Helsevesen

Pasientombudets årsberetning

Pasientombudets årsberetningVi ser at implementeringen av mer forpliktende rettigheter for pasienter med rett til nødvendig helsehjelp har ført til vridninger i tilbudet. Ofte opplever vi at frister for behandling tilpasses kapasiteten, vi ser at frister settes som standardfrister og ikke ut fra en konkret medisinsk faglig vurdering, heter det bl.a. i årsberetningen fra Pasientombudet i Oslo.

Les årsberetningen her (pdf-dokument - ved problemer; last ned på egen maskin og hent det opp derfra)

Kommentarer   

#1 Hans Torvald Robberstad 22-03-2009 16:42
Det er i høyeste grad noe feil når et sykehus skal drives etter stykk betaling, den tid at pasienter, som trenger behandling, ikke får den behandlingen de trenger, fordi at sykehuset har overskredet sitt budsjett. Det virker nesten, som om et sykt menesker har samme verdi, som en ødelagt fiskebollboks!
#2 Hans Torvald Robberstad 22-03-2009 16:52
Angående innvandrere uten lovelig opphold i norge, så er det for lettvint og si at disse ikke har krav på Medisinsk / Psykiatrisk hjelp. Av en eller merkelig grunn så er disse menesker de også.
Og vi stiller strenge krav til at dyr, som lider skal få nødvendig hjelp, selv om det er ei løsbikke fra et annet land, som har kommet seg hit, så er vi forpliktet til å hjelpe den når det er nødvendig.
Vi er et av verdens rikeste land, også skal vi ikke kunne hjelpe disse, fordi at de ikke er Norske, det henger ikke på greip!
#3 Hans Torvald Robberstad 22-03-2009 17:16
Jeg har hvert sterkt kritisk til Bjarne Håkon Hansen, sitt utspill om å frigi Heroin til de svakeste Narkomane. Men jeg har moderert meg en god del, og har ikke direkte noe imot at de, som er lengst kommet og mest nedslitte, skal få gratis Heroin utdeling. Det store problemet, vil bli å administrere ordningen, på en måte, sånn at ikke andre Narkomane skal se på det å drive seg selv helt ned, til de er like utkjørte og dårlige, for å få "premien" fri Heroin resten av livet.
Desverre så tenker en del narkomane på den måten.
Og det var det samme da Metadon skulle innføres.
Og pr. i dag så er ikke Metadon ordningen på noen måte oppe og går friskmeldt.
Metadon er ikke en vidunderkur, som gjør at en Narkoman blir til et Nyktert meneske. Det Metadon gjør, er å styrke den Narkomane, så vedkommende skal kunne greie å gå igjennom de nødvendige rehabiliteringe r. Så lenge dette ikke gjøres, så vil de fleste bare fortsette å ruse seg i tillegg til den Metadonen de får. Og da har den Narkomane fått et nytt rusmiddel i blanding med alle de andre rusmidlene vedkommende brukte før.
Det må gjøres noe vesentlig for å styrke rehabillitering a av Narkomane. Med dagens ordning, så er det vel knapt prat om prosenter av alle de, som får Metadon, som blir nyktre, en bør vel heller tenke på det, som promille av alle narkomane.
#4 H 22-03-2009 22:01
tilpasning til pasientrettighe tsloven er ikke helt enkel på rusfeltet.

Utgangspunktet for loven er nok en enkel sykdomsmodell men denne er sammensatt på rusfeltet. Det enkleste er undersøkelsesfr isten på 30 virkedager. Begrepet frist ved "nødvendig helsehjelp" er imidlertid
problemfylt. Det er helt sikkert at fristene blir tilpasset kapasitet

men det er ikke så enkelt å gi en tydelig og begrunnet frist uten kapasitetsprobl emer heller. Det er heller ikke så enkelt å fastslå hva som er riktig behandling, men det er helt sikkert at dekning av kostnader ved innleggelser/be handlinger ved oversittelse av en frist, lett skaper kaos i budsjetter og sprenger rammer som igjen går ut over andre oppgaver.
#5 OM 24-03-2009 21:54
Jeg har lest raskt gjennom rapporten, og den er jo kort men interessant, og det funnet du nevner, er jo det samme som Riksrevisjonen fant i fjor. Her har både fagfolk og foretak et ansvar, og ikke minst henger dette sammen med manglende ledelse. det vi har, er mer administrasjon, og jeg opplever det av og til som om fagfolkene er "satt under administrasjon" i stedet for at vi har fått en ledelse. Kunne sagt mye mer om dette.

You have no rights to post comments