Funksjonshemmede

Ledelinjer gir en mer tilgjengelig by

Ledelinjer gir en mer tilgjengelig by

Hvert år arrangerer synshemmedes organisasjoner en aksjonsuke der de fokuserer på et tema som er viktig i synshemmedes hverdag.

I år er temaet ledelinjer og ledende elementer i bygg og uteområder. Ledesystemer (dvs. ledelinjer, oppmerksomhetsfelt, varselfelt m.m.) er del av et internasjonalt språk som bidrar til at fysiske omgivelser blir lesbare for alle – også blinde og svaksynte.  Ledelinjer er en eller flere lagte linjer, lagt i lengderetningen, for å lede personer fra ett punkt til et annet. Ledelinjer må være både taktilt opphøyde og visuelt godt synlige. Det er viktig å ha fri passasje på begge sider av ledelinjene så synshemmede ikke møter hindringer. Det er særlig viktig å ha ledelinjer over store åpne plasser. Det er alltid viktig å sikre tilstrekkelig belysning, slik at ledelinjer blir godt synlige. Motlys må unngås – dette er spesielt viktig ved faremomenter, som eksempelvis trapper.

Disse bidrar til at alle, inkludert blinde og svaksynte, finner svar på disse essensielle spørsmålene, hvor er jeg, hvor skal jeg eller hvordan kommer jeg dit?

Dette er et viktig fokus, og jeg støtter deres aksjon.

Har du eksempler på torg, åpne plasser, inngangspartier eller andre steder i Oslo hvor det burde vært ledelinje eller et ledefelt? Da bør du sende en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kommentarer   

#1 Roy Egil Nordahl 09-06-2020 13:42
Krysset Rødtvetveien- Rasmus Engersvei har man klart kunststykket å fjerne fotgjengeroverg angen,og anlagt en høøy kantseinbarrier e. Kjører selv elektrisk rullestol og må nå ut i veien og føler meg lite komfortabel med det. En blind vil bli rimelig forvirret her da de anla ledelinjer i fotgjengeroverg angen i Rødtvetveien,sl ik at hen må krysse overgangen til andre siden og det var jo ikke dit hen ville.
#2 Ingrid Strøm-Olsen 10-06-2020 07:47
Tusen takk for at du støtter saken vår og deler viktig informasjon om ledelinjer i ditt store nettverk. Det er en veldig god hjelp for oss til å nå ut til flere nå i aksjonsuka vår. Vi har allerede fått inn tips om steder der det burde være ledelinjer takket være din oppfordringJ

Med vennlig hilsen

____________________
Norges Blindeforbund
Ingrid Strøm-Olsen
Daglig leder fylkeskontoret i Oslo
#3 Thikra Shuber 10-06-2020 15:30
Jeg mener at ledelinjer må sees i sammenheng med andre elementer. Jeg har sett litt på ledelinjer på Sørenga. Det fins ledelinjer der det ikke trengs og det mangler ledelinjer der det virkelig trengs på Sørenga. På promenaden fins det ingen. Og der man vil bruke rekkverket som en referanse, kan man plutselig møte en eller flere sykler som er parkert ved rekkverkene fordi enten området mangler nok plass i sykkelparkering en, eller bare at vedkommende ønsker å parkere sin sykkel i nærheten. Poenget er at det er behov for mer kunnskap om hvordan ledelinjene og andre elementer brukes. Manglende ledelinjer har gjort at rekkverket gjerne blir brukt som alternativ løsning, men ikke nok sykkelparkering har gjort at rekkverket plutselig fremstod som en hindring.
Med vennlig hilsen

You have no rights to post comments