Funksjonshemmede

Psykisk utviklingshemmede mister dagtilbud

Psykisk utviklingshemmede mister dagtilbudDagtilbud er trolig et av de aller viktigste forebyggende tiltak for psykisk utviklingshemmede. Dagsenteret skal være en arbeidsplass hvor den enkelte blir stimulert til faglig og menneskelig vekst, medansvar og maksimal utnyttelse av sine kunnskaper. Men viktig er også: motvirke sosial isolasjon.

Men så ser vi at bydeler dessverre nå kutter i disse tilbudene til psykisk utviklingshemmede. Sakte kuttes det litt og litt. Ofte med begrunnelse at alternative tilbud skal gis i egen bolig, men som parallelt også har fått kutt i bemanning og derfor tvilsomt samtidig kan påta seg økte oppgaver. Som en av LUPEs (Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende) likemenn skriver:

"De fleste av disse har bare tilgang til en liten del av de goder vi andre kan "fråtse i", de har gjerne sin bolig og sitt dagtilbud, ellers sitter de fleste isolert i sine leiligheter. Ved å ta fra dem dagtilbudet øker man isolasjonen, det kan medføre problemer av f eks psykisk karakter, noe det vil koste langt mer å reparere enn det man sparer på å ta bort en dag av dagsentertilbudet. Dette er kjent kunnskap, som tydeligvis ikke vektlegges fordi innsparing i øyeblikket er det eneste fokus. Å ta fra de svakeste blant de svake de få tilbud/"goder" de har er uverdig, for de det her gjelder er utviklingshemningen heller ikke selvforskyldt."

Og en annen konsekvens av disse kuttene er at det over tid også vil underminere virksomheten til dagsentrene, som pr i dag på bortimot nonprofitt basis gir utmerkede tilbud til de svakeste blandt de utviklingshemmede.

En av sakene som pågår i bydel Nordre Aker (Word)
Bekymringsbrev fra LUPE til bydel Nordre Aker (Word)