Funksjonshemmede

Enklere hverdag i hjemmet

Enklere hverdag i hjemmet

Smartteknologi og universell utforming gjør det enklere for eldre å bo lengre hjemme. Oslo kommune har lansert hvakanhjelpe.no både eldre, personer med funksjonsnedsettelser  og pårørende finne teknologi og produkter som gjør hverdagen enklere. Dette er ting som er mulig for forbrukere å kjøpe og som nødvendigvis ikke er så kostbare.

Blant produktene man kan finne informasjon om er automatiske lys, oversikt over mobiltelefoner som er enkle å bruke, fjernkontroller, komfyrvakt, medisindispensere som minner deg på å ta medisinen og apper som gjør telefonen mer praktisk og eldrevennlig.

Kunnskapstjenesten Almas hus er en del av Senter for fagutvikling og forskning, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjeneste i Oslo kommune (SFF) og viser hvordan omgivelser, hjelpemidler og velferdsteknologi kan gjøre hverdagen enklere og tryggere for personer med kognitiv svikt eller demens, enten man bor i eget hjem eller på institusjon.

En viktig del av Almas hus er en visningsleilighet på Aker sykehus der ulike produkter og hjelpemidler er satt opp slik at brukere kan teste dem.

Dette er et flott tiltak, som jeg selvsagt heier på.

Kommentarer   

+1 #1 Lisbeth Myhre 06-03-2017 13:49
Mye bra informasjon, men det mangler i forhold til hørselshemmede. F.eks.:Bruk av mobiltelefon er ikke selvsagt for hørselshemmede hvis høreapparat og mobiltelefon ikke passer sammen. Ikke alle mobiltelefoner kan brukes sammen med hjelpemidler. For å høre hva som foregår å TV trenger en høreapparatbruk er tilpasset streamer eller andre løsninger.
0 #2 Tore Bareksten 07-03-2017 12:00
På en messe for 5 år siden så jeg den nye generasjonen gyroskopbaserte sikkerhetsalarm er. Med de alarmene som brukes i dag, må den eldre selv trykke på en rød knapp festet med et armbånd til armen for å få tilkalt hjelp. Man må med andre ord være bevisst. De nye alarmene sier automatisk fra hvis den eldre faller/brå bevegelse fra oppreist til flat stilling, uansett om vedkommende er bevisstløs pga fallskade, hjerteinnfarkt, hjerneslag eller ikke selv klarer å trykke på alarm pga skade på håndledd.
Jeg håper den nye og bedre typen alarmer snart blir masseprodusert i så store antall at norske kommuner får råd til å bytte ut de gamle med de nye.

Legg til kommentar