Funksjonshemmede

Fra ideen om menneskets ukrenkelige verdighet til mennesket på anbud

Fra ideen om menneskets ukrenkelige verdighet til mennesket på anbudHanne Østbys Fond til fremme av funksjonshemmede barns rettssikkerhet i Norge utfordrer oss og inviterer til konferanse:

"Det foreligger bred dokumentasjon på at kommunene stadig omgår sine kommuneplikter og innfører ordninger som krenker de funksjonshemmedes grunnleggende rettigheter. Oppfylle sine kommuneplikter gjør heller ikke fylkesmennene som fører tilsyn med kommunene.

Det stilles spørsmål om hvilken grad av medvirkning i eget liv borgere med funksjonsnedsettelser faktisk har, hvor vilkårlig denne graden eventuelt er, hvordan samfunnet er organisert og hvilke følger dette har for den aktuelle gruppen," skriver de blant annet, og inviterer til konferanse.

Les mer nedenfor.


INVITASJON TIL DELTAKELSE I NASJONAL FOLKEOPPLYSNINGSKONFERANSEN

"FRA IDEEN OM MENNESKETS UKRENKELIGE VERDIGHET TIL MENNESKET PÅ ANBUD"

LITTERATURHUSET WERGELAND SALEN TIRSDAG 7. FEBRUAR 2012 KL. 09.30 – 15.30

Befolkningens utveksling av erfaringer og formidling av erfaringene videre oppover til de politiske myndighetene skaper grunnlaget for et deltakende demokrati – en offentlig dialog mellom politikere som styrer og menneskene det styres over.                              

Staten har delegert viktige samfunnsoppgaver til kommunene. Kommunene skal realisere nasjonalpolitiske målsettinger nedfelt i til enhver tid gjeldende lov. Det blir stadig registrert store avvik mellom kommunal forvaltningspraksis og lovverket når det gjelder kravet til offentlig omsorg, helse- og sosiale tjenester for mennesker med funksjonsnedsettelser og utviklingshemming. Dette rammer spesielt funksjonshemmede barn og særlig de av barna som i tillegg er fosterbarn. Deres fosterforeldre unngår som oftest å kreve fosterbarnets rettigheter av redsel for konsekvensene av en eventuell konflikt med det offentlige. 

Det foreligger bred dokumentasjon på at kommunene stadig omgår sine kommuneplikter og innfører ordninger som krenker de funksjonshemmedes grunnleggende rettigheter. Oppfylle sine kommuneplikter gjør heller ikke fylkesmennene som fører tilsyn med kommunene.

Det stilles spørsmål om hvilken grad av medvirkning i eget liv borgere med funksjonsnedsettelser faktisk har, hvor vilkårlig denne graden eventuelt er, hvordan samfunnet er organisert og hvilke følger dette har for den aktuelle gruppen.

Politikere må få høre hvordan deres politiske idealer og offisielle målformuleringer faktisk praktiseres og hvilke følge dette har for borgere med funksjonsnedsettelser og deres pårørende. Nå vil det sivile samfunnet si ifra – i håp om at politikere som organiserer dette samfunnet deltar i denne offentlige samtalen og på denne måten viser vilje til å høre på.  For som Nils Christie skriver: "Man blir liten ved ikke å få sagt ifra....... Man blir liten av ikke å bli hørt. Og føler seg dum. Det er ikke bra for samfunnsdialogen å produsere opplevd dumhet".

Både Barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Barneombudet og Likestillings- og diskrimineringsombudet er også invitert og vi håper at alle tre kommer!

Velkommen!

Arrangør: Hanne Østbys Fond til fremme av funksjonshemmede barns rettssikkerhet i Norge

Gratis adgang og servering.

Påmelding:   Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hanne Østbys Fond ble stiftet i juli 2009 av Hanne Østbys fosterforeldre, på hennes 18. årsdag. Hanne Østby var sterkt funksjonshemmet fra fødselen av og døde i desember 2011. Hanne Østbys Fond skal blant annet belyse forhold som truer de funksjonshemmede barn og unges rettssikkerhet og har spesielt fokus på funksjonshemmede fosterbarns rettssikkerhet.

Gå til deres nettside