Funksjonshemmede

BPA: Lovstridig avslag i bydelene

BPA: Lovstridig avslag i bydeleneDet er en menneskerett å få lov til å bosette seg hvor man vil her i landet, også for den som er avhengig av omfattende offentlig bistand, som sykehjemsplass, hjemmesykepleie, brukerstyrt personlig assistent m.v. Men enkelte er helt avhengig av trygghet for at man faktisk får sykehjemsplass eller BPA dit man flytter før flyttingen kan skje, og før man kjøpe bolig eller juridisk underskrive en boligleieavtale.

Stine Machlar er ei sånn dame. Hun henvender seg derfor til bydeler i Oslo og spør: "Finnes det noen bydeler/kommuner som er villig til å innvilge 126 timer med BPA i uken slik at jeg kan få leve et liv der det er tillatt å bli syk og mulig å ta eksamen? Er jeg velkommen i deres bydel/kommune? Dette er å betrakte som en forhåndssøknad om BPA, da min personlige situasjon er slik at jeg ikke på ny kan risikere å flytte til en ny bydel uten på forhånd å ha sikret at jeg får tilstrekkelig BPA."

Men Oslos bydeler nekter å forholde seg til spørsmålet. Som bydel St. Hanshaugen skriver: "Bydel St. Hanshaugen kan dessverre ikke behandle denne søknaden. Søker må oppholde seg i kommunen (her bydelen) før søknad kan behandles jfr. Helse- og omsorgstjenestelovens § 3-1 skal kommunen sørge for at du som oppholder deg i kommunen, tilbys nødvendig helse- og omsorgstjenester." Oslos bydeler mener altså at Stine må flytte på måfå, og først etter at hun har flyttet få den fatale erfaring at hun ikke får tilstrekkelig hjelp. Det har Stine prøvd en gang før, når hun valgte bydel Nordre Aker, og valgte feil. Hun kan ikke gjøre dette en - eller 14 - ganger til.

Men bydelene praktiserer loven galt, for departementet har i rundskriv til landets kommuner uttalt: «Departementet har ... kommet til at i de tilfeller hvor muligheten til å gjennomføre flyttingen forutsetter at tilflyttingskommunen behandler søknaden og fatter vedtak før søkeren faktisk flytter, kan en kommune ikke avvise eller avslå en søknad om tjenester med den begrunnelse at vedkommende ikke bor eller oppholder seg i kommunen på søknadstidspunktet."