Funksjonshemmede

Et Oslo for alle?

"Når Oslos politEt Oslo for alle?ikere priser byens mangfold og viktigheten av at alle er med, snakker de som regel om hudfarge, etnisitet, religion, seksuell legning og alder. Med unntak av i festtaler og politisk korrekte handlingsplaner, hører jeg få av dem inkludere byens 60-70.000 funksjonshemmede i dette mangfoldet.  Gang på gang ser vi da også eksempler på at politikerne ofrer funksjonshemmede sin samfunnsdeltagelse på andre politiske fanesakers alter. Jeg vil hevde at mange politikere ikke tar funksjonshemmede på alvor," skriver Magnhild Sørbotten, regionleder for Norges Handikapforbund Oslo, blant annet som dagens gjesteblogger.


Et Oslo for alle ?

av Magnhild Sørbotten, Regionleder Norges Handikapforbund, Oslo

Når Oslos politikere priser byens mangfold og viktigheten av at alle er med, snakker de som regel om hudfarge, etnisitet, religion, seksuell legning og alder. Med unntak av i festtaler og politisk korrekte handlingsplaner, hører jeg få av dem inkludere byens 60-70.000 funksjonshemmede i dette mangfoldet.  Gang på gang ser vi da også eksempler på at politikerne ofrer funksjonshemmede sin samfunnsdeltagelse på andre politiske fanesakers alter. Jeg vil hevde at mange politikere ikke tar funksjonshemmede på alvor.

Ett nærliggende eksempel er tilrettelagt transport (TT).  Byrådet satte TT ut på anbud for å sikre konkurranseutsetting. Da valgte byrådet og Helse- og Velferdsetaten bevist å se bort fra alle råd gitt av funksjonshemmedes organisasjoner. Dermed endte man med en løsning som har kostet Oslo kommune mer enn 20 millioner ekstra, bare i første halvår. I tillegg fikk man en løsning som fortsatt, etter over 8 måneder, gir store negative konsekvenser for mange brukere. At personer som bor og jobber relativt langt fra hverandre skal kjøres sammen, gir mange unødvendig lang reisetid. Senest denne uken opplevde en ung mann å måtte sitte nesten 3 timer i TT-transporten for å komme seg de ca 2 milene fra jobb og hjem. At denne turen tar ham mer enn en time, er ganske normalt. Med ordinær bil ville den tatt mindre enn 30 minutter.

Jeg får henvendelser fra mennesker som ikke lenger tør dra på restaurantbesøk, fordi de er redde for at de ikke får transport hjem når de trenger det. Jeg får e-post fra foreldre som ikke tør sende sine funksjonshemmede barn på aktivitetsskolen, fordi TT-transporten er for utrygg. Jeg hører om multifunksjonshemmede barn som ikke blir hentet av TT før etter aktivitetskolens stengetid. Vi hører om blinde som blir skadet når de skal klatre inn i spesialbiler beregnet på rullestoltransport. Vi hører om barn som mister skoletimer og sosialt liv. Vi hører om voksne som blir hentet ut fra kundemøter, fordi det passer TT-transporten å komme 30 min før tiden. Hvilke konsekvenser får dette for funksjonshemmedes utdanning og yrkesdeltagelse?  Ville resten av Oslos befolkning funnet seg i dette? Selvfølgelig ikke. Et farlig spørsmål melder seg: Er dette mer akseptabelt fordi det gjelder mennesker med funksjonsnedsettelser?

Ett annet eksempel: Når skolebyråden og byrådslederen setter fokus på kvalitet og språkopplæring i skolen er det flott. Samtidig overlates elever i spesialskolene til ufaglærte, i en grad man aldri ville akseptert for elevene i den vanlige skolen. Vi hører om elever med fysiske funksjonshemminger som ikke kommer inn på de samme skolerommene som alle andre elever. Hvorfor fremhever ikke skolebyråden hvor viktig det er å få ordnet opp i disse problemene?  Det samme spørsmålet melder seg: Er dette mer akseptabelt fordi det gjelder mennesker med funksjonsnedsettelser?

Jeg forventer at byens politikere fremover viser oss at de ikke aksepterer at mennesker med funksjonsnedsettelser får et dårligere tilbud enn andre. Oslo trenger likeverdige borgere. Derfor trenger Oslo også politikere som viser reell politisk vilje til å inkludere mennesker med funksjonsnedsettelser i byens mangfold. Vi trenger politikere som er rakryggede nok til å stå fast på at Oslo skal være byen med det store hjertet - for alle.

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook

Kommentarer   

#1 Anders Heber 25-08-2011 07:32
Det er et ganske stort problem at mange politikere tilsynelatende har gjentatt mantraet "Vi er verdens beste land" så mange ganger at det etterhvert har festet seg som en sannhet i bevisstheten deres.

Oslo er bra sammenlignet med mange storbyer jeg har vært i rundt omkring i verden, men Oslo er ikke i nærheten av å være så bra tilrettelagt som de tilsynelatende liker å tro, eller som vi kunne og burde ha mulighet for å være. I disse valgtider kan mange merke det ekstra godt siden mange skoler brukes som stemmelokale, og det er definitivt ingen selvfølge at alle skoler er tilrettelagt for funksjonshemmed e.

Btw, du nevner et tall på 60-70 000 funksjonshemmed e. Det kommer vel helt an på definisjonen på en funksjonshemmet . Min personlige måte å se det på er at ingen er funksjonshemma hele tiden, men alle er funksjonshemma noe av tiden. Det er situasjonen du er i og hvilken utfordring du har foran deg som avgjør om du selv føler deg funksjonshemma, uansett hva slag fysisk eller psykisk hemming man teknisk sett har på papiret.
#2 Halvor Bruun 25-08-2011 08:41
Mangfold er vår styrke, så enkelt er det.
#3 Berit Vegheim, Stopp Diskrimineringen 25-08-2011 13:25
Funksjonshemmed e verken teller eller telles med i norsk mangfods- eller likestillingspo litikk. Dette gjelder alle partiprogrammer . Det verste er at funksjonshemmed e også har en så marginal posisjon at kritikken vår neglisjeres av såvel politikerne som media. Politikere og andre opinionsledere synes å tro at trusselen mot demokratiet øker proporsjonalt med antallet som bekymrer seg for samfunnsdeltake lsen til en bestemt befolkningsgrup pe. Vi som ikke er nevnt og heller ikke savnet, vet at det er dette som er den største trusselen mot demokratiet. Denne trusselen er partipolitisk blind i Norge.
#4 Ole Johan Beck 25-08-2011 17:58
I Sverige bruker de ordet: "Funksjonshinde r", det setter en bedre standard for hvor problemet ligger, jfr "er det trappa eller rullestolen som er problemet?" Men her i Oslo er det som påpekt et særlig problem med et byråd som ikke prioriterer menneskeverd og rettigheter for de som trenger det mest. La dem bli alvøst snart :-)
#5 Anders Heber 25-08-2011 18:00
Det største problemet for den funksjonshemma er at man får et sterkt begrensa liv av et samfunn som ikke er så bra tilrettelagt.

Problemet for samfunnets sin del er at når det er få funksjonshemma synlige i bybildet blir det enda vanskeligere å jobbe med holdninger og "normalisere" menneskers syn på funksjonshemma, og dette fører igjen til at x antall arbeidsgivere ikke er så ivrige på å ansette funksjonshemma pga litt feilslåtte antagelser om vår evne til å fungere bra nok på en arbeidsplass, og dette fører til sist til at vi for å overleve ender opp som en utgiftspost på trygdebudsjettet.

"Hele folket i arbeid" forutsetter at arbeidsgivere får anledning til å oppleve at funksjonshemma kan være en ressurs.
#6 Haakon 26-08-2011 01:17
Magnhild og Ivar!
Svar nå for en gangs skyld :
Har Fabian Stang vært noe annet enn inkluderende?
#7 Ivar J 26-08-2011 12:55
Haakon: han har en god grunnholdning, men han har nok i praksis ikke fremmet et eneste forslag i Oslo bystyre som har gitt bedre livsvilkår for byens funksjonshemmed e. det er handling som betyr noe, mer enn ordene.
#8 David Brændeland, Norges Handikapforbund 29-08-2011 10:38
Anders Heber: Det stemmer at det kan være problematisk å tallfeste antall funksjonshemmed e. Blandt annet, som du påpeker, fordi hvem som er funksjonshemmet avhenger av i hvilken grad samfunnsskapte barrierer bidrar til akkurat dette. Tallet 60 - 70.000 regner jeg med at er et estimat basert på at man i nasjonal sammenheng opererer med 770.000 funksjonshemmed e. Dette tallet ble for første gang brukt allerede i 1987 i en SIFF-rapport, men brukes fremdeles fortsatt i flere sammenhegner, både av NHF og av norske myndigheter.
#9 Stig Eltvik 01-09-2011 15:20
Med tanke på dokumentaren til Jens 31 august hvorfor ikke gjøre noe radikalt. F.eks la asylsøkere arbeide som brukerstyrt assistenter mens de venter på avgjørelse av søknaden på asyl. I og med at de gir arbeidstilatels e i Sverige etter 4mnd venting hvorfor kan vi ikke det i Norge også. De trenger ikke å tjene opp pensjonspoeng. Men dette er sansynligvis langt langt ifra mentaliteten til de styrende i dag. Vi skal sansylig bli styrt av noen hobby kommunister som selvfølgelig vet best for ALLE slik at valgfrihet er en helt utopisk tanke. Det er bare kommunevalg nå med denne gjengen som styrer skal på valg i 2013 og jeg får håpe at det var MANGE og vil huske denne dokumentaren da. Sansynligvis vil Jens IKKE gjøre NOE for funksjonhemmede det er ikke noen prestisje i det. Ansvaret for personlige assistenter lar han glatt bli den enkelt kommune sitt ansvar vel vitende at da kan han komme unna kritikk for at funksjonshemmed e ikke får leve et selvstendig liv. Dette er direkte frekt av Jens Stoltenberg men vi har vel alle vår tid:sad:

You have no rights to post comments