Funksjonshemmede

Omsorg: Vi trenger flere cowboyer

Omsorg: Mindre regelverk og flere cowboyer

Et hjertesukk fra Trude Trønnes, på vegne av seg selv og hennes bror Stian, som har Downs syndrom.

"Her bader broren min for sikkert fjerde gang i dag. Når han er på ferie hos mamma og hennes mann bader han så ofte han vil. Stian elsker å bade. I vannet gjelder et annet språk. Det ordløse, men like fullt kraftfulle språket hvis man deler det. Stian deler gjerne og når vi ikke bader sammen, liker han at vi sitter og ser på når han svømmer og dykker og hopper fra brygga. Stian har talent for dette, han dykker dypt og lenge; Stiaaaan kom opp, ropte jeg da vi var små, og han kom opp et helt annet sted enn der han dukket ned, og han svømmer fremdeles like langt og vi roper Stiaaaan du må snu nå! Og han snur seg mot oss og han har et ansikt så helt og så lykkelig at det slippes sommerfugler løs i hjertene våre når vi ser det. Det å bli sett av andre er å bli tydelig, ikke bare for andre, men også for seg selv. Stian blir ikke sett i så mange sammenhenger. Klart Stian elsker å bade.

Stian bader mest når han er sammen med mamma. Han bor i egen leilighet i en bolig og boligen har også en felles bil. Stian trenger noen som kjører ham dit han skal. Men regelverket er slik at for å dra på stranden eller i svømmehallen med Stian må de ansatte ha med en som har livredderkurs. Og ikke er det slik at alle i boligen vil bade heller. Så Stian er nesten aldri på stranden eller i svømmehallen når han er hjemme i boligen. Jeg tenker at vi da har et regelverk som tar strupetak på seg selv. Og at regelverk også kan skape holdninger. Jeg tenker at vi trenger noen cowboyer nå. Som ser at Stian sitter der i stolen sin dag etter dag, helg etter helg, og som tenker hallo, dette er jo galskap. Hva slags livskvalitet er dette? La oss kaste oss rundt og stikke på stranden. Hvor vanskelig kan det være, liksom?

Vi trenger at noen bare tenker slik. Helt av seg selv. For det bør da ikke være vanskelig. Og hvilken verdi har en dag som er uforløst? Stian har verdens beste mamma som henter ham ut på tur når hun kan. Dette hjertesukket går ut på vegne av broren min, men like mye, om ikke mer, på vegne av alle dem som ikke har en slik mamma, men som sitter i sine uforløste dager i en stol et sted. Det er på tide med noen cowboyer nå."

Jeg skjønner Trude godt. Tar fagfolka hansken? Og ikke minst: Ser overordnet politisk og adminstrativ ledelse i kommunene (som her i Vestfold) at ansatte må få nødvendig tillit og fleksibilitet? Mindre detaljstyring ovenfra og mer frhet til fagfolka. Tillitsreform...

Kommentarer   

+1 #1 John Reiersølmoen 15-07-2017 08:07
Her er det fare for å rette baker for smed når du spør om fagfolkene tar hansken.

Fagfolkene kan selvsagt utfordres om de unnlater å utføre pålagte oppgaver iht gjeldende instrukser og retningslinjer. Men vet vi sikkert at det er der problemet ligger? Det kan like gjerne skyldes regelverk, rammer og ledelse.

Det er jo politikere som har besluttet både regelverket og rammene for omsorgstjeneste ne. Er det her problemet ligger, så kan åpenbart løsningen ligge i å justere regelverk og rammer.

Dersom dette ikke skyldes regelverk og rammer, handler det antagelig om et ledelsesproblem . Da er det snakke om ledere som kunne løst saken innenfor de rammene de har, men som ikke ser problemet, eller som ikke bryr seg. Da kan en del av løsningen være å gjøre noe med ledelsen. Det er også ledelsen som er det egentlige problemet dersom fagfolkene ikke gjør jobben sin. Det skal ledelsen se og gjøre noe med. Ledelsen har ansvar for å ansette riktig personell, og å si opp eller omplassere de som ikke gjør en god nok jobb.

Jeg syns denne saken er for viktig til å bare rope i skogen. Jeg tror det handler om et generelt problem som tar livskvalitet fra mange. Skulle derfor ønske noen kunne gå til bunns i dette. Gjerne med Stians sak som eksempel.

Hva er de faktiske grunnene til at Stian ikke får bade? Hvem er de ansvarlige? Hvordan forklarer de seg? Hva må gjøres for å bedre situasjonen?

Skulle ønske både politikere og journalister kunne grave litt i dette. Det er spesielt viktig når det angår grupper som ikke så lett kan tale sin egen sak.
#2 Ivar J 15-07-2017 08:47
John: Men, jeg avslutter jo nettopp med det: "Og ikke minst: Ser overordnet politisk og adminstrativ ledelse i kommunene (som her i Vestfold) at ansatte må få nødvendig tillit og fleksibilitet? Mindre detaljstyring ovenfra og mer frhet til fagfolka. Tillitsreform."
+2 #3 Berit Ovesen 15-07-2017 08:58
Det er en systemfeil i den offentlige omsorgen. De er mer opptatt av ikke å gjøre feil enn av å gjøre riktige ting. De er forvaltningsorg anisasjoner uten nødvendig lederskap. Da blir resultatet for dem som må bruke omsorgen passive liv og inneliv for det krever for mye å ta med mennesker ut på tur. Saken om ferie for funksjonshemmed e i Bergen er et annet eksempel på hvor galt det kan gå i offentlig omsorg. Jeg ønsker fritt brukervalg på omsorgstjeneste r. En endringsprosess som tar tak i kulturen i det offentlige vil ta lang tid og Stian kommer da ikke å få svømme på mange år. Stå på for broren din Trude. Det finnes omsorgsleverand ører som setter hovedpersonen først.
#4 Anne Gunn Knudse 15-07-2017 09:22
Vi skal skape opplevelser ! Vi skal bidra til at de vi gir tjenester til får realisert seg selv, og får gjort det de liker! Jeg lærte noe om vannaktiviteter på høgskolen. I min tid var livredning i vann et obligatorisk tre dagers kurs i basseng. Det bør være mulig å sette personalet i stand til å bade! Ansvaret er stort og reglene mange - om noe hadde skjedd - så hadde vi fått en lang konsekvens følge av det også.. Håper det ordner seg - så denne broren får en lang og veldig våt og frydefull sommer.
+1 #5 Wenche Ystenes 15-07-2017 12:26
Å oppfordre ansatte til å være cowboyer og bare kaste seg rundt og dra på stranda er å oppfordre ansatte til å gamble med autorisasjonen sin.
Jeg forstår frustrasjonen veldig godt og er helt enig i at noe bør gjøres, men man må angripe saken fra rett vinkel. Påvirke ledelsen, påvirke prioriteringene . Kanskje bedre med vannredningskur s enn andre kurs som evt blir prioritert?
+1 #6 Kjell Ove Rotmo 15-07-2017 12:27
På mange måter enig men problemet er vel at vi på mange måter er på vei mot et amerikanisert samfunn med rettsaker og erstatningsansv ar. Har vært mye i basseng uten kurs så jeg er ikke hysterisk i forhold til temaet. Men det er vel slik at å være Cowboy går bra helt til det går galt og da skal det utpekes noen som har skylden. Kommunen har da økonomisk ansvar og Cowboyen har personlig ansvar. Snart viktigere å gjøre en OK jobb og dokumentere dette grundig enn å gjøre en kjempebra men dårlig dokumentert jobb... desverre. Og før noen tar helt av.... Ja jeg er klar over at i mange hendelser har det vært og vil det bli riktig med rettsoppgjør og erstatninger.
#7 Lisbeth Solunn 15-07-2017 12:34
Hvis man er i basseng med badevakt, trenger da ikke den enkelte ansatte livreddingskurs . Vi er i basseng med beboerne hver uke, ingen ansatte har livreddingskurs .
#8 Ingrid Nanna Wrålsen 15-07-2017 20:10
Jeg skjønner behovet for livreddningskur s når man er i bassenget på skolen med en flokk unger, har tatr det kurset selv i den sammenhengen. Men når det er med en person så ser jeg ikke poenget om det er livreddere som jobber der tilstede. De vill jo uansett hoppe i vannet og redde Stian om det trengs, det er jobben deres.

Har forresten for noen år siden jobbet på et dagsenter for voksne multihandikappe de og vi badet en gang i uken uten at vi hadde livreddningskur s i vann, det holdt da med livredderne som jobbet der. Vi hadde alle tatt livreddningskur s på land.
#9 Tore G Bareksten 15-07-2017 20:22
Det virker merkelig å skjære alle med Downs over en kam og forlange livredningskurs av de som følger. Som med ungdom er flest er noen gode til å svømme andre ikke. Ungdom med downs er ikke bare diagnoser, men individer med ulike evner og interesser.

Jeg tok med min sønn med Downs på babysvømming og han er glad i å bade. Aslak bruker en kombinasjon av butterflyfrapar k og brystsvømmetak som gjør at jeg må anstrenge meg for å svømme raskere enn ham.

Men jeg har inntrykk av at en grunn til at mange psykisk utviklingshemme de ikke blir glad i vann, er at de er spesielt følsomme for vann i ansiktet. Aslak foretrekker å svømme med dykkermaske.

I Oslo har vi et fint tilbud som heter Nøklevann ro og padleklubb, For 270 kroner i året får vi som ikke har bil låne kanoer, kajakker og padlebrett, årer og vester. Det er billigere enn en tur på kino med smågodt og vi kan padle flere dager i uka i sommerhalvåret. Jeg og Aslak har padla i snart 10 år på Nøklevann uten å gå rundt. En fin måte å komme ut av stua og vekk fra TV-en på som anbefales både for foreldre, slekt og støttekontakter . Du kommer til Nøklevann ved å gå inn i skogen fra Bogerud buss og t-banestasjon. Vi pleier å sykle fra Tveita på hver vår offroad.

Et annet Oslo-tips er Bøler bad med byens varmeste badevann og utlån av rullestoler og heis for de som også er fysisk funksjonshemmet . Du kommer til Bøler med buss, bil og t-bane.
#10 Verena Aalders 15-07-2017 20:27
Det er jo folk som har livredningskurs i hvert fall i svømmehall ? Jeg har jobbet i bofellesskap og som assistent/avlas ter osv.i mange år og det er ikke noe problem å dra på svømming????
#11 Randi Tyvold 15-07-2017 20:28
Slik er det også i Bergen. Min datter er ute i sjøen, 20-30 ganger hver dag når vi er i syden. Hun svømmer i ADO i Bergen, ca 4 ganger i året, 2000 m hver gang. Hun svømmer fra sin mor når vi bader. Hun ELSKER å bade. Og bofellesskapet ligger 100 m fra sjøen. Men i Bergen er det ikke optimalt klima alltid, og på den fine sommerdagen, har kanskje ingen på jobb - livredder kurs.
Jeg er en Cowboy, dette har jeg snakket med BErgen Kommune om (BK) mange ganger i forbindelse med det å komme seg på syden turer og få bade. Men BK, gir ikke etter for å finne gode løsninger. Du må ha Onkel Skrue til onkel, for å reise på ferie i Bergen.
#12 Mona Benum 15-07-2017 20:29
Stadig nye regelverk popper opp, alt etter hva som passer for det offentlige. Der brukes det uhorvelig med ressurser, mens tilbudene til den enkelte bruker, blir dårligere og dårligere.
Papirflyttere er det nok av, for å ivareta alt dette syke byråkratiske oppspinnet deres.
#13 Frank Glad 15-07-2017 20:30
Absurd. Alle står fritt til å gå med hvem de vil i svømmehallen. Vi kan ikke ha politi som sjekker om.folk har svømmeknappen festet på venstre brystvorte.
#14 Eidfrid Austgulen 15-07-2017 20:33
Ingen ting forbauser meg lenger. Min sønn betaler kr 900 pr md for medisinering av to tabl morning og hjelp til dusjing og tannpuss av personale som har sin lønn i Bofelleskapet.
#15 Grethe Nicolaysen Danielsen 15-07-2017 20:34
Har vært i og ved vann i årevis på jobb men brått får vi ny regel og sorry Mac. ... Kan nok ikke dra til vannet mens jeg er på jobb,
#16 Grethe Nicolaysen Danielsen 17-07-2017 07:14
Jeg har jobbet i omsorgsbolig og jeg stusser over argumentasjonen med at ansatte trenger livredder kurs for å ta med seg beboere i basseng. Badevakter i basseng har livredderkurs og dermed faller kravet om at ansatte trenger dette kurset bort. På stranden kan jeg forstå kravet hvis denne stranden er uten badevakter

You have no rights to post comments