Funksjonshemmede

Bydelene: Også ansvar for boliger til funksjonshemmede

Bydelene: Også ansvar for boliger til funksjonshemmedeFor mer enn 2 år siden tilskrev Byrådet bydelene med forslag om at ansvar og rutiner for tildeling av kommunale utleieboiliger til funksjonshemmede burde flyttes fra Boligbygg til bydelene. Dette ut fra begrunnelsen om at hver bydel i utgangspunktet bør ha tilstrekkelig antall boliger for alle, og at dette også må gjelde for funksjonshemmede.

En logisk og klok begrunnelse. Bydelene må dermed selv sikre at det bestilles tilstrekkelig antall boliger, og tildele disse til aktuelle søkere i bydelen.

Men siden har intet skjedd. Jeg tar saken opp i spørsmål til Byrådet.

Les korrespondansen under.


Byrådsavdeling for velferd og sosiale tjenesters brev til bydelene datert 17. juni 2009:


RUTINER FOR TILDELING AV KOMMUNALE UTLEIE BOLIGER TIL FUNKSJONSHEMMEDE – FORSLAG TIL ENDRING

Byrådsavdelingen mener det er behov for endringer i rundskriv 10/2007 Rutiner for tildeling av kommunal bolig i Oslo kommune. Dette på bakgrunn av Bystyremelding nr. 2/2008 - Bystyremelding om sosiale boligvirkemidler i Oslo kommune, der det er et mål å kunne skreddersy boligtilbud som er tilpasset bydelens behov.

Dernest vil byrådsavdelingen peke på at det over lang tid har vært en diskusjon om begrepet universell utforming. Begrepet tilrettelagt for funksjonshemmede eller boliger til handikappede (HC boliger) er, i tråd med dagens syn på samfunnet, endret til universell utforming som har
blitt mer kjent, og i stadig større grad omtales i offentlige politiske dokumenter. Universell utforming stiller krav til likestilling, de samme løsningene skal kunne brukes av alle.

I Oslo kommunes strategiske plan for universell utforming bystyresak 108 av 22.04.2009, fremgår det da også under pkt 2.3 overordnet tiltak at det i alle anskaffelser, kontrakter og avtaler skal kreves at prinsippet om universell utforming følges. Dette innebærer at Boligbygg Oslo KF i forbindelse med anskaffelser av boliger har i oppgave å utvide sin boligportefølje til også å omfatte boliger som kan brukes av alle.

Byrådsavdelingen mener det er hensiktsmessig at bydelen har et samlet ansvar for oppgaver på området kommunale boliger og tildeling. Det er i forarbeidene til gjeldende rundskriv (10/2007 Rutiner for tildeling av kommunal bolig i Oslo kommune) forutsatt at ordningen med sentral tildeling på sikt bør ses i sammenheng med tildelingsretten bydelene har for andre boliger. Dette fordi disse boligene bør ses sammen med de andre tilrettelagte boligene som bydelene har, for eksempel omsorgsboligene.

Bydelene har ansvaret for å etablere boligtiltak for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Tildeling av boliger tilrettelag for funksjonshemmede er i dag regulert i rundskriv 10/2007 del III Særordninger pkt a). Bydelene sender sine vedtak om boliger til funksjonshemmede til Boligbygg Oslo KF, som tildeler ledigstilte boliger til personer fra vedtakslisten. Hvis bydelene får ansvar for de samlede oppgaver innen boligtildeling, er det nødvendig å foreta en endring i rundskriv 10/2007.

Til orientering har byrådsavdelingen planlagt en bredere gjennomgang av forskriften for tildeling av kommunal bolig, med sikte på blant annet effektive rutiner for tildeling av boliger. Dette arbeidet vil imidlertid ta noe tid.

Oppsummering

Når det gjelder tildelingsrett for boliger spesielt tilrettlagt for bevegelseshemmede, finner byrådsavdelingen det naturlig at hver bydel i utgangspunktet bør ha tilstrekkelig antall boliger for alle herunder bevegelseshemmede. Bydelene må dermed selv sikre at det bestilles tilstrekkelig antall boliger, og tildele disse til aktuelle søkere i bydelen.

Med sikte på å kunne overta Boligbyggs oppgaver finner vi det hensiktsmessig at bydelene vurderer om det skal foretas endringer i rundskriv nr.: 10/2007. Det bes også om en vurdering om det bør innføres overgangsbestemmelser før en eventuelt opphever punkt III a) Boliger tilrettelagt for funksjonshemmede.

Det bes i tillegg om en oversikt over antall søkere og ventelister for kommunale utleieboliger tilrettelagt for funksjonshemmede/bevegelseshemmede i den enkelte bydel.

Byrådsavdeling for velferd og sosiale tjenester imøteser bydelens oversikt over antall søkere og vurderinger knyttet til eventuelle endringer av rundskriv nr.: 10/2007 del III punkt a) Boliger tilrettelagt for funksjonshemmede. Frist for tilbakemelding er satt til 15. september 2009 og tilbakemeldingen sendes til Byrådsavdeling for velferd og sosiale tjenester, Rådhuset, 0037 Oslo eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Med vennlig hilsen

Bjørg Månum Andersson kommunaldirektør

Åse Snåre helse- og omsorgssjef

Kopi: Boligbygg


Boligbygg Oslo KFs purrebrev til Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester, mer enn 2 år senere: 2. nov. 2011:


Viser til byrådsavdelingens brev av 17. juni 2009 sendt til alle bydeler med svarfrist 15. september 2009. Saken gjaldt endring i rundskriv 10/2007 del III punkt a) Boliger tilrettelagt for funksjonshemmede. 

Boligbygg har ved flere anledninger etterspurt resultater og mulige endringsforslag etter denne høringen. Boligbygg er av den oppfatning at dagens tildelingsrutiner for boliger til funksjonshemmede har flere uhensiktsmessigheter ved seg. Det er et tydelig behov for å endre dagens tildelingspraksis som har stor betydning for bydelene og Boligbygg.    

Vi ber om en orientering om status i dette arbeidet og innleder gjerne et samarbeid for å finne gode og hensiktsmessige rutiner på dette området.

 Med hilsen

Boligbygg Oslo KF


John Ingar Danielsen markedsdirektør

Tone Bøhler Stugaard forvaltningssjef

Følg Ivar Johansen på Twitter
Få de temamessige nyhetsbrev

Kommentarer   

#1 Ragnhild Anita G. Bjørklund 27-12-2011 13:37
Ja, det er en skam at vi,funksjonshem mede, er blitt "tapere" på
boligmarkedet. Før var det såkalte klausurerte leiligheter som
var tilrettelagt for mennesker med funksjonsvanske r. Nå er mange av disse klausulerte leiligheter opphevet, slik at også mennesker uten funksjonsvanske r kan bo der. Bydelene må her kjenne sitt ansvar og samarbeide med kommunen. Det burde finnes slike leiligheter i ethvert borettslag og sameie slik at de øvrige beboerne ble vant til å omgåes mennesker med funksjonsvanske r.
#2 Halvor Rosenskiold 04-04-2014 14:14
Dette er riktig, men situasjonen er at Oslo kommune skylder på resursmangel og Boligbygg KF. Sistnevnte skylder på ækonomiske rammer og mangel på penger. I et av verdens rikeste
land, er dettye mer enn en skam og Oslo-politikere burde være skamfulle. Lite trolig bryr de seg, bare lønningene tikker trofast inn på konto (fra Norges største arbeidsgiver). De blinde og funksjons-hemme de er det ikke så farlig med og for resten det er jo snart helg....... og jeg bor jo godt!

You have no rights to post comments