Funksjonshemmede
Tvangsovergrep og kvalitetssvikt: Oslo har ikke ivaretatt sitt tilsynsansvar
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Funksjonshemmede
- Publisert fredag 08. august 2014 03:39

Når Oslo kommune benytter private institusjoner til bo- og omsorgstilbud for psykisk utviklingshemmede er det selvsagt fortsatt kommunen selv som har ansvaret for å sikre at disse får en forsvarlig behandling og at det ikke begås overgrep.
To nylige tilsynsrapporter fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus viser at her gjør ikke Oslo kommune jobben sin. Som det oppsummeres:
"Aleris Ungplan og BOI AS sikrer ikke at bruk av tvang og makt etter lov om kommunale helse- og omsorgstjenester kapittel 9 brukes i henhold til lovverket overfor brukerne ved Bjørklundtunet."
"Aleris Ungplan og BOI AS sikrer ikke tilstrekkelig opplæring og veiledning av tjenesteyterne ved Bjørklundtunet. Videre sikres ikke forsvarlig informasjon og dokumentasjon ved tjenestestedet."
"BAB Omsorg AS sikrer ikke at alle ansatte ved avdeling Trasopp har tilstrekkelige kunnskaper og ferdigheter vedrørende kapittel 9. Det sikres heller ikke at lovens dokumentasjonskrav blir etterfulgt."
"BAB Omsorg AS sikrer ikke at de aktuelle brukerne ved avdeling Trasopp mottar et forsvarlig tjenestetilbud etter lov om kommunale helse -og omsorgstjenester § 3-2 nr. 6 bokstav b."
To sitater fra tilsynsrapporten for Trasopp illustrerer hvordan vi kan havne så galt ut: "I følge personalliste er det 46 ansatte inkludert tilkallingsvikarer som jobber på tjenestestedet. Kun 6 av disse har relevant 3-årig høyskoleutdanning."
"Oversikt over kursdeltagelse Trasopp viser at 17 av 46 ansatte ikke har deltatt på kurs i kapittel 9." (kap. 9 omhandler bruk av tvang og makt overfor mennesker med utviklingshemning, dvs. inngrep som er ulovlige å anvende overfor andre utenom i nødrettssituasjoner.)
Kvalitet og rettssikkerhet kan opplagt styrkes ved offentlige bo- og behandlingstilbud overfor denne gruppen. Anbud og konkurranseregimet har bragt inn en ny dimensjon, hvor det primært er en konkurranse på pris. Det skal selvsagt ikke bety at det - for å vinne anbud og presse priser- ikke gis forsvarlig behandling eller begås overgrep. Kommunen selv har et tilsynsansvar for å sikre at utviklingshemmede får forsvarlig behandling. Her har Oslo-bydeler opplagt ikke gjort jobben sin. Jeg tar saken opp med byrådet.
Les også kommentar fra Fellesorganisasjonen og Norsk Forbund for Utviklingshemmede.
Kommentarer
Vedtak etter Kap 9 overprøves av Fylkesmannen, og tiltak kan ikke igangsettes uten godkjenning fra samme instans. Det er forskjell på bokstav a, b og c. Det er LOV å benytte tvang og makt som samsvarer med tiltak som Fylkesmannen har overprøvet. Det er derfor sikring og oppfølging av Kap 9 er så ekstremt viktig!! Tiltak gjelder for MAX ett år av gangen, og er ALLTID individuelle! Hele Kap 9 skal SIKRE faglig og etisk bruk av tvang og makt. Derfor er tiltak inndelt etter "gjentatte skadeavvergende tiltak"(bokstav b) og "tiltak som sikrer grunnleggende behov og opplæring" (bokstav c) I tillegg finnes bokstav a, "skadeavvergend e tiltak i nødsituasjoner" Begrepet nødtett benyttes ikke når det gjelder Kap 9 i helse- og omsorgstjenesteloven.
Det finnes dessverre altfor mange tilsynsrapporte r hvor kommuner og bydeler har fått massiv kritikk når det gjelder at det ikke sikres forsvarlige tjenester gjeldende Kap 9, langt fler enn fra private tilbydere. Dette dreier seg ikke om det er private eller kommunale tjenester som ytes, men kvalitetsmessig sikring av tjenester for å sikre rettssikkerhete n til mennesker det er nødvendig å utøve tvang og makt overfor.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.