Helsevesen

Oslo trenger Aker Sykehus

Oslo trenger Aker SykehusSist uke kom utredningen fra Oslo universitetssykehus (sammensatt av Aker, Rikshospitalet og Ullevål sykehus) som foreslo å ned­legge Aker Sykehus. Jeg mener det er uklokt; fordi

- Aker er et særs veldrevet sykehus, og bl.a et av de ytterst få sykehus som i mange år har drevet i budsjettbalanse.
- Aker har godt ry på viktige spissfunksjoner som doping, fedme og smerte.
- Oslo trenger Akers kapasitet bl.a fordi forutsetningen om at Ahus skal ta over 160.000 av Akers opptaksområde i 2011 ikke holder: Ahus har ikke tilstrekkelig ka­pasitet innen indremedisin, akuttberedskap og psykiatri, og er knapt styrbart allerede i dag.
- Dermed ikke sagt at ikke Akers funksjoner bør endres. Jeg tror f.eks. sykehuset på en god måte kan inngå i et samarbeid med Oslo kommune om en halvannenlinje-tjeneste når Bjarne Håkon Hansens sykehusreform skal realiseres.

Jeg er enig med de ansatte på Aker sykehus når de viser til at når vi vet at Oslo-befolkningen øker med kanskje 200.000 de neste 15 årene og samtidig eldes, trenger vi all den kapasiteten vi har i dag og mer til.

Les utredningen fra Oslo Universitetssykehus
Les de ansattes synspunkter
Les Fagbladet


Dette mener Fagforbundet ved Aker Sykehus:


Aker sykehus skal leve!

Forslaget om å nedlegge Aker sykehus bygger på sviktende premisser og må aldri bli vedtatt.  Resultatet vil være katastrofalt for Oslo, og bety en svekkelse av velferdsstaten Norge, sier leder Are Saastad i Fagforbundet Aker.

Denne uka foreslo ledelsen i Oslo universitetssykehus (sammensatt av Aker, Rikshospitalet og Ullevål sykehus) å nedlegge Aker. Fagforbundet Aker valgte å offentliggjøre planene, og saken har fått stor medieoppmerksomhet.

Valgte å varsle offentligheten

- Vi mente det eneste riktige var å varsle befolkningen om planene. Det som kan se ut som en faglig forankret plan for samling av lokalsykehusfunksjonene i Oslo, er i realiteten et svært høyt spill med befolkningens helsetilbud, sier leder i Fagforbundet Aker, Are Saastad.
Det er forutseningen om at sykehuset i Akershus (Ahus) skal ta over 160.000 av Akers opptaksområde i 2011 som får Saastad til å trekke denne konklusjonen.

- Ahus kan ikke klare dette. Sykehuset har ikke tilstrekkelig kapasitet innen indremedisin, akuttberedskap og psykiatri, og er knapt styrbart allerede i dag. Løsningen er å la Aker få ta seg av sitt kjerneområde i Groruddalen, og så kan Ahus konsentrere seg om Akershus, slår Saastad fast.

Eneste øst for ælva

Det er hasard å foreslå nedleggelse av noe som fungerer framfor noe som ikke gjør det, mener Saastad:
- Aker trengs i Oslo, i likhet med Ullevål og Rikshospitalet. Når vi vet at befolkningen øker med kanskje 200.000 de neste 15 årene og samtidig eldes, trenger vi all den kapasiteten vi har i dag og mer til. Aker er også det eneste sykehuset på Oslos østkant. Det er en fornærmelse mot østkanten å foreslå nedleggelse av sykehuset deres.
Nå appellerer Fagforbundet til den rødgrønne regjeringen om å gripe inn i det de kaller vanstyret av Helse-Norge:

Regjeringens ansvar

- Denne saken viser dessverre at sykehusene ledes av folk uten samfunnsmessig perspektiv. Når helseforetaket får seg til å foreslå å nedlegge et så godt sykehus som Aker, trengs politisk styring. Vi krever derfor at regjeringen griper inn før dette kommer til vedtak i Oslo universitetssykehus’ styre i desember, sier Saastad

Fagforbundet Aker samarbeider nå med ulike støttegrupper for sykehuset, og vil blant annet delta i en stor støttedemonstrasjon for sykehuset på mandag 19. oktober kl. 14.00.

For nærmere informasjon:

Leder i Fagforbundet Aker universitetssykehus Are Saastad,

telefon 917 24 293

Kommentarer   

#1 Vegard Jensvold 19-10-2009 11:12
Jeg klarer ikke å fatte og begripe at man skal legge ned sykehus når det fortsatt finnes ord som "sykehuskø"
#2 Tore G. Bareksten 19-10-2009 11:22
Når store deler av Grorudddalen skal reise til sykehuset i Lørenskog framfor Aker, må t-banen bygges ut. Forøvrig sløseri med midler å legge ned Aker nå som den dyre oppusingen nettopp er ferdig. Mnge politikere tror blindt på globaliseringsf rasene om stordriftsforde ler, noe som nok gjelder bil og spikerproduksjo n. Men de fleste undersøkelser viser at små sykehus er mer effektive enn store, fordi mennesker ikke er spiker. Dessuten, jo større sykehus, jo mer profesjonstrid.
#3 May Bente Lie 19-10-2009 13:10
Ja vi trenger Aker sykhus. Naturlig at sykhuset er tilgjengelig for folk i Groruddalen
#4 Jon 19-10-2009 17:18
Sengekapasitete n i Osloområdet er allerede for liten, folk kastes ut urimelig raskt, og Aker er bygningsmessig rustet opp. Ahus vil ha store problemer med å overta 160 000 innbyggere, og kommunikasjonen e fra Groruddalen og særlig fra Follo er elendige. Slik sett bør Aker ikke legges ned.

Men Aker bør få endrede funksjoner. Det er meningsløst å ha akuttfunksjoner på hvert gatehjørne i Oslo. Tankene om "Storbysykehuse t" virker fornuftige, også hva gjelder muligheten for bygging hvor Ullevål peker seg ut. Men Ullevål mangler i dag f.eks. urologi (som er på Aker) og Øre-nese-hals (som er "eksportert" til Rikshospitalet) , begge viktige funksjoner i akuttsammenheng . Den største generalbommert i planene så langt er å flytte multitraumene til Rikshospitalet, når den daglige akuttmedisin/ki rurgi skal være ved "Storbysykehuse t". Ullevål er i dag det åpenbare senter for multitraumer og katastrofer, og man bryter ned et miljø det har tatt årtier og millioner å bygge opp. Hva har disse funksjonene på Rikshospitalet å gjøre?? Annet enn som prestisjeavdeli ng? Tankene om å gjøre Aker til et sted med "halvannenlinje tjeneste" virker derimot rimelige, med hovedvekt på geriatri, rehabilitering, rus m.v.

Generelt for mye maktspill og for lite rasjonalitet i Oslo universitetssyk ehus, dominert av kortsiktig økonomi og liten vekt på samspill i tverrfaglige behandlingsoppl egg.
#5 Wenche Fossen 19-10-2009 23:08
Ved sidan av Lovisenberg, så er jo Aker eit sjukehus som faktisk fungerer! Kva er det dei held på med?!
#6 Overlege, Aker 19-10-2009 23:33
Takk takk, stemningen her på Aker er litt dyster om dagen. At man velger å legge ned et sykehus i den delen av byen og landet som har Norges sykeste befolking, som dør ca 10-15 år før alle andre nordmenn, er overraskende. Vi sitter nå igjen med 2 ” vestkant” sykehus ( Ullevål og RH) samt to private sykehus (Diakonhjemmet og Louisenberg) for Oslo sin befolking, samt et Ahus som er underdimensjone rt som skal ta seg av Groruddalen – de sykeste Nordmenn. Dette sier kanskje noe om hvor de som har gjort utredningen bor???
#7 Ann Karin Osode, nestleder Fagforbundet Aker 20-10-2009 08:04
Aker sykehus trenger all støtte og oppmerksomhet fra politikere og befolkningen i Oslo framover. Det er alvor nå for mange pasienter med sammensatte lidelser ( rus. psyk og somatikk). Aker har gjennom mange år opparbeidet en spesialkompetan se rundt eks livstilssykdomm er, urologi, hormon, fedme i tillegg til psykiatri og rusbehandling. Frykten er at kompetansen forsvinner eller ikke blir tilgjengelig for store deler av Oslos befolkning ( som er i vekst!!). A-hus skal ta over Follo-regionen og hele Groruddalen.Er det mulig? Nei! Politikere i Oslo må si nei og omgjøre vedtaket om A-hus! STØTT OSS i vår kamp for Aker sykehus!!
#8 Nina Torgersen 20-10-2009 15:02
Først Ullevål, og nå Aker? Hva blir det neste? Og hvilke partier har ansvar for dette?

Jeg forstår godt at det er fristende å selge de populære eiendommene og tjene penger på dem. Men hvem skal ta seg av pasientene etterpå, er det plass nok i andre sykehus, eller skal det bygges nye sykehus langt uti skogen?

Til og med over skogkanten ved sogn / Gaustad område er det svært populært og risikerer å måtte selge etterhvert.

I tillegg til å tenke på kostnadene ved flytting / endringer: Hvor skal sykehusene bli av til slutt? og hvor dyrt blir det å fraktes dit i rekvisisjoner for taxi osv.
#9 Per Andersen 20-10-2009 18:38
De vil legge ned et sykehus som faktisk fungerer og overføre pasientene til et som hverken fungerer eller har tilstrekkelig kapasitet. Forstå det den som kan...
#10 Ragnar Nilsen 20-10-2009 22:30
Hvis sykehuset blir lagt ned så har jeg hørt at Ahus må leie lokaler på Aker, da de ikke har plass.
Og pasienter står i kø for og bli friske
#11 Hilde Larsbråten 20-10-2009 23:04
Er ikke mulig så lenge vi hører om sykehus køer hele tiden
#12 Tore G. Bareksten 21-10-2009 10:43
For en gangs skyld er jeg enig med KRF. legg ned sykehusforetake ne og bruk de miilionhøye lederlønningene på å ansette flere sykepleiere og hjelpepleiere

You have no rights to post comments