Funksjonshemmede

Vi har et sorteringssamfunn

KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte seg søndag om situasjonen i Danmark, hvor det nesten ikke fødes barn med Downs syndrom. Han snakket om sorteringssamfunnet og om at vi ikke måtte gjøre den samme feilen.KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte seg forleden om situasjonen i Danmark, hvor det nesten ikke fødes barn med Downs syndrom. Han snakket om sorteringssamfunnet og om at vi ikke måtte gjøre den samme feilen.

Det Hareide burde snakket om, er at vi allerede har dette sorteringssamfunnet. Alle funksjonshemmede sorteres vekk når funksjonshemningen kommer til syne. Slik har det vært i mange tiår.Vi har et sorteringssamfunn," skrev Petter Tomren, selv far til kvinne med autisme, forleden.


Vi har et sorteringssamfunn

Av Petter Tomren -  far til kvinne på 47 år med autisme

KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte seg søndag om situasjonen i Danmark, hvor det nesten ikke fødes barn med Downs syndrom. Han snakket om sorteringssamfunnet og om at vi ikke måtte gjøre den samme feilen.

Det Hareide burde snakket om, er at vi allerede har dette sorteringssamfunnet. Alle funksjonshemmede sorteres vekk når funksjonshemningen kommer til syne. Slik har det vært i mange tiår.

Når det gjelder utviklingshemmede, hadde vi et legdsystem, så fikk vi institusjoner, så fikk vi Helsevernet for psykisk utviklingshemmede-reformen(HVPU). Hele tiden en sortering og en plassering på siden av samfunnet. HVPU-reformen skulle føre til at ca. 5500 som var i institusjoner skulle få det like bra eller bedre. Det har ikke skjedd, muligens med unntak av barn i de første leveårene.

I dag er situasjonen for utviklingshemmede i mange sammenhenger i ferd med å utvikle seg i negativ retning. De behandles som gjenstander, settes ut på anbuds om en vare, noe som er moralsk og etisk forkastelig.

Det bisarre med anbudssystemet er at det trolig koster mer å utforme anbudsmaterialet, besvare anbudene, evaluere, velge og forhandle, enn den gevinsten man eventuelt kan oppnå.

Direkte forhandlinger ville trolig gi like gode resultater, og ville være ressursbesparende, noe jeg har trodd var viktig og riktig politikk.

I tillegg fører anbudssystemet til at de gode tilbudene som finnes, for eksempel dagsentrene for utviklingshemmede i private stiftelser, får problemer i konkurransen med mer og mindre seriøse aktører som ønsker å sko seg på anbudssystemet. Kvalitet i tilbudet er tydeligvis ikke viktig lenger. Her er det sortering til fulle. Ingen evner eller vil gjøre noe med det, til tross for at dette ikke bare går ut over de funksjonshemmede som rammes, men også deres familier.

Det er tydeligvis viktigere å bygge praktbygg i Bjørvika og andre steder,enn å ta vare på menneskene. Det vil neppe opprøre noen om driftsutgiftene til byggene tas fra funksjonshemmede når vi kommer dit.

(Aftenposten  21. juli 2011)

Kommentarer   

#1 Inger Lunga 21-08-2011 11:04
Flott betrakning dette. Sorteringssamfu nnet innebærer mer enn å fjerne foster med funksjonshemnin ger. Det innebærer også begrensninger i muligheten til å leve et liv på lik linje med andre.. Dårlig og manglende transporttjenes ter, hjemmetjenester som ikke dekker folks behov for å leve et aktivt liv.Forsatt dårlig BPA-ordning. Manglende fysisk tilgjengelighet .. Begrenset mulighet for utdannelse/oppp læring, utestengning fra arbeidsmarkedet .osv. Noe av det som opprører meg mest er
kommunenes utstrakte bruk av anbud. Funksjonshemmed e og deres familier må leve med utstrakt usikkerhet før anbudsrundene avsluttes. Hvordan vil tjenestetilbude t bli de neste årene framover? Har ikke funksjonshemmed e rett på forutsigbarhet i livet sitt med hensyn til f eks. bolig, tjenster i boligen og transport ? Jeg vil også nevne at det ikke bare var psykisk utviklingshemme de som ble institusjonalis ert. En god del av oss med fysisk funksjonshemnin ger opplevde dette. Selv havnet jeg på institusjon fire år gammel, 100 mil fra mitt hjemsted og familie.
#2 Tore Bareksten 21-08-2011 13:47
Spesielt trist er det at målstyringen nå også skyver funksjonshemmed e ut fra verna bedrifter. Også de verna bedriftene hvor funksjonshemmed e før fikk sosial kontakt og selvrespekt gjennom eget arbeid er nå under press for å dokumentere resultater slik New Public Management krever. Og siden selvtillitt og selvrespekt og mindre sosial isolasjon ikke får plass i kvadratene på Excelregnearket til målstyringa, blir det effektiviteten som teller. De minst effektive må over på trygd.
En fyr jeg kjenner fikk tre år på verna bedrift etter å ha vært innlagt på Dikemark. Han likte å lage datakablerr på Nora Sonde, var stolt over å ha en jobb, men ble etter tre år vurdert som bare 70 % effektiv. Dermed ble det trygd. Han savnet vennene sine på jobben så sterkt at han fyllte lommene med stein og hoppet ut fra et stupebrett mens mange så på. Han håpet et selvmordsforsøk ville medføre en ny innleggelse og kanskje nye tre år på verna bedrift. Men slik gikk det ikke. Han var en av de mange funksjonshemmed e som før kunne fått jobb i en verna bedrift, men nå skyves ut av arbeidslivet på grunn av kravene om at også verna bedrifter skal ha overskudd. Og det overskuddet måles bare i penger. Andre verdier passer imme med målstyringsideo logien
#3 Anne Hamrell 23-08-2011 08:27
Ja det er det!
#4 Manuela Rothe 23-08-2011 08:28
avfallsortering , sortering av mennesker og status...og mye mer..

You have no rights to post comments