Funksjonshemmede

Å være fri

Å være friJa, dette er et vanskelig tema, fulle av dilemmaer, men jeg mener - enig eller uenig - det er verdt å lytte til Marte Wexelsen Goksøyr når hun skriver:

"I vårt samfunn prøver vi å utrydde mennesker med Downs syndrom. I dagens samfunn har vi teknologi til å oppdage om barn har Downs syndrom før de blir født. Ni av ti norske kvinner som får påvist Downs syndrom hos fosteret, velger abort. I Danmark fødes nå sjelden barn med Downs syndrom.

Der er det gjort økonomiske beregninger som viser hvor mye samfunnet sparer ved å luke dem bort før de blir født. Da innføringen av tidlig ultralyd ble evaluert, ble prosjektet betegnet som vellykket fordi aborterte fostre med Downs syndrom hadde økt dramatisk. Abort etter 12 uker må søkes om, unntatt når fosteret har Downs syndrom eller en annen funksjonshemning som blir betegnet som alvorlig. Da er det fri abort. Det er snakk om senaborter, så sent som i uke 20 av svangerskapet. Noen fostre har altså ikke samme beskyttelse. Igjen må jeg spørre: Hører vi ikke til? Vil vi ha et sorteringssamfunn hvor vi dyrker det perfekte, hva nå det er, og fjerner de uønskede? Et slikt samfunn ønsker ikke jeg."

Les hele artikkelen i VG