Helsevesen

Bystyret ber om fortsatt sykehusdrift på Aker

Bystyret ber om fortsatt sykehusdrift på AkerDe eneste som kan snu eller stoppe videre planlagte overføring til AHUS, eller endre opptaksområdene er nå Stortinget. Så langt er det ikke tatt noen initiativ til dette. Ingen av partiene i Stortinget har reist forslag om å vurdere dette på nytt.

Dersom Stortinget opprettholder sine vedtak , noe det ser ut som, vil dette bety et svekket og annerledes Aker uansett. Da kan staten enten velge å  etablere storbysykehusfunksjonene på Oslo Universitetssykehus samlet på Aker, eller å sikre omfattende fortsatt sykehusdrift  på Aker med ulike spesialiteter innenfor for eksempel  rus, psykiatri, livsstilssykdommer, storbylegevakta, halvannenlinjetjenester m.m. , sa SVs Marianne Borgen da bystyret i går kveld behandlet framtida for Aker sykehus.


Sak 16 Utvikling av lokalsykehus funksjonen i oslo Universitetssykehus – Bystyrebehandling 27 januar 2010

Av; Marianne Borgen, Fraksjonsleder i Helse og sosialkomiteen

Ordfører

SV er opptatt av at hele Oslos befolkning skal ha effektive, godt tilgjengelige og gode sykehustilbud. SV var i sin tid imot etableringen av de statlige helseforetakene, SV var også kritisk til den manglende politiske styringen som helseforetaksmodellen har ført til.

Når Stortingen i 2003 vedtok byggingen av AHUS, så ble det bygget så stort at det ble forutsatt enstemmig at flere  bydeler i Groruddalen  skulle flyttes over til dette nye sykehuset for å sikre et tilstrekkelig pasientgrunnlag. 

Oslo SV har hele tiden ønsket at Aker sykehus fortsatt kunne vært hele Groruddalens lokalsykehus. Aker sykehus er ett av Norges mest veldrevne sykehus, med et budsjett i balanse og med ansatte og pasienter som har vært veldig fornøyde. Det er derfor et paradoks at det nettopp er Aker som nå foreslås nedlagt. I Bystyrets høringsuttalelse til Hovedstadsprosessen, foreslo vi at det skulle etableres to helseforetak, der Aker for eksempel kunne videreutvikles og bli kommunens Storbysykehus. 

SV  er i likhet med resten av bystyret bekymret for de erfaringer som Bydelsoverlegene på Grorud og Stovner fortalte om i Helse og sosialkomiteens høring den 13 januar. Der kom det fram svært sterke og alvorlige påstander om at helsetilbudet til befolkningen i disse to bydelene hadde blitt vesentlig dårligere etter at de hadde blitt overført til AHUS. Bydelsoverlegen fra Grorud sa; ”AHUS vil gi et svekket helsetilbud for en særlig utsatt og sårbar pasientgruppe, lite tilpasset deres behov”.Det ble også fremhevet AHUS manglende kompetanse på bl.a minoritetshelse. Når Bydelsutvalgene på Grorud, Stovner og Alna også har fattet vedtak om at de vil under Oslo Universitetssykehus sitt opptaksområde, er det viktige signaler for dette bystyret men også for Stortinget. Det er derfor legitimt, slik Bystyret gjør i dag i sin høringsuttalelse, å be om at det foretas en nærmere analyse og vurdering av om AHUS faktisk har kapasitet og kompetanse til å ta imot store nye befolkningsgrupper innenfor den tidsramme det er lagt opp til.

Det er også viktig å sikre at de prognoser som ligger til grunn for beregning av fremtidig sengebehov, har tatt høyde for den store befolkningsveksten som har vært i Oslo og vil fortsette i årene som kommer. Det er også forventet en stor befolkningsvekst i hele hovedstadsområdet. Spesielt blir det en betydelig økning i antall eldre over 80 år, noe som klart har betydning for behovet for spesialisthelstetjenester.  Vi vet heller ikke konsekvensene av den nye Samhandligsreformen. Vi må ikke komme i den situasjon som vi nå opplever knyttet til fødeavdelingskapasiteten. Når fødeavdelingen på Aker, en av Norges fremste og mest moderne fødeavdelinger , ble lagt ned på 90 tallet, ble det forsikret om at det var tilstrekkelig kapasitet på den nye store fødeavdelingen på Ullevål. I dag ser vi at mange fødende blir henvist til Asker og Bærum fordi kapasiteten allerede er sprengt.

De eneste som kan snu eller stoppe videre planlagte overføring til AHUS, eller endre opptaksområdene er nå Stortinget. Så langt er det ikke tatt noen initiativ til dette. Ingen av partiene i Stortinget har reist forslag om å vurdere dette på nytt. Dersom Stortinget opprettholder sine vedtak , noe det ser ut som, vil dette bety et svekket og annerledes Aker uansett. Da kan staten enten velge å  etablere storbysykehusfunksjonene på Oslo Universitetssykehus samlet på Aker, eller å sikre omfattende fortsatt sykehusdrift  på Aker med ulike spesialiteter innenfor for eksempel  rus, psykiatri, livsstilssykdommer, storbylegevakta, halvannenlinjetjenester m.m.

Helse og sosialkomiteens høring den 13 januar, som SV tok initiativ til, ga interessante innspill. Styrelederen for Oslo universitetssykehus, var der opptatt av å tydeliggjøre at det fortsatt kunne være aktuelt med omfattende sykehusdrift på Aker, selv om Storbysykehuset får sitt hovedsete på Ullevål/Kirkeveien.  Dette må forståes slik at det ikke nå skal legges opp til salg av Akers eiendommer og bygninger, slik vi opprinnelig fikk inntrykk av. For SV er det viktig at Oslo Bystyre klart sier i fra at Staten må sikre Akers eiendommer til fremtidige helseformål/sykehusformål, slik dette beskrives i høringsuttalelsen.

SV forventer at Byrådet nå aktivt og foroverlent, går i dialog med Oslo Universitetssykehus og Helse Sør Øst, for å forsikre seg om at Bystyrets innspill i høringen taes alvorlig. Oslo kommune må framover utvikle en tett og nær dialog med staten både i forhold til konsekvenser for kommunen av samhandlingsreformen og generelt styrke samhandlingen mellom staten og kommunen for å sikre gode og trygge helsetilbud til Oslos befolkning. Vi er opptatt av at Oslos befolkning skal føle seg trygge på at de framover skal sikres gode sykehustjenester og gode kommunale helsetjenester, som er i godt samspill og utfyller hverandre. Så her har også Byrådet en viktig jobb å gjøre, og SV forventer at Byrådet løpende orienterer og inkluderer Bystyrets organer om utviklingen i dette arbeidet.

Kommentarer   

#1 Are Saastad 28-01-2010 10:11
Vi fra Fagforbundet Aker oppfatter det enstemmige vedtaket i bystyret i går kveld som svært flott. Det lå ikke an til dette bare for to uker siden, da helseforetaket ville ha Oslo-politikern e med på at kamp var fånyttes, og redusere Aker til noe helt annet enn det det i hovedsak skal være: Et lokalsykehus for Oslo og for Groruddalen. Bystyredtaket i går utfordrer de premissene som den farlige prosessen i Oslo universitetssyk ehus er inne i, og som innebærer nedleggelse av Aker som lokalsykehus, dersom den ikke stanses. Det kan nå skje.

Takk også til SV som stemte for dette. Jeg innrømmer at vi har vært svært usikre på dere etter en del litt merkelige krumspring i saken, men dette er veldig bra. Vi ser fram til videre kamp sammen med dere!

Jeg vet ikke om det er plass her, men tar sjansen å å lime inn vår pressemelding etter gårsdagens bystyrevedtak:

Samtlige Oslo-partier krever Aker som lokalsykehus:
- MODIG OG SOLEKLART SIGNAL TIL MINISTEREN


Et enstemmig Oslo bystyre vedtok onsdag kveld å kreve stans i overføringene til Ahus, en uavhengig evaluering av Stovner og Grorud og at det ikke foretas salg av eiendom på Aker som umuliggjør sykehusdrift der. - Jeg vil ikke nøle med å kalle dette en stor seier.

Dette sier leder i Fagforbundet Aker, Are Saastad, etter å ha fulgt bystyrets behandling av Oslo universitetssyk ehus’ hørings¬sak om lokalsykehus i Oslo. Som kjent foreslår helseforetaket i en rapport å nedlegge Aker sykehus, som er et velfungerende sykehus i økonomisk balanse.

”Ulydig” og modig høringssvar

- Det er i seg selv oppsiktsvekkend e at bystyrets partier legger hovedvekten på noe helt annet enn de er blitt spurt om. I stedet for på forholde seg til den begrensete horisonten Oslo universi-tetssy kehus arbeider med, går de rett på det viktigste, nemlig å sette spørsmålstegn ved klokheten i vedtakene i Helse Sør-Øst, sier Saastad.

Disse vedtakene sier at seks Follo-kommuner og Alna bydel i Oslo skal overføres til Ahus i løpet av 2010. Bystyret krever altså at alle overføringer stanses, slik at de dårlige erfaringene Stov¬ner og Grorud bydeler har gjort seg under Ahus, kan bli evaluert. Også Ahus’ samlete kapasitet må evalueres, krever bystyret. Evalueringen skal dessuten foretas av en uavhengig instans. I klartekst betyr dette noen andre enn Helse Sør-Øst.

— Dette er fantastisk modig og flott gjort av bystyret. Og enda bedre er det at partiene også er enige om å også sende hørings¬svaret til Stortinget, helseministeren og Helse Sør-Øst. Dette er å sette bjella på katta. Det er disse som nå sitter med ansvaret for Aker sykehus’ framtid.

Bryter en ond sirkel

Saastad mener Oslos politikere med onsdagens vedtak tar tilba¬ke noe av den makten de mistet da sykehusene ble statlige hel¬seforetak i 2002.

- Bystyret har brutt det jeg vil kalle ansvarsfraskriv elsessirkelen i sykehusstyringe n. Stortinget skylder på helseministeren , helse-ministere n viser til Helse Sør-Øst og Oslo universitetssyk ehus forholder seg kun til ”premisser” ovenfra. Før kveldens vedtak tok ingen et skikkelig ansvar for pasientene, som vil tape så det synger om Helse Sør-Østs vedtak blir gjennomført. Nå har Oslos politikere vist vei, og tatt ansvar. Det står det stor respekt av, sier Saastad.

Enorm inspirasjon for Akers venner

Fagforbundet Akers leder forventer at helseministeren og Helse Sør-Øst nå tar en time-out i Aker-saken.

- Vi vet vi ikke har vunnet kampen for Aker som lokalsykehus for Oslo og Groruddalen — ennå. Det er svært sterke krefter vi slåss mot. Men det er ingen tvil om at signalet Oslo bystyre nå sender er meget kraftfullt. Jeg gadd se den ministeren som tør å føyse bort et enstemmig bystyres anbefalinger.

- Dessuten har jo vi som er motstandere av nedleggelse vist at vi er ganske sterke, vi også. Jeg kan forsikre at vi ikke er mindre inspirert til å fortsette kampen for Aker sykehus etter dette, slår Are Saastad fast.
#2 Haakon 28-01-2010 12:13
Trodde regjeringen hadde stoppet alle sykehusnedlegge lsene, jeg.
Mente de lovte det en gang....
#3 May Bente Lie 29-01-2010 11:19
Aker sykhus må bestå! Dette sykhuset er godt og lett tilgjengelig for folk i Groruddalen. Etter hva jeg har forstått er de spesialister på livsstilssykdom mer. Det er viktig at de fortsetter sin virksomhet når vi har lange sykehuskøer.

You have no rights to post comments