Helsevesen

Nei til økt skatt på sykdom

Nei til økt skatt på sykdomJeg leser i Dagens Næringsliv: "Det nye anslaget gjør det mye enklere å spikre 2011-budsjettet og gjør behovet langt mindre enn det finansminister Sigbjørn Johnsen og statsminister Jens Stoltenberg har gitt inntrykk av det siste halvåret. Likevel har finansministeren lagt fram flere innstramningsforslag, blant annet gjennom flere og høyere egenandeler i helse- og omsorgssektoren for til sammen rundt en milliard kroner. I SV og Senterpartiet har det lenge vært sterk motstand mot økning i egenandelene, noe som omtales som skatt på sykdom."

Selvsagt har Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon rett når Jarl Ovesen sier: - Høye egenandeler fører til sosial ulikhet til helse, sier han og peker på at regjeringen for tre år siden la fram en egen stortingsmelding om nettopp dette problemet. Her sa regjeringen blant annet: «I en vurdering av eventuelle endringer i egenandelsordningene på helsetjenester, vil utjevning av sosiale forskjeller være et viktig hensyn å ta».

- Vi ser igjen at Bondevik-regjeringens politikk rammer de svakeste, og at skrytet om et løft for fattige er feil. De legger skatt på sykdom, og kronisk syke sliter, sa Bjarne Håkon Hanssen i valgkampen i 2005, da Bondevik-regjeringen tok inn 250 millioner kroner ekstra i egenandeler det året.

For meg er det komplett uforståelig at Arbeiderpartiet i regjering ønsker å presse fram en politikk som "rammer de svakeste".

Kommentarer   

#1 Unni Evang 22-03-2010 10:57
Det virker som om regjeringen har vanskeligheter med å tenke utenfor middelklassebok sen de selv tilhører. Det er farlig når politikerne våre ikke tar inn over seg at klasseforskjell ene fortsetter å øke. Å skylde på tidligere regjeringer holder ikke lenger.
#2 Kirstin Egeland 22-03-2010 12:25
Bra, Ivar! Jeg håper at Sv tar dette opp! (Og, personlig setter min lit til blant annet Karin Andersen. Hun vist i praksis at hun har stått på for fattige før, som en av de få, selv i SV) For håper det finnes noen mindre profilerte i partiet, som nå tar et oppgjør med usosiale forslag, med "middelklassen sine forkjempere" i Ap fremsetter på løpende bånd!
Dette til alt overmål i det Europeiske fattigdomsår for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon! Fattigdom og helse henger som kjent nøye sammen. Og, etter 1,5 regjeringsperio de i en flertallsregjer ing, er det faktisk på tide å begynne å innfri noen av Soria-Moria sin løftebrudds politikk!
Jens skal heller ikke glemme hva han sa i sin tiltredelses erklæring! Henviser til tiltredelseserk læring fra regjeringen Stoltenberg II 19. oktober 2005

”Regjeringen tiltrådte den 17. oktober, som er verdens fattigdomsdag.
Det skal ikke være fattigdom i verdens rikeste land.
Regjeringen vil legge fram en helhetlig plan for å avskaffe fattigdom i Norge.”
kurl.no/kfxJ

Den helhetlige planen glimrer med sitt fravær, man har ikke begynt med sosial boligbygging, man har ikke sett på aleneboende sine kår, de minste trygdeytelser har ikke fått særlig store løft når man ser på kostnadsutvikli ngen, samt den jevne lønnsutvikling i resten av samfunnet, man har kuttet i rehabiliteringo rdninger, Nav reformen er mer eller mindre en katastrofe.
At Jens skal holde skattenivået på 2004 nivå, ved å skjære i utgifter til samfunnet sine svakeste er ei skam. Om Kristin har forlagt, eller mistet den gule lappen på sitt skrivebord som hver dag skulle minne henne på fattigdomsbekje mpelse, er det på tide at noen skriver en ny gul lapp til henne, ellers må hun holde sitt løfte om å legge seg i teltleir sammen med de fattige som demonstrerte i 2005!
Å fortsette å skylde på Bondevik regjeringer etter ca. 1,5 regjeringsperio de i en flertallsregjer ing, er rett å slett patetisk. (Ja, for første gang bruker jeg sterke ord!) Men, nok er faktisk mer enn nok!
#3 Laila Marie Wolles 22-03-2010 14:19
Jeg er helt sjokkert over at logikken uteblir totalt hos de styrende makter. Egenandelen må være lav, aller helst ingen egenandel. Da får ALLE mulighet til å bli friske(ere) uavhengig av inntekt, enten ved hjelp av medisiner eller annen behandling. Slik det er i dag har ikke folk råd til å bli friske. De forblir i stedet langtidskmeldte eller uførtrygdet. Dette er et enkelt regnestykke som til og med "Jørgen Hattemaker" forstår!
#4 Johanna Engen 23-03-2010 07:38
Man trenger ikke og være rakettforsker for å skjønne at Arbeiderpartiet fører en politikk som er FRP verdig
#5 Karsten Bråten 25-03-2010 12:48
Det verste synes jeg er fullstendig utelatt i alle media, og det er den dramatiske raseringen av velferdsnorge som forsøkes snikinnført. Det dreier seg om det forslaget om å døpe om pensjoner til stønader. Dette vil få dramatiske virkninger for flere tusen som idag har uførepensjon. Disse og mange andre vil kunne miste ca. 50.000,- i inntekt ved en omlegging til stønad. TENK PÅ KONSEKVENSENE VED ETT VEDTAK!

You have no rights to post comments