Helsevesen

Sykepleierforbundet: Haster med ny storbylegevakt

• Det haster å få på plass en ny storbylegevakt.Pål Hansen, hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet på Legevakta er krystallklar:

• Det haster å få på plass en ny storbylegevakt.

• Det kan være hensiktsmessig å legge den nye legevakten i tilknytning til enten Aker sykehus eller Ullevål sykehus.

• I så fall må rusmisbrukere sikres et sentrumsnært helse- og sosialfaglig døgnåpent lavterskeltilbud.

• Psykiatrisk Legevakt bør holde åpent om natten.

• Sykepleierne bør sikres god fagutvikling og gode arbeidsvilkår slik at kontinuitet og pasientsikkerhet ivaretas.

Les mer under.


Seminar om ny storbylegevakt den 27.08.10

Helse- og sosialkomiteen.

Pål Hansen, hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet på Legevakten.


Takk for at jeg ble invitert til dette seminaret.

• Legevaktens lokaler er nedslitt, utdatert og har verken plass til pasienter, ansatte eller administrasjon. Dagens arbeidsforhold tillater ikke å yte de tjenester vi ønsker å tilby Oslos befolkning. De lokalmessige utfordringene blir større og større for hver dag. Derfor haster det å få på plass en ny Storbylegevakt.

• Ikke la oss vente på et politisk spill om Aker sykehus. Vi må gjøre oss ferdige med den diskusjonen nå, slik at vi kan begynne å bygge ny legevakt.

• Når det gjelder plassering av den nye legevakten har jeg hatt en lang tenkerunde i sommer. Mange medlemmer av Sykepleierforbundet ønsker fortsatt å ha Legevakten i sentrum. Dette må respekteres. På den annen side er det tungtveiende faglige grunner til at legevakten bør ligge i tilknytning til et sykehus med tilgang til spesialistkompetanse og akuttkirurgiske funksjoner. Dette må også tas hensyn til ved plassering av ny Storbylegevakt.

• Den største utfordringen ved å plassere Storbylegevakten utenfor sentrum er at byens rusmisbrukere vil få redusert tilgjengelighet til Legevakten. Ved en slik plassering er det helt avgjørende at det opprettes et døgnåpent helse- og sosialfaglig lavterskeltilbud til denne gruppen i sentrum. Dette tilbudet bør inneholde medisinfaglig kompetanse, mulighet for observasjon, feltpleie, tildeling av overnattingsplasser og nødhjelp, samt sprøyterom. Det bør også etableres gode transportordninger fra dette tilbudet til Storbylegevakt/sykehus. Sykepleierforbundet, Legevakten ser det som positivt at byrådet ønsker å se nærmere på et slikt tilbud. Ved å få på plass dette tilbudet, stiller ikke jeg meg lengre så kritisk til å plassere den nye Storbylegevakten i tilknytning til enten Aker sykehus eller Ullevål sykehus.

• Legevakten har en del pågang av akutt psykisk syke om natten. Dette kan for eksempel være personer som akutt har blitt psykotiske eller personer som ikke ønsker å leve lengre. På dagtid blir disse ivaretatt av DPSene og på kveldstid av Psykiatrisk Legevakt. Felles for denne pasientgruppen er at det tar lang tid å vurdere hvorvidt disse pasientene skal på sykehus eller ikke. Dette binder opp mye legeressurser om natten og medfører i praksis at pasienten i travle perioder om natten må vente lenge. Sykepleierforbundet mener at en by som Oslo bør ha psykiaterkompetanse tilgjengelig hele døgnet. Både for å unngå uhensiktsmessig lang ventetid og for å gi denne pasientgruppen et faglig likt og godt tilbud gjennom hele døgnet.

• Legevaktens pasienter blir ivaretatt av sykepleiere anslagsvis ca 90% av tiden de oppholder seg på Legevakten. Det er først den siste delen av oppholdet de blir tilsett av en lege. For å sikre rett sortering og prioritering av de sykeste er det helt avgjørende at sykepleierne holder et høyt faglig nivå. Ved overgang til ny Storbylegevakt, må det satses på forsterket sykepleiefaglig kompetanse. Sykepleierne bør tilbys relevant videreutdanning. Og det bør være attraktivt å jobbe på Legevakten, slik at vi tiltrekker oss de beste sykepleierne.

• Det er en utfordring å holde et høyt faglig nivå når sykepleierne jobber ufrivillig deltid. Det går utover kontinuitet. Ufrivillig deltid gjør at mange sykepleiere velger å slutte på Legevakten etter forholdsvis kort tid. Når vi nå skal bygge ny storbylegevakt ønsker jeg at vi samtidig forsøker å gjøre noe med deltidsproblematikken blant sykepleierne. Dette er en stor utfordring for oss på Legevakten.

Avslutningsvis vil jeg oppsummere:

• Det haster å få på plass en ny storbylegevakt.

• Det kan være hensiktsmessig å legge den nye legevakten i tilknytning til enten Aker sykehus eller Ullevål sykehus.

• I så fall må rusmisbrukere sikres et sentrumsnært helse- og sosialfaglig døgnåpent lavterskeltilbud.

• Psykiatrisk Legevakt bør holde åpent om natten.

• Sykepleierne bør sikres god fagutvikling og gode arbeidsvilkår slik at kontinuitet og pasientsikkerhet ivaretas.

Følg meg på Facebook her
Følg meg på Twitter her