Helsevesen

Om å kjøpe seg forbi i helsekøene

Om å kjøpe seg forbi i helsekøeneLedelsen i Oslo Sporveiers Arbeiderforening inntar et riktig standpunkt når de sier et tydelig nei til at det offentlig heleide Kollektransportproduksjon AS har forsikret sine ansatte for at de skal få raskest mulig behandling hvis de blir syke. Lederen av foreningen, Rune Aasen sier:

- Prinsipielt ser vi ingen grunn til at vi som offentlig eid selskap som mottar tilskudd fra kommunen, skal gå foran andre i helsekøen. Fagforbundet mener alle skal ha et like godt helsetilbud og at køene på sykehusene må reduseres, sier leder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening, Rune Aasen til Dagsavisen.

Et prinsipielt riktig og klokt standpunkt.


Kollektivtransportproduksjon AS (KTP) har forsikret sine ansatte for at de skal få raskest mulig behandling hvis de blir syke, skriver Dagsavisen. Oslo Sporveiers Arbeiderforening ville ikke at de ansatte skulle få privat helseforsikring da KTP inngikk avtalen.

- Prinsipielt ser vi ingen grunn til at vi som offentlig eid selskap som mottar tilskudd fra kommunen, skal gå foran andre i helsekøen. Fagforbundet mener alle skal ha et like godt helsetilbud og at køene på sykehusene må reduseres, sier leder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening, Rune Aasen til Dagsavisen.

Han har prinsipielle innvendinger mot private helseforsikringer, og advarer mot at slike forsikringer kan svekke befolkningens betalingsvilje for et offentlig helsevesen. - Det kan ikke være slik at vi skal fyke ut til Europa, mens andre ligger her og ikke får hjelp, sier Aaen.

Selv om misnøyen murrer, er mange ansatte fornøyde med ordningen. - Det nytter ikke å si til våre ansatte at vi ikke vil ha trædd dette ned over hodet, erkjenner Aasen.

Det var i 2005 forsikringen kom på plass. Hvis KTP bestemmer seg for at de som kjører T-bane, busser og trikker i Oslo fortsatt skal få helseforsikring gjennom jobben, må tjenesten konkurranseutsettes. Dette har nemlig blitt omfattet av reglene for offentlige anskaffelser. Aasen mener det er urimelig at Oslos befolkning skal betale for dette. - Det blir veldig, veldig galt om befolkningen skal betale for at våre ansatte skal få helseforsikring, sier han til Dagsavisen.

Leder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden, stiller seg bak fagforeninga. - Vi skjønner godt at arbeidsfolk verdsetter å komme kjapt tilbake på jobb, men dette er først og fremst et godt eksempel på at noen kan kjøpe seg forbi køen, ikke at folk kommer raskt tilbake i jobb. Det er både økonomisk lønnsomt og god personalpolitikk å få folk friske og tilbake på jobb, men da får man gjøre noe med behandlingskapasiteten og prioriteringene ved sykehusene. Systemet med private helseforsikringer gjør at det er menneskene og bedriftene med penger som prioriteres, uttaler Sanden.

Følg meg på Twitter
Følg meg på Facebook

Kommentarer   

#1 Haakon 16-10-2010 12:03
Det er klart. Når det er ledig kapasitet privat skal ikke den benyttes.
Det viktigste er jo ikke at man blir frisk raskest mulig, men at folk blir behandlet likt.
#2 Ivar J 16-10-2010 16:28
Haakon: det du egentlig sier er vel; to mennesker, som begge lider av nøyaktig samme alvorlige sykdom, har ventet like lenge, og har samme prognose: du vil prioritere den som har lagt litt ekstra penger i potten
#3 Haakon 16-10-2010 17:18
Enten det - eller om arbeidsgiver gjør det - eller kanskje NAV bør gjøre det for å spare unødige utbetalinger av sykepenger.

Saken er enkel : Om det er ledig kapasitet offentlig, privat, eller i utlandet så bør man gjøre alt for å gjøre folk friske så raskt som mulig. Uavhengig om det er andre som har samme lidelse.
#4 Haakon 16-10-2010 17:24
Jeg kan gi deg et konkret eksempel med ei venninne. Hun fikk for en tid tilbake muskelbetennels e i armen.
Hun er single, jobber i butikk og leier leilighet. Hun er ikke rik.
Legen trengte en CT før behandling kunne starte og ventetiden da var 7 uker på CT. Han ville sykemelde henne da jobb i butikk er uforenelig med lidelsen.
Jenta er et arbeidsjern og gruet seg til 7 uker med Dr. Phil og MacGyver på dagtidstv for å si det sånn.
Hun ringte Volvat og de sa : "Det koster 7000 kr og du kan komme om 3 dager".

Saken er altså sånn : Staten vil heller gi venninna mi nærmere 40.000 i sykepenger OG ta utgiften med CTen i stedet for å sende henne til Volvat og spare ca 40.000 kr.

Jeg mener dette er sløsing. Sløsing med statlige midler. Sløsing med arbeidskraft. Og ikke minst å se totalt bort fra menneskelige smerter.
Jeg mener at dette bør vektlegges.

At du vil sløse bort så mye penger pga at det er noen andre der ute med vondt i armen så får du ha den meningen.
Jeg mener at det er tull og at pengene kan brukes langt bedre i et stramt budsjett enn å holde folk unødig lenge syke.
#5 Ivar J 16-10-2010 17:27
Haakon: Det offentlige skal selvsagt utnytte all tilgjengelig kapasitet, privat eller offentlig. Også den uutnyttede kapasiteten ved offentlige sykehus, hvor det vel fortsatt er slik at kostbart operasjonsutsty r står uvirksomt deler av døgnet fordi offentlig utdannede leger/sykehusan satte leger finner det mer lukurativt å jobbe deler av døgnet ved private klinikker de selv eier.

Men alle skal få tilstrekkelig helsehjelp, uansett egen økonomi og sosial status.
#6 Haakon 16-10-2010 18:15
Alle skal få tilstrekkelig.
Det jeg sier er at ved å bruke privat/utland så blir det enda mer ledig kapasitet og det blir mindre utbetalinger av trygder.
Alle vinner på dette.
Det skal ikke gå på bekostning av offentlige budsjetter. Det vil bare føre med seg besparelser.

Og - det noe av det første de rødgrønne gjorde var å kutte ut bruken av private sykehus.
#7 Ivar J 16-10-2010 18:31
Haakon: Dette blir først en vinn-vinn-situa sjon dersom vi utnytter all ledig kapasitet ved de offentlige sykehus først.
det er særs dårlig samfunnsøkonomi dersom kapasitet ved offentlig sykehus ikke er fullt utnyttet først (ved at kostbart operasjonsutsty r blir stående ubenyttet) og Staten i stedet kjøper operasjonskapas itet andre steder. jeg husker godt f.eks. at Kongsberg sykehus kjøpte operasjonskapas itet i utlandet, uten at de utnyttet kapasiteten på eget sykehus. sånn kan vi ikke sløse med offentlige midler
#8 Asbjørn Wahl 16-10-2010 19:08
Et meget respektabelt og framskredent standpunkt fra Arbeiderforenin ga, som holder fast på et grunnleggende prinsipielt standpunkt selv når medlemmene isolert sett kan tjene på det. Imponerende.
#9 Haakon 16-10-2010 19:21
Ja - det aner meg at det er andre faktorer enn en syk person sin helse som skal avgjøre helsepolitikken , Asbjørn

You have no rights to post comments