Funksjonshemmede

Et delt boligmarked for utviklingshemmede?

Et delt boligmarked for utviklingshemmede?

Nanna Due, mor til en utviklingshemmet, er bekymret:

"Det er flott at kommunen tar ansvar, men jeg er bekymret for at det utvikler seg et delt boligmarked for utviklingshemmede.

Jeg har selv en sønn som bor på Økernly, en samlokalisert bolig som driftes av Bjerke Bydel. Boligen er eid av brukerne, og er en del av Økernly Borettslag. De unge som bor der eier hver sin leilighet og idell andel av fellesarealer, og personalbase som Bydel Bjerke leier. Initiativet til denne boligen ble tatt av en foreldregruppe med utgangspunkt i kjennskap og vennskap mellom foreldrene gjennom mange år og det var en lang prosess å få til finansiering etc, men nå er altså de 8 som bor der eiere av egne leiligheter.

Dette gjør at de skånes for flyttinger som utviklingshemmede i kommunale boliger blir utsatt for, og har de en forutsigbar økonomi, noe de som bor i kommunale boliger ikke har. Noenen bydeler setter opp leien i de kommunale boligene til nivåer jeg ikke synes er akseptable, i bydel Grorud er nå leien på 10500 kr i måneden, mens den  samme typen boliger i bydel Vindern (Nordre Aker?)  koster mellom 4-5 tusen i måneden.

Har du mulighet til å ta tak i dette? Det er vel rimelig at leien er lik i hele Oslo så lenge vi er en kommune?"

Det er en viktig spørsmål Nanna Due stiller. Hva er andres erfaringer her?

Kommentarer   

-1 #1 Elin Kampesæter Møllerplass 17-03-2017 06:09
Enig med Nanna Due. På Gol har vi også fått til noe lignende. Her var det også vi foreldre som først tok initiativ. Prosessen tok tid, og det var først når vi fikk med oss utbygger at det ble fremgang i prosessen.
Mer om dette finner dere i denne reportasjen:
www.byggteam-gol.no/.../
0 #2 Aase Cevro 17-03-2017 06:12
I Bydel Frogner ble husleien fordoblet "over natten" Han har nå 9700kr i mnd pluss oppvarming. Bostøtten han fikk er er bare 525kr, så han betaler 9175kr hver mnd.Han måtte kutte ut avisabonnement, kurs som han gikk på en dag i uken og allikevel er han avhengig av økonomisk støtte fra familien for å kunne leve et verdig liv(bla ferietur en gang i året)Før kunne han spare litt hver måned til ferie og uforutsette utgifter, nå er det søsken som må bidra hvis møbler, TV etc må fornyes.
0 #3 Per Tollefsen 17-03-2017 09:17
Min datter kjøpe seg en liten leilighet i et lite borettslag med ordinært finansiering. Med lån fra banken/Nav (Husbanken)+ege nkapital. Bokostnader ligger på ca 5000 kr inkl strøm pr mnd. Slik vi ser det er dette en god måte for vår datter. Hun får den hjelpen hun trenger i egen bolig. Og kan ikke flyttes etter kommunens foregått befinnene. Og leiligheten er lett omsettlig. Hun bor i Balestrand. Sogn og Fjordane.
0 #4 rino.ro 17-03-2017 12:16
Jeg bor i en tilrettelagt bolig I bydel vestre akker å trives der bortsett fra at det er for mange bevegelses hemmede på et sted noe som jeg å mange av oss som bor hær synes er litt dumt mange føler at vi bli sett ned på av en god av enkelte i borettslaget jeg for min del trives men jeg har sagt at så mange med med nedsatt helse på et sted er ikke bra for det har blitt litt dårlig bo miljø her med enkelte som ikke barre har et bevegelses problem å nedsatt helse men vi har begynt å få enkelte med dårlig bo evne å store rus problemer tanken var nok god i 1975
+1 #5 Elfinn Færevåg 18-03-2017 06:46
Mange kommuner melker de funksjonshemmed es trygd ved å ta høy leie. Da er kommunen sikret god inntekt så lenge vedkommende lever. Det er bedre og tryggere å eie selv. Når lånet er nedbetalt blir økonomien mye bedre, ikke like dårlig som for de som må betale leie livet ut.

Legg til kommentar