Funksjonshemmede

Rådet for funksjonshemmede, tilbake til Rådhuset

Rådet for funksjonshemmede, tilbake til RådhusetVed lov er det fastsatt at "Kommunane og fylkeskommunane skal sørgje for at menneske med nedsett funksjonsevne blir sikra open, brei og tilgjengeleg medverknad i arbeidet med saker som er særleg viktige for menneske med nedsett funksjonsevne. Dette gjeld mellom anna tilkomst, arbeid mot diskriminering på grunnlag av nedsett funksjonsevne og tenester for menneske med nedsett funksjonsevne," og at dette skal skje ved "å opprette råd eller anna representasjonsordning for menneske med nedsett funksjonsevne."

Oslo har hatt et slikt råd siden 1996, men Rådet har hatt en begrenset politisk betydning, og ofte "blitt glemt" i  viktige saker hvor de burde ha fått uttale seg før beslutning fattes. En av årsakene til det er nok at mens Rådets sekretariat tidligere lå i en byrådsavdeling, er det de siste årene vært lagt til en av de ytre etatene.

Rådet selv er krystall i sin kommentar til politikerne: "Plasseringen av dette politikkområde i en ny Helseetat vil innebære en snevrere definisjon av politikken for funksjonshemmede i Oslo. Man forbinder ofte helse-begrepet med sykdom. Det å ha en funksjonsnedsettelse behøver ikke ha med sykdom å gjøre. Utad vil plasseringa av Rådet i tilknytning til Helseetaten virke smalt og lite hensiktsmessig."

I en sak som nå ligger til behandling i bystyret kan bystyret nå rydde opp, og flytte Rådets sekretariat tilbake til Rådhuset og gi det sin naturlige plass i beslutningsprosessen.

Les Byrådets forslag til bystyret
Les Rådets eget innspill (pdf)
Les Rådets nettsider
Fortell bystyrets gruppeledere hva du mener

You have no rights to post comments