Helsevesen

Oslo kommune kutter ungdomstilbud innen seksuell helse

Oslo kommune kutter ungdomstilbud innen seksuell helseSex og samfunn (tidligere Klinikk for seksuell opplysning) må etter 37 års drift stenge dørene i hele november og desember grunnet kutt i driftstilskudd fra Oslo kommune. Rundt 2500 brukere vil bli rammet. Resultatet kan bli økning i antall aborter og flere jenter vil kunne bli sterile på grunn av ubehandlet klamydia. Sånn er prioriteringen i det borgerlig styrte Oslo.


Driften til Sex og samfunn baseres på årlig tildelte midler fra Oslo kommune. I år har kommunen kuttet bevilgningen med 15,6 % i forhold til 2007. Dette har de gjort til tross for en økning i besøkstall på drøyt 13 % - fra 7113 pr 1. oktober 2007 til 8176 samme tid 2008.

Frykter flere aborter og sterile


Gjennomsnittlig utføres det 56,4 konsultasjoner pr åpningskveld i 2008. Stenging i to måneder vil derfor ramme rundt 1500 pasienter. – Halvparten av disse ville oppsøkt oss for å få prevensjon, og halvparten for å teste seg for kjønnssykdom, sier daglig leder Siv Gamnes. – Når de nå blir stående uten et tilbud, frykter vi en økning i antall uønsket gravide, og dermed flere aborter. Vi er også redde for at flere jenter vil bli sterile fordi de blir gående med en uoppdaget og ubehandlet klamydia.

1000 skoleelever mister undervisningstilbud

Oslo kommune stenger også med dette ned sitt eget seksualundervisningstilbud. 30 10. klasser i Oslo-skolen – ca 1000 elever – vil miste undervisningen de skulle hatt i november og desember. – Sex og samfunn har i 16 år gitt tilbud om seksualundervisning til alle avgangselevene fra grunnskolene i Oslo. Utdanningsetaten i Oslo kommune vurderte senest i våres undervisningen vår som så god at de ville gjøre den obligatorisk for samtlige skoler i Oslo fra høsten i år. De ønsket også at tilbudet skulle utvides til å gjelde avgangselevene fra videregående skoler i Oslo. I stedet for å gi oss de midlene vi trenger for å kunne realisere disse ønskene, kutter de altså hele driften, sier Gamnes.

40 ansatte permitteres

Sex og samfunn blir nå nødt til å sende ut permitteringsvarsel til 40 medarbeidere. – Senteret fungerer som et nasjonalt ressurssenter for fagmiljøet innen ungdoms seksuelle helse, sier Siv Gamnes. - I økonomiske krisetider er det ekstra belastende å sende ut permitteringsvarsel til 40 ansatte. De som jobber her er genuint interessert i arbeidet de gjør og ønsker bare å gjøre sitt beste i forhold til ungdom og deres seksuelle helse. Det er synd for hver enkelt ansatt og for hele fagmiljøet i Norge at vi må stenge i en så lang periode.
Kontaktperson

Siv Gamnes
Tlf: 99 73 82 80

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Om Sex og samfunn

Sex og samfunn(tidligere Klinikk for seksuell opplysning) er en frittstående ideell organisasjon som driver landets største klinikk for ungdom og seksuell helse. Den ble startet av Sosialistiske legers forening i 1971 og tok senere opp i seg Oslo arbeidersamfunns prevensjonskontor.
Senteret har driftsavtale med Oslo kommune og drives med økonomisk støtte fra det offentlige.

I 37 år har vi gitt bistand til Oslos ungdommer opp til 25 år i fht deres seksuelle helse. I 2007 hadde vi nærmere 10.000 konsultasjoner, underviste rundt 4.500 10.klasse elever og besvarte nærmere 15.000 telefoner og e-poster fra ungdom og helsepersonell fra resten av landet.
For mer info: www.sexogsamfunn.no

Delta i Facebookgruppa Redd Klinikk for seksuell opplysning/Sex og Samfunn!

Kommentarer   

#1 Helsesøster Elisabeth 16-03-2009 12:51
Jeg er ikke forundret over dette kan skje!!!!!!!!!
Jeg har opplevd bare på kort tid at 4 jenter på 14 år har hatt pos gravtest.
Opplevd økning i Chlamydia tilfeller!!!!!!!
Ungdommer som trenger å få snakke med helsesøster om til dels alvorlige psykiske problemer!!!!!!!!!!!!!!

Det er jo bare å la angre piller selges over disk uten noen som helst sakkyndig person til å informere denne jenta.??????

Tro at fastlegen skal ordne opp, lange ventetider. Jeg tør ikke snakke med legen min om kjønnsykdommer eller psykiske problemer?????????????????
Ikke er så nøye om jeg smitter videre heller????????????
Legen koster jo penger????????????????????

Vi bygger opp, kommer igang med systemer som fungerer bra så som KSO, ungdommen vet hvor det er,er trygge.
Uten noen som helst skrupler tas dette vekk?????????????

For meg som jobber med dette hver dag. Jeg blir bare oppgitt??????
Hvor er dere politikere som, som kan eller tør å ta bort systemer som fungerer selv om det er for korte perioder.

Jeg blir rystet. Virkelig rystet.

Den forebyggenede helsetenesten som helsøstrene utfører i det ganske land er så godt grunnlagt, SATS på denne å ikke spytt inn med prosjekter, SATS på å bygge enda mere opp grunnsålen så har vi noe å stå på, først da kan vi sammen gjøre en god jobb.
#2 Ivar J 16-03-2009 13:09
Høyre og Fr.P. ble heldigvis nedstemt i bystyret på dette, denne gangen. Men jeg synes det er overraskende hvor lite gjennomtenkt forebyggingsstr ategi man har når denslags forslag kommer tilbake, igjen og igjen. Vi kan da ikke bare drive med brannslukking? Vi må da også drive forebyggende barne- og ungdomsarbeid.

You have no rights to post comments