Helsevesen

Oslos befolkning har ikke råd til å miste en eneste sykehusplass.

Oslos befolkning har ikke råd til å miste en eneste sykehusplass.Oslos befolkning har ikke råd til å miste en eneste sykehusplass. Samlet sett trenger vi den kapasitet som sykehusaktivitet på Aker representerer, sa jeg  bl.a. da bystyret i kveld behandlet spørsmålet om nedleggelse av Aker Sykehus.


Oslo bystyre 11. nov. 2009
Ivar Johansen, SV

Sak 345 Interpellasjon fra Erling Folkvord. Planlagt nedlegging av Aker sykehus

Ordfører;

For SVs del er standpunktet klart:
Oslos befolkning har ikke råd til å miste en eneste sykehusplass. Samlet sett trenger vi den kapasitet som sykehusaktivitet på Aker representerer.

Aker holder et svært høyt faglig nivå. Sykehuset har høy internasjonal anerkjennelse for sin spisskompetanse innenfor felter som doping, fedme og smertebehandling.  Aker ligger i den del av byen og landet som har landets sykeste befolkning, som dør ca. 10 – 15 år før alle andre nordmenn. Lokalbefolkningen føler en særlig trygghet med et sykehus som er gode på nettopp de lidelser som særlig preger en storby som Oslo.

Aker er et veldrevet sykehus. Det har bl.a. som et av de ytterst få sykehus gjennom mange år holdt sine tildelte budsjettrammer, og i den grad økonomien har vært et problem så er det fordi – for å bruke et begrep fra det økonomiske språkbruk som preger helseforetakene -  fordi sykehuset må bidra med et konsernbidrag for å dekke opp de formidable budsjettunderskudd ved de andre sykehusene i  Oslo-området.

Norsk helsevesen er overmodent for betydelige endringer. Samhandlingsreformen er bare et symptom på at flere og flere erkjenner at vi ikke bruker helseressursene på en optimal måte.  At vi driver sykehus og primærhelsetjeneste på en måte som ikke gir innbyggerne den helsetjeneste de fortjener.

SV sloss derfor ikke for Aker sykehus slik det engang var. SV sloss for at Aker sykehus skal stå sentralt i det sykehustilbudet Groruddalen og byen trenger etter at samhandlingsreformen er gjennomført. Vi ønsker endringer til befolkningens beste, og der har Aker sykehus en viktig plass. Det skal skje en oppgaveoverføring fra Staten til kommunen, og det er ikke unaturlig at Oslo kommune og Aker går inn i et tett samarbeid om en halvannenlinje-tjeneste.

Den sykehusutredningen som Oslo Universitetsykehus har til behandling tar for lett på usikkerhetsfaktorene.
Akershus Universitetssykehus har hatt en svært trang fødsel, med problemer både på ledelse, økonomi og teknikk. De klarer ikke å ta imot pasientene som sokner til sykehuset, og det er grunn til å tro at dette blir verre når pasienter fra Bydel Alna og Follo skal over fra Aker til A-hus om et års tid.

Oslo/Akershus-regionen står foran en betydelig befolkningsvekst. Oslo alene kan stå foran en vekst på hele 200.000 de neste 15 år.
Og den tredje usikkerhet er samhandlingsreformen. Vi står ikke mer enn i startgropa for avklaring av ansvarsgrensene mellom primærhelsetjeneste på kommunenivå og spesialisthelsetjeneste på sykehusnivå.

Oslos befolkning har ikke råd til å miste en eneste sykehusplass. Samlet sett trenger vi den kapasitet som sykehusaktivitet på Aker representerer.  

Så tok jeg opp dette forslag:

Byrådet starter umiddelbart en utredning av hva som på kort- og lang sikt er det sannsynlige behov for primærhelse- og sykehustjenester for Oslos befolkning som konsekvens av bl.a. den planlagte Samhandlingsreformen, forventet befolkningsvekst og endringer i befolkningens behov for helsetjenester.

You have no rights to post comments