Funksjonshemmede

Bevegelseshemmede får bedre fremkommelighet i bilfrie gater

Bevegelseshemmede får bedre fremkommelighet i bilfrie gater

Bilfritt byliv har vært en utfordring og hodepine for bevegelseshemmede. Nå tar byrådet nye grep, og legger til rette for flere handikap-parkeringsplasser i sentrum. Det kommer også et nytt skilt som skal gi bevegelseshemmede bedre fremkommelighet i bilfrie gater. – Å gjøre sentrum mer bilfritt handler jo nettopp om å åpne opp gatene for enda flere, inkludert de med nedsatt funksjonsevne, sier byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG) til Dagsavisen. Leder av Regionsstyret i Norges Handikapforbund Oslo, Magnhild Sørbotten er fornøyd med byrådets tiltak. – Fortsatt er det for få parkeringsplasser for bevegelseshemmede, men byrådet er godt i gang, og viser vilje til å finne løsninger. Vi mener at det er behov for en dobling av de plassene som er i dag. Dette skyldes at ordinære kommunale avgiftsklasser har fungert som «avlastning» for manglende handikapparkering. Når disse forsvinner blir parkeringssituasjonen for bevegelseshemmede med HC-kort dramatisk forverret. sier Magnhild Sørbotten til Dagsavisen. – I dag er det vanskelig å komme seg til de plassene som er, og et nytt skilt vil være med på å gjøre det lettere å komme seg rundt. I dag bygges det byrom, hvor bilen får liten plass, og da er det viktig å finne alternativer for dem som har behov for å kjøre bil, sier Sørbotten. Dette er bra, og noe jeg heier på!

Kommentarer   

0 #1 Heidi Rahm 12-12-2018 22:04
I dag er det helt uakseptabelt vanskelig å kjøre bil i Oslo og parkere. Jeg er en av de som trenger parkeringsplass grunnet funksjonsnedset telse. Jeg opplever vanskeligheter med å finne handicap plasser i Oslo sentrum. Sist jeg kjørte bil kjørte jeg rundt i bykjernen i en time og 15 minutter før jeg fikk parkert og da parkerte jeg på en vanlig plass. Jeg har et annet problem også. Mange som meg har stor bil med sideheis.Heisen min bygger nesten 1,8 meter ut på siden og så må jeg av heisen og som regel har jeg elektrisk rullestol. Jeg trenger altså nesten 3 meter plass ved siden av bilen min for å fungere. Nå er det nye handicapplasser ved Saga kino/Klingenber g. Der parkerte jeg sist og handicapplassen var stor og fin. Men, jeg trenger sideplassen for å komme meg inn og ut av bilen min. Men, det var parkert en til der jeg hadde parkert og jeg sto der og kunne ikke lengre komme meg inn og ut av min egen bil. Så store plasser blir tolket dit hen at mange handicapbiler kan parkere der uavhengig av oppmålte ruter. Og så er det å finne et menneske som kan kjøre bilen min frem slik at jeg kommer meg inn i min egen bil. Så store plasser trengs for oss som har sidemontert heis og vi kan ikke dele denne store plassen med en liten bil som faktisk får plass innen for min plass. I Kristiansand, på sykehusets oarkeringsplass , er det store handicapplasser med underskilt "reservert stor bil med sidemontert heis". Det vil si at andre små "loppe-biler" med handicapskilt ikke kan parkere dere. Jeg savner flere slike skilt i Oslo kommune.
En annen sak. Jeg har hatt bil i 30 år og på de årene har jeg aldri blitt sjekket vedrørende parkeringstilla telsen. Jeg opplever ofte at svært spreke mennesker som danser og hopper ut av bilene slenger et handicapskilt i vinduet. Det er en ukultur at handicapskilt lånes ut til familie når de skal til byen, og det er gratis parkering og parkering nærme der de skal som er årskaen. Det hjelper heller ikke at Oslo har blitt en bilfiendlig by hvor det er vanskelig å parkere. Man kan få innbrudd i bilen sin og bli frastjelt sitt handicapskilt. Har vært mange slike saker de siste årene. Så vi må ha mer kontroll av at vedkommende som er registrert som eier av parkeringsbevis et faktisk er med i bilen, hvis ikke så må dette slås hardt ned på. Vi trenger underskilt på handicapparkeri ngsplasser for de som har stor bil med sideheis, jeg sliter med å få parkert når andre parkerer inntil meg på slike store plasser. Kun de med sidemontert heis bør kunne parkere på noen av disse plassene. Og parkerer folk inntil store biler slik at man ikke får ut heisen sin, så burde de få bot.

Jeg tror det er mye å ta tak i når det gjelder ukulturen rundt bruk av parkeringsbevis for funksjonshemmed e i Oslo.
+1 #2 Terje Andre Olsen 14-12-2018 09:19
Dette er flott. Nå må vi få til en løsning for de som ikke har bil selv og trenger å følges til døren. Det er urimelig at familie, venner eller taxi sjåfører som kjører oss skal få bøter for å følge oss til døren.
0 #3 Bernt Støylen 15-12-2018 11:35
Du har rett i at det behøves bedre kontroll av kortene. Men det er en ting du har utelatt: Det hender i blant - særlig for påsitterbiler: Fører skal kanskje hente en bevegelseshemme t og da har man faktisk lov til å parkere på disse plassene.

Legg til kommentar