Funksjonshemmede

PU: Vil gå i tog for å forby bruk av en slik forkortelse

Gry Reinsnos, rådgiver i Fellesorganisasjonen, gir meg en svært nyttig påminnelse om at språk er makt:

"Jeg lurer på om jeg kan få lov å utfordre deg litt. I lang, lang tid har jeg fulgt deg og bloggen din. Den jobben du gjør, gjennom alle de år i politikken og med informasjon og meningsytring gjennom bloggen, har vært uvurderlig for mange. Både enkeltpersoner og for sosialpolitiske saker og tjenestene.

Likevel vil jeg utfordre deg litt.

Ord er makt. Ord gjenspeiler holdninger og ofte de som er litt godt nedgravd eller skult for oss. Og ikke minst; ord er noe vi speiler oss i, både de av oss ordene gjelder og de av oss som leser.

Og da blir ord viktig.

Når jeg da leser at overskrifter som «Gjengs leie for PU-boliger» og det er bilde med utkledde tegneseriefigurer under – så må jeg si litt i fra. Jeg håper du ikke tror jeg betviler intensjonen eller hensikten, jeg har kun et ønske om å bevisstgjøre litt rundt ordenes makt. Nå vi reduserer folks hjem til en PU-bolig, eller et menneske til en PU-èr da frarøver vi folk både identitet, likeverd og vi undergraver alvoret i saken. Og vi bruker slike ord og forkortinger ubetenksomt og uten å reflektere over konsekvensene.

Jeg blir glad og engasjert når jeg leser at viktige sosialpolitiske tema som «gjengsleie» lyser opp på bloggen din, og håper at det neste gang ikke mister sin betydning av alvorlige saker og tema, gjennom å reduseres til en PU-sak.

En forkortning jeg for øvrig ville gått i tog for å gjøre ulovlig." skriver Gry Reinsnos.

Hun har jo så rett, og jeg tror jeg relativt konsekvent gjennom mange år har brukt uttrykket "utviklingshemmet", og ikke PU. Men her glapp det, og jeg gjengir derfor Grys henvendelse som en påminning til meg selv og oss alle.

Kommentarer   

#1 Dag Espen Thygesen 28-05-2019 10:21
Ord er makt. Samtidig er det slik at politisk korrekte betegnelser kan bli så omstendelige og lange at de egentlig er ubrukelige i det daglige språket. Så når noen vil oppfinne nye betegnelser - så er mitt råd - gjør det kort. Om jeg har fulgt med i klassen er den rådende korrekte betegnelsen mennesker med psykisk utviklingshemmi ng. Det er for langt i dagligtale.
+1 #2 Jorunn Ringen 28-05-2019 18:36
Nei jeg ønsker ikke å forandre denne forkortelse. Hvorfor skal man ha noe slags hemmelighet om hvordan tilstanden er.?
Er man funksjonshemmet så er man kanskje uten en arm,eller fingre eller bein eller lam eller noe annet som gjør at man er funksjonshemmet , men man er ikke PU?
Er man blind er man det!
Har man Downs Syndrom er man PU og det er greitt, man er et verdigfullt menneske allikevel og får lov til å være den man er.
Søker man jobb og nevner i CV at man er funksjonshemmet og ikke noe mere så vil jeg tro arbeidsgiver ville bli forbauset om det er en PU.
Jeg har en voksen sønn med Downs Syndrom og opplevde nylig noe negativt. Han hadde skadet et bein og vi fikk mye styr med lege, røntgen, fysioterapi og til sist rekvisisjon til ortoped.
Her ble det ikke nevnt at han hadde DS og dermed ble ventetiden 6 måneder på ortoped. Jeg ble sjokkert over dette og ringte til sykehuset. « Hvorfor ringer han ikke selv», ble det spurt.
«Nei, han har DS, « svarte jeg. « Å, da har jo han et handicap i seg selv og bør prioriteres». Dere må sende en ny søknad og be om fortgang så får vi se på saken pånytt».
Da ser man at å være så snill at man ikke nevner handikapet , så er man normalisert og pådrar seg enda større belastninger.
Derfor ønsker jeg ærlighet ved å kalle en spade for en spade det er viktig.
Jeg skulle heller gå i tog for å få mere toleranse og få aksept for den man er. Her har selv nordmenn mye å lære.
Vi skal ikke bare integrere folk fra alle nasjoner, men absolutt alle våre handicappede , store og små.
De blir ikke bedre fungerende om man finner på nye navn og forkortelser. La dem være ifred og godta og hjelpe dem på beste måte, og du vil få smil og godhet rett fra hjerte. Det blir en god dag!

You have no rights to post comments