Nå ble jeg litt engasjert... En flott jente som heter Astrid jobbet frivillig hos oss 2 kvelder i uka. Hun er 30 år, og sitter i rullestol. Vi la alt til rette, og hun gjorde en strålende jobb både for Pro Sentret og alle våre kvinner. Så fikk hun fast jobb et annet sted 3 dager i uken på dagtid. Alle ble glade... HURRA! Hun ville fortsatt jobbe hos oss 2 kvelder i uken, men fikk det ikke til fordi hun brukte for mange TT-kort! Hun måtte slutte på Pro. Hun er lei seg, vi mistet en ressurs, og våre kvinner mistet en fantastisk omsorgsperson. Jeg er veldig glad for å bo i Norge, men noen ganger... huffameg!
#13 Kaj Sperrås 03-07-2011 19:59
Ja, det der var et godt (eller snarere trist) eksempel på hvordan det virker!!! Man maser om arbeidslinja (og den er bra den), men ødelegger i praksis. Blir med på huffamegen :sad:!
#14 Cathrine Eide Westerby 03-07-2011 20:00
Det er ikke greit at man skal måtte komme for sent på jobb fordi man sitter i rullestol!
#15 Kirsti Cath Dahle 03-07-2011 20:40
hmm.. er det tilfeldig at det kun er en mannlig røst blant kommentarene? Eller henger dette i sammen med at kvinner lettere kjenner igjen diskriminering. . For det er jo det dette handler om til syvende og sist.
#16 Astri Lindholm 03-07-2011 20:47
Jeg etterlyser: Har Oslo kommune laget et avvikssystem for dette?
Hvis nei: Hvorfor ikke, og hva kan det gjøres med det?
hvis ja: Hvordan fungerer dette, og hvem følger opp avvikene, og hvordan?
#17 Evelyn Rosen 03-07-2011 21:52
Dette er TOTALT uakseptabelt!!! !!!
#18 Anne Brekke 03-07-2011 21:53
Man burde jo få de antall turer man har behov for.
#19 Haakon 03-07-2011 22:38
Ang. åpningen av innlegget :
Hvorfor skal noen få offentlig betalt taxi hjem etter øl på byen og andre betale selv ?
Høyres urimelig ut. Det må jo være behovet som er fokus. Jobber man sent kan man få det, men fritid - der skal man behandles som alle andre.
#20 Ivar J 03-07-2011 22:45
Haakon: hva får deg til å tro at TT-brukere ikke betaler for transport? de betaler akkurat sammen egenandel som du og jeg gjør med busser og T-baner. men, fordi en rullestolbruker ikke kan bruke f.eks. buss, må transportmiddel et være et annet.
og EGENTLIG betaler de mer enn alle oss andre, for vi kan kjøpe månedskort og bruke andre rabattordninger , mens TT-brukerne ikke har slike ordninger. de må hele tiden betale enkeltprisbille tt.
#21 Mari Storstein 03-07-2011 23:02
Helt enig! Man burde bli behandlet likt - på alle områder! Problemet idag er at det er umulig å bestille taxi etter kl 22 som rullestolbruker . Skulle gjerne betalt samme pris for å ta taxi - men sånn det er idag er det en umulighet å idet hele tatt bestille bil...!
#22 Kjersti Maller 04-07-2011 00:17
Det blir bare dårligere og dårligere tilbud. Dette har vært en rød tråd siden midten av 90-tallet... normaliseringst ankegangen har forsvunnet og alt har blitt særordninger og lange omveier for å få delta på lik linje med andre i samfunnet...
#23 Line Hegvold 04-07-2011 00:17
Horribelt..
#24 Vibeke Heske 04-07-2011 00:20
‎..da nærmer vi oss "Privatisering" - ser du...
#25 Inger Lunga 04-07-2011 00:35
Diskrimineringe n består i at vi ikke blir sett på som likeverdige. Jobben vi gjør er ikke ordentlig arbeid, men tydeligvis en fritidsyssel. Retten til deltakelse i organisasjoner og politiske fora er uvesentlig. Plikt og ansvar overfor familie og venner har vi ikke. Rett til å delta i kulturell virksomhet og ellers ha et sosialt liv er det helt greit å begrense så mye som mulig. Vi er bare "de andre", et kostnadssluk
#26 Elisabeth Rue Strencbo 04-07-2011 00:38
Dette kan ikke aksepteres ....!!
#27 Solveig Klinkenberg 04-07-2011 09:42
Oslo er kun tilrettelagt for funksjonsfriske mennesker. Høye fortauskanter, dårlig måking om vinteren, umulig å komme inn på busser og trikker etc. etc. Derfor skal Oslo by ha en tilrettelagt transportordnin g som fungerer bra. Derfor må vi også tenke over hvilke politiske partier vi vil skal bestemme i Oslo. Det er valg til høsten!
#28 Ragnar Klauer Hermandrud 05-07-2011 22:39
Dessverre har det blitt slik i Norge at det er OK å diskriminere nordmenn. Har man en annen hudfarge så blir saken en helt annen. Det du beskriver her Rune, er jo totalt uakseptabelt. Jeg forstår så inderlig vel frustrasjonen din.
#29 Erik Andersen 05-07-2011 22:40
Helt utrolig !!!!!!!!!!!!!!
#30 Liselotte Jirasek 05-07-2011 22:41
Jeg bruker TT om vinteren selv og har opplevd noe av det hun beskriver. Jeg sendte klage på taxisjåføren, Han kjørte på rødt lys 3 ganger fra Sagene til Kjelsås. Jeg var rimelig bleik når vi kom frem. :sad:
#31 Jan Frydenlund 05-07-2011 22:41
Man kan jo stemme bort "byråden" til høsten.
#32 Geir Arne Bjørklund 07-07-2011 14:09
Jeg har funksjonshemnin g som gjør at jeg kan gå bra i flatt terreng, men har store problemer i trapper og bratte bakker (delvis rullestolbruker ). Dette gjør at jeg godt kan bruke vanlig bil til og fra arbeid. Men Samres sier nei til bruk av vanlig bil, dvs jeg må bruke spesialbil som jeg ikke har en sjanse til å bruke uten min elektriske rullestol pga avstigning/påst igning og ut/inn av trange seter. For å få til dette måtte jeg bytte fra rødt til blått TT-kort.

Det er utrolig rigid at gående funksjonshemmed e skal bruke spesialbil. Vi har ingenting der å gjøre!!
#33 Mikkel Øyen 31-08-2011 23:59
Jeg kom meg heldigvis over på overgangsordnin gen, siden jeg er "gående" funksjonshemmet . Geir Arne: Hvis du bor i Oslo, så snakk med bydelen din om å bli overflyttet til denne ordningen. Bydelen legger da inn xtra turer. Min spådom er at Samres blir sagt opp til jul. Så fortsett og klag:-)

You have no rights to post comments