Funksjonshemmede

Synshemmede: Ingen valgfrihet?

Synshemmede: Ingen valgfrihet?Synshemmede John Ulriksen er nå lei av at drosjeselskap som henter ut millioner fra den kommunalt finansierte TT-tjenesten (Transporttjenesten for funksjonshemmede) nekter å transportere ham og hans førerhund.

Tilsynelatende snakker politikerne så vakkert om valgfrihet. Men Oslo kommune sørger ikke for at synshemmede Ulriksen har noen slik valgfrihet.

Les hans erfaringer nedenfor.

Fortell politikerne i bystyrets samferdsels- og miljøkomite hva du mener om dette


Kortnr: 308033331.
Klager: John Ulriksen

Et eksempel på hvordan ting IKKE KAN FUNGERE for oss TT-brukere er hentet fra dagen idag.

Ankom taxiholdeplassen, sjøsiden Oslo S, ca kl16:35 idag, torsdag 1.12.11, sammen med min førerhund.

Forsøkte å få meg en taxi hjem til Grefsen. Jeg startet først i taxikøen.

Taxi nr1 i Køen: Norgestaxi A3101. "Jeg er allergisk, jeg kan ikke ta hund".

Taxi nr2 i køen: Norgestaxi A3517: "Allergisk, ikke hund".

Taxi nr3 i køen: Norgestaxi A3092: Snakket fort, høyt og uforståelig. Viftet oss bort fra taxien sin. Antagelig en allergi-epidemi på gang, tenkte jeg.

Taxi nr4 i køen: Heldigvis ble jeg nå reddet. En sjåfør kom og geleidet meg til taxien sin.
Hvilket selskap kom han fra? Naturligvis, som vanlig en Oslo-Taxi-sjåfør. Jeg ble kjørt greit hjem slik jeg forventer når jeg vil ta taxi.

Som synshemmet er det umulig å få tatt løyvenumre på alle biler som nekter å ta oss med. Men her hadde jeg en svært samarbeidsvillig person fra NSB med meg på laget. Jeg tar likevel et lite forbehold om at jeg kan huske et av løyvenumrene feil. Det kan hende Norgestaxi vil samarbeide med dere for å finne ut hvor de nevnte sjåfører befant seg på angjeldende tidspunkt.

Hvis jeg antyder at jeg i løpet av år 2011 har fått tommelen ned av 75 sjåfører, overdriver jeg ikke. Ingen av disse 75 er fra Oslo taxi. Alle ganger jeg finner en tilfeldig bil og denne er fra Oslo Taxi blir jeg tatt med, med min førerhund.

Problemet slutter dessverre ikke her.

Helt siden januar 2011 har TT-brukere fritt kunnet velge mellom en del taxiselskaper for sine fritidsreiser. For arbeidsreiser har også nye aktører kommet inn, for spesialbil og lav taxi.

At sjåfører fra andre selskaper enn Oslotaxi altfor ofte nekter å kjøre lange TT-turer er muligens en kjent sak også for Helse og Velferdsetaten. At dette rammer det selskapet som uten unntak alltid tar de lange turene, Oslo-taxi, bør Helse- og Velferdsetaten ta inn over seg når dere nå skal velge nye transportører. Det bør i det aller minste stå klart i kriteriene hva som skjer dersom sjåfører nekter å ta en TT-tur, kort eller lang.

Som minoritet (dvs funksjonshemmet) blir vi alle diskriminert av tasxiselskaper og enkeltsjåfører som av en eller annen grunn ikke ønsker å kjøre oss. Når de i tillegg gjennom bindende anbud har forpliktet seg til å ta slike turer, kan jeg ikke forstå annet enn at dette diskvalifiserer ved dette og kommende transport-anbud for TT-kjøring. Jeg er lei av å bli diskriminert. Jeg vil derfor personlig klage Norgestaxi inn for Likestillings- og Disrkimineringsombudet, basert på de tre hendelsene jeg idag har vært utsatt for. Jeg kan bare håpe at Helse- og Velferdsetaten tar slike hendelser som dette alvorlig nok.

Det vil nemlig IKKE løse et eneste problem å ta opp hendelsen med de sjåførene som det er fererert til ovenfor. Ukultur i taxinæringen må tas med roten. Min redegjørelse er et beskrivelse av en ukultur som Oslo Kommune ikke må la få fortsette.

Følg Ivar Johansen på Twitter
nyhetsbrev tilsendt