Helsevesen

Oslo bystyre må si nei til nedleggelse av Aker sykehus

I morgen, onsdag, behandler Oslo bystyre et forslag om å be helseministeren forhindre nedleggelse av Aker sykehus, som er akutt truet.
Et vedtak kan bety være eller ikke være for Aker, et av landets største og mest veldrevne sykehus. Det mobiliseres nå til demonstrasjon for Aker i forbindelse med bystyrebehandlingen.

Jeg mener det er viktig at Oslo bystyre er tydelig på at Oslos innbyggere trenger Aker sykehus, og den kapasiteten dette representerer.


Fagforbundet på Aker sykehus har sendt ut denne pressemeldingen:

Bystyret kan si nei på onsdag: Ikke legg ned Aker!Om styret i Oslo universitetssykehus ikke stanses, vil det vedta å nedlegge Aker sykehus 17.12.

Onsdag denne uka har Oslo bystyre mulighet til å si et tydelig NEI til dette.


- Et bystyrevedtak vil være et svært tydelig signal til helseministeren om å gripe inn og forhindre at Aker sykehus, et av landets største og mest veldrevne sykehus, blir nedlagt, sier Are Saastad i Fagforbundet Aker. 

- Aker er blant annet det eneste Oslo-sykehuset i konstant økonomisk balanse, slår Saastad fast.Sammen med Aker sykehus’ venner arrangerer fagforeningen demonstrasjon for Aker i forbindelse med bystyrebehandlingen.

- Aker hører til Groruddalen

- Forslaget om nedleggelse kan bli vedtatt, selv om befolkningen i Oslo kan komme til å øke med 200.000 i løpet av 15 år. Vi vet at folk heller ikke vil bli friskere når de blir stadig eldre, sier Saastad.Årsaken til at Aker nå er akutt truet, er et tidligere vedtak om at 160.000 av Akers nåværende pasientgrunnlag skal flyttes til Ahus i Akershus i 2011. Saastad mener Ahus ikke vil kunne klare å håndtere en slik økning.

- Ahus har store problemer allerede i dag. Blant annet står sykehuset selv overfor store nedbemanninger som følge av budsjett-overskridelser. Den eneste fornuftige løsningen er å la Ahus få ta seg av Follo og Akershus, og la Aker få ta seg av hele Groruddalen – som tidligere, sier Saastad.

Usikker på bystyrepartienes vilje

Når bystyret får denne saken til behandling onsdag, er det i form av en interpellasjon fra partiet Rødt. Tidligere har Arbeiderpartiet, KrF, SV og Fremskrittspartiet alle uttalt at de mener nedleggelse av Aker er feil. Saastad er likevel usikker på om dette hol¬der til et klart bystyrevedtak, som helseministeren i så fall vil være nødt til å forholde seg til:

- Vi har lært oss ikke å ta noe for gitt fra politikerne. Aker kan fort komme til å bli offer for politisk spill og hestehandel. Men hvis noen av bystyrets partier tenker slik, skal de huske at de tusenvis av støttespillerne Aker har, ikke så fort vil glemme et slikt svik mot Oslo øst. Hvis bystyreflertallet derimot sier klart fra, er de i takt med folkemeningen, sier Are Saastad.

Ett uttrykk for den folkelige støtten til Aker er Facebook-siden Nei til nedleggelse av Aker sykehus som raskt nærmer seg 9000 medlemmer.

Stor støtte til demonstrasjonen onsdag 11.11 kl. 17.30

Det mobiliseres nå til demonstrasjon for Aker sykehus onsdag. Blant dem som har gitt sin støtte, er LO i Oslo, flere organisasjo¬ner i Groruddalen og en rekke enkeltpersoner.

Demonstrasjonen vil finne sted utenfor Oslo rådhus, inngang fra sjøsiden klokken 17.30.For nærmere informasjon:

Fagforbundet Aker universitetssykehus ved leder Are Saastad, telefon 917 24 293  eller nestleder Ann Karin Osode, telefon 452 53 654.

Aker sykehus’ venner kan også kontaktes, ved Torstein Winger, telefon 22 65 64 59, Bodil Nordvik, telefon 22 16 09 82 eller Elsie Ørstavik, telefon 481 41 704.

Kommentarer   

#1 Are Saastad 10-11-2009 11:53
Helt enig i dette, Ivar. Nå trengs klarhet fra Oslos politikere. Vi har ikke alltid sett at det har vært tilfelle. Hvor var for eksempel Oslo bystyre da Helse Øst flyttet befolkningen på Stovner og Grorud til Ahus i 2004? Hvorfor satte ikke bystyret foten ned, da vedtaket om å så sammen Aker, Ullevål og Rikshospitalet ble fattet i Helse Sør-Øst i november i fjor - vedtaket som nå begrunner en mulig nedleggelse av Aker? Men det er ikke for sent. Bystyret kan stoppe nedleggelsen av Aker, om de sier kart fra. Vi finner oss ikke i hestehandler og kompromisser nå!
Vi ses klokka 17.30 foran rådhuset i morgen (sjøsiden), folkens!
#2 Trine Lind 10-11-2009 22:11
Er det bygningene eller kompetansen du er opptatt av? Bygningene helbreder ingen. Men er kostbare å vedlikeholde. Kompetansen har vi bruk for. Sammen med andre gode fagmiljøer.
#3 Per-Trygve Hoff 10-11-2009 22:12
Er det ikke bedre å bruke penger på mer helse snarere enn på kostbare bygninger og organisatoriske strukturer?
#4 Ivar J 10-11-2009 22:12
Til dere begge, om kostnadsargumen tet: Aker sykehus er vel i dag et av de sykehus i landet som har best kontroll over økonomien.
#5 Per-Trygve Hoff 10-11-2009 22:13
Jeg er også gled i Aker Sykehus, Ivar. Men:
Jeg tror vurderingene i HSØ og i departementet/r egjeringen(?) ikke går på kostnadsbildet pr enhet, men på det samlede kostnadsbildet og den samlede helseproduksjon en i regionen - balansert mot et bredt og godt tilbud til befolkningen. Det finnes nok for eksempel områder av landet med dårligere sykehusdekning enn i Oslo..
Personlig skulle jeg ønske vi hadde beholdt større styring over sykehusene i våre egne fylker enn det dagens struktur legger opp til, men gitt dagens styringsmodell er jeg redd det vil gå helt galt om hvert kommunestyre skal kunne overstyre eller nedlegge veto mot beslutninger vi er uenige i!
Men dette er vel dine folk i regjeringen nærmere til å gjøre rede for enn jeg?
#6 Bjørn Hansen 10-11-2009 22:14
Nu er det slik at fra et økonomisk ståsted, ser de ut til at det er transportoperat ører som styrer sykehuspriorite ringen. Har Lind og Hoff studert transport behovet når Grorudalens nærmeste enhet blir A-hus. Der er gangske mye poliklinisk på Aker. Nedleggelsen av Aker vil medføre mye forurensing.
#7 Per-Trygve Hoff 10-11-2009 22:33
Ikke for viktig, Ivar! Godt mulig at styringsmodelle n burde være en annen, som jeg skriver. Men gitt en modell, så gjør flere kokker som regel mer søl. Vår regjering har sørget for å veve seg slik inn i styreposisjoner (ikke bare i Røkkes Aker) at det er vanskelig å skille mellom industriforetak og statsmakt og helseforetak og statsmakt; referer bruduljene rundt Rikshospitalet forleden år. Igjen et eksempel på at samrøre forvirrer og reduserer ansvar.
#8 Ivar J 10-11-2009 22:34
Per-Trygve: Ta en Google-runde på stikkord som statsråd + krever + f.eks. Listhaug eller Torger Ødegard, så vil du se at det er en relativt normalt at dine venner i Byrådet krever - på områder hvor styringsmodelle n er slik at Staten beslutter - at statsråden "griper inn" eller opptrer på en bestemt måte. Jeg synes det her helt OK at Oslos politikere sånn sett ytrer seg og sloss for Osloinnbyggerne s interesser.

You have no rights to post comments