Helsevesen

ME-pasient: Bør hjemmesykepleien sette intravenøs væske?

Som Osloombud "i folkets tjeneste" får jeg mange henvendelser. Denne gang fra ME-syke Cathrine som bl.a. skriver:

"I vinter har jeg vært veldig syk. Jeg har vært så syk at legen min har ønsket å legge meg inn på sykehus.  Jeg har tilbrakt mesteparten av januar, februar og mars i sengen med et sort pledd foran vinduet, ørepropper og PCen på fanget i gode stunder. Opp til sju ganger i døgnet har jeg hatt kraftige clusterhodepineanfall, som har herjet med en allerede ME-syk kropp. Jeg har vært for syk til å ta i mot besøk av venner og slekt på besøk i byen, og til tider for syk til å snakke i telefonen.Min lege vurderer situasjonen og foreskriver at jeg bør få hjelp av hjemmesykepleien til å sette intravenøs væske. "

To leger har vurdert at dette er et nødvendig tiltak for meg, og bekreftet overfor kommunen at jeg er så syk at jeg må pleies i hjemmet.
To leger har hver for seg sagt at de står som medisinsk ansvarlig for at intravenøst saltvann blir gitt meg av hjemmesykepleien.
Koordinator for hjemmesykepleien og 5-6 hjemmesykepleiere bekrefter at dette er noe de kan gjøre, selv om det er sjelden det blir gjort.
Men byråkratene på Bestillerkontoret har bestemt at denne hjelpen kan jeg ikke få.
Mine to behandlende leger har altså foreskrevet noe byråkratene på Bestillerkontoret vurderer som “faglig uforsvarlig”. "

En sak har alltid to sider, og jeg er sikker på at Oslobydelen ser annerledes på dette. Cathrine spør om råd på hva hun nå skal gjøre. Hva tenker du?

Les mer om hennes sak
Les mer om bakgrunnen

Kommentarer   

#1 Joe Siri Ekgren, allmennlege 25-03-2011 10:06
Dette er en sak for fylkeslegen, pasientombudet og Norsk Pasientforening .

Min forståelse er at bestillerkontor et er en administrativ enhet, ikke en del av den medisinske behandlingskjed en. Personer i merkantile stillinger har IKKE anledning til å overprøve legers faglige vurdering, selv om de faktisk skulle inneha formell medisinsk kompetanse.

Grenseoppgangen mellom administrasjon og profesjon er viktig. Administrasjone n er til for profesjonen, ikke omvendt. Juridisk kommer dette til uttrykk ved at profesjons-rett sregler har forrang (Lex superior) for forvaltnings-re ttsregler.

Dette er en sak for fylkeslegen, pasientombudet og Norsk Pasientforening .

Med vennlig hilsen
Joe Siri Ekgren
#2 Arild 25-03-2011 10:08
Interessant problemstilling . Jeg har følgende synspunkt;

- Det er ikke teknisk vanskelig å gi intravenøs behandling hjemme. Saltvann er også ufarlig å gi. Pasienten ”overvåkes-obse rveres” på vanlig måte den tiden det tar.

- En sykepleier i hjemmetjenesten må man fint kunne forvente gjør dette, de har samme kompetansenivå som sykepleiere for eksempel på sykehjem. Å sette inn kanylen i blodåren er ikke alle sykepleiere trenet til, men i en bydel må man forvente at en eller flere sykepleiere har eller skaffer seg denne kompetansen.

- Et avslag på slik behandling bør ankes til Helsetilsynet som brudd på lov om helsetjenester i kommunen. Da vil man få en vurdering av om loven på dette punkt brytes og om pasienten kan forvente å få slik behandling hjemme. Noe jeg synes er meget relevant, fordi sykdommen gjør pasienten dårligere av å måtte reise for å få behandling.

- ME pasienter har sterkt nedsatt energinivå, er ofte unge. Disse pasientene er ikke selv i stand til å kjempe for sine rettigheter. Dette gjør at hjemmetjenesten e i bydelen og helsevesenet generelt, har et ekstra stort ansvar for at de kan få den behandling de har krav på, på lik linje med andre pasientgrupper.
#3 Åse-Kari Kobbersletten 25-03-2011 10:31
Legen har mulighet til å delegere behandlingsoppg aver til personell han anser som kompetent og skikket, og du har rett på å få behandlinga der du ønsker sjøl. Du ville definitivt fått tilbudet her i "dalstroka innafor"!
#4 Elisabeth 25-03-2011 10:53
Jeg er barnelege og har tidl jobbet i legevakt.
Det er mange kommuner som pleier døende pasineter og syke barn med kreft og annet med intravenøse væsker / antibiotika intravenøst og til og med intravenøs mat i hjemmet. Dette bør en kommune klare....
#5 Liss Grube 25-03-2011 10:59
Det er ikke faglig uforsvarlig å sette intravenøs væske. Hjemmesykepleie n håndterer langt mer kompliserte handlinger enn dette.

Hvis bestillerkontor et er usikker på om dette er uforsvarlig, kan det opprettes et samarbeid mellom ME-spesialist, hj.spl. og fastlege. Fastlege kan foreta jevne besøk. Å ha ME er svært sårbart, da man har vansker med å kjempe sin sak. De trenger all den hjelp og støtte man kan få. Synd at bestillerkontor ikke kan innse dette, da de i utgangspunktet HAR faglig kompetanse.
#6 Tove Bolstad 25-03-2011 11:18
Hjemmesykepleie re har vel samme kompetanse som sykehussykeplei ere ? Antar at saltvannet skal settes gjennom veneflon, dette kan da hvermann klare. At det ikke kan settes intravenøst hjemme må da være helt ut på dato. Det finnes jo sykdomsgrupper som selv eller med pårørendes hjelp, setter intravenøs medisin hele livet. Hvorfor skal hverdagen bli ekstra vanskelig for de som har det mer enn tøft fra før ?
Tanker fra en kroniker.
#7 Juristen 25-03-2011 11:19
Mange pasienter tror at leger (både fastleger og sykehusleger) kan foreskrive helse- og omsorgstjeneste r fra kommunen, men det er ikke de som avgjør hvilken hjelp kommunen skal gi. Det er det kommunen selv som har den juridiske myndigheten til å avgjøre. I Oslo er denne lagt til bydelenes bestillerkontor er. Pasienten har som i alle andre forvaltningssak er klagerett dersom vedkommende er uenig i det enkeltvedtaket som blir fattet av Bestillerkontor et.

Det står detaljert i enkeltvedtaket fra bestillerkontor et hvordan man skal gå fram for å klage. Saken vil bli behandlet i det kommunale klageorganet, og hvis det ikke gis medhold der, kan det klages videre til Helsetilsynet i fylket.

Legenes uttalelser i en sak om hjemmesykepleie skal tas med i vurderingen som gjøres av bestillerkontor et. Legenes uttalelser blir som regel også fulgt i praksis, men bare i den grad de vurderes som kvalitativt gode nok av bestillerkontor et. Bestillerkontor et har altså ikke nødvendigvis gjort noe feil, selv om de ikke har gjort som legene sier.

Det har vært en rekke saker der leger har lovt pasientene sine helsehjelp og omsorgstjeneste r fra kommunen, men uten at legene har foretatt grundige nok utredninger av pasientene og uten at de har gitt noen faglig begrunnelse for hvorfor de mener en pasient bør få en bestemt type hjelp. I noen saker bærer legeuttalelsene preg av slett faglig arbeid og rene partsinnlegg på pasientens vegne. Disse useriøse og/eller lettvinte legene har gjennom denne praksisen sørget for at legeuttalelser i slike saker har kredibilitet omtrent på linje med eiendomsmeglere s og advokaters uttalelser når de opptrer på vegne av sine klienter (og man stoler ikke 100 % på dem, gjør man vel?). Hvis ikke legebransjen rydder opp i dette risikerer de at legenes troverdiget i slike saker svekkes ytterligere.
#8 Psykolog Anna-Lena Grønland 25-03-2011 18:37
Det ser for meg ut til at det her ikke bare handler om juridikk og kjøreregler i helsevesendet. For noen uker siden kom SINTEF-rapporte n der det avslørte seg at helsevesendet ikke hadde nok kompetanse til å gi ME pasienter god nok hjelp.
dagensmedisin.no/.../index.xml
I bloggen du viser til forteller Catherine at hun er alvorlig syk i ME og hun har blitt plassert i "limbo" når hun trenger hjelp. Catherines eksempel viser på at vi alle kan komme i en slik situasjon som hun nå befinner seg i nå. Friske mennesker liver i god tro at de kommer å få hjelp når de er syke. Sannheten viser at har man "feil" diagnose, da finns ikke den hjelpen. Sitter byråkratene virkelig den kompetanse på ME, slik at de har gjort en god nok vurdering i Catherines fall? Her blir det for meg mange spørsmål. Er byråkratiet til pasientens beste? For meg er det her også i allre høyeste grad helsepolitikk? Det burde være av det største interesse for allmennheten at helsevesendet fungerer når vi som best trenger det. I sosiologiske termer skal helsevesendet være en reproduksjon av arbeidskraft. Her får vi bildet av at pasienten og hennes pårørende står veldig ensomme i en vanskelig livssitausjon.
Dessverre er hun ikke ensom om det. På bloggen "Marias Metode" kan man finne mange gode innlegg og kommentarer, om hvordan det er å være langvarig syk, og hvor ensomt det er for veldig mange. Bloggen "Marias Metode" drives av legen Maria Gjerpe. Her trenger vi en samfunnsdebatt om hva for samfunn vi ønsker. Livet rammer oss alle før eller siden.
Er det slik at Catherine hadde fått help med intravenøs væske hvis hun hadde bott i en annen kommune?
Hva jeg kan forstå er Catherine en alvorlig syk person, som har vært meget resurssterk og som nå ber om hjelp for å overleve. Finns den hjelpen der i helsevesendet?
#9 Cathrine 25-03-2011 20:22
Vil gjerne si tusen takk til Ivar som ville ta opp saken min på bloggen her, og tusen takk til alle dere som har kommentert. Det er svært interessant og nyttig å få deres innspill.

Jeg har nå oversendt saken til Pasientombudet for å få en vurdering/råd fra dem. Det er ikke slik at jeg ønsker å presse gjennom denne saken for enhver pris hvis det er enighet om at det er medisinsk uforsvarlig praksis å administrere IV i hjemmet, slik

Forvaltningsenh eten/Bestillerk ontoret uttrykker. Men så lenge legene ikke mener at det er noen spesielt stor risiko og at dette er et nødvendig tiltak, vil jeg ha en grundig vurdering før jeg eventuelt gir opp å få hjelp av den kommunale hjemmesykepleie n.

I mitt stille sinn tenker jeg at det et eller annet sted der ute i Oslo forhåpentligvis sitter en sykepleier som kan hjelpe meg med dette.
#10 Hilde Larsen 25-03-2011 20:56
Veldig trist, forkastelig og uvirkelig,,,,
PÅ tide at noen tar tak i dette på alvor ) ME pasienters rettigheter, pleie og tilfriskning..
#11 Åse-Kari Kobbersletten 25-03-2011 20:58
I "dalstroka innafor" ville ikkje dette ha vore ei problemstilling i det heile teke. Her er vi vant med å handtere det som måtte koma, og dette er peanuts.
#12 Karin Erland 25-03-2011 21:27
nødvendig helsehjelp= krav på hjelp, iiht lov om helsetj. i kommunen.
#13 Cathrine 26-03-2011 09:11
Ut fra dette ser det ut som om jeg burde ha flyttet til et av dalstroka innafor.:-)
#14 Siri 27-03-2011 19:39
Det var, såvidt jeg vet, forslag om å bevilge penger til opprettelsen av 10 plasser for unge ME pasienter på Ullevål sykehus, men dette ble redusert til 2 plasser; altfor lite! Sykehjem er ikke noe fullgodt alternativ pga behov for spesialistkompe tanse, som bør samles på noen få steder; i.e. Ullevål sykehus i dette tilfellet. Hjemmesykepleie n er jo i sin fulle rett til å vurdere at de ikke har den påkrevde fagkompetansen, de er blant annet forpliktet etter helsepersonello ven § 4 til å ikke gå ut over sitt kompetanseområd e.
#15 Cathrine 28-03-2011 11:32
Sisi:
Det stemmer, Helse Sør-Øst fikk i 2009 i oppdrag å opprette 10 sengeplasser for alvorlig syke ME-pasienter (ikke bare unge). Kravet var at de måtte være flyttbare, ikke alle av de mest alvorlig syke er det.
Ingenting har skjedd siden da, selv om det i følge Laila Dåvøy er bevilget midler til disse sengeplassene hvert år.
Uenigheter om plassering og ressursmangel (bl.a. legedekning) har vært forklaringer på at man ikke har fått til disse plassene.

Nå blir det opprettet TO sengeplasser på Aker sykehus, antageligvis etter påske. Beskjeden om dette kom 2 dager etter at SINTEF la frem sin rapport for Helsedirektorat et - en rapport som veldig tydelig viser hvor lite som har skjedd for de sykeste ME-pasientene siden 2007.

Hjemmesykepleie n har selvfølgelig rett til å vurdere at de ikke har den påkrevde fagkompetanse, men underlig at bydelen ikke har ansatt faktiske sykepleiere da - så vidt meg bekjent er det å sette en veneflon og administrere IV en del av sykepleierutdan nelsen.
#16 Bjarne lege 03-04-2011 01:16
Jobber nordpå. Her har vi et VELDIG GODT samarbeid i flertallet av kommuner sykehuset mitt sogner til. Det er ytterst sjelden at vi IKKE får til iv-behandling hjemme hos pasienten. Dette er spesielt viktig i tilfeller der pasienten sannsynligvis blir mer dårlig av å ligge på sykehus. På sykehus skjer det mye, stress, osv, osv. Det er dessverre ikke alltid vi har sengeplass/ener om til alle som burde hatt det. Da er dette en fin løsning.

Det står jo også i teksten at 'Koordinator for hjemmesykepleie n og 5-6 hjemmesykepleie re bekrefter at dette er noe de kan gjøre, selv om det er sjelden det blir gjort.'

Jeg tror dette bunner ut i økonomi. Enkelt og greit og ikke noe faglig uforsvarlige greier. Pasienter som får iv-væske på sykehus blir ikke overvåket hele tiden heller.

Dette blir rett og slett for dumt!
#17 Joe Siri Ekgren, allmennlege 03-04-2011 13:59
@juristen: Jeg tror du blander kortene. Det er faktisk slik at lege avgjør hva som er nødvendig helsehjelp. Kommunen skal legge til rette, jfr kommunehelsetje nesteloven:

Sitat:
§ 1-3a. (Tilrettelegging m.v.)
Kommunen skal planlegge, organisere og legge til rette for at kommunen, helsetjenesten og helsepersonell kan oppfylle krav fastsatt i eller i medhold av lov eller forskrift.
lovdata.no/.../...
Hvis kommunen mangler kapasitet til å yte rekvirert behandling, er det rimelig at bestillerkontor et snarest kontakter rekvirerende lege for å finne andre løsninger.

Bestillerkontor et har en ren administrativ funksjon, og vurdering av medisinsk forsvarlighet er utenfor bestillerkontor ets oppgaver (selv om ansatte på kontoret har medisinsk utdannelse). Helsetjenesten og Helsetilsynet kan vurdere forsvarlighet.

Med vennlig hilsen
Joe Siri Ekgren
allmennlege
#18 HenningH 03-04-2011 14:35
Enig med Joe Siri Ekgren. Problemstilling en skyldes sannsynligvis (svært utbredte) misforstålser.

Det offentlig norske helsevesen avgjør hva som nødvendig helsehjelp, og det skal mye til at helse- og sosialkontor kan si nei til dette. (Men likevel skjer det, da bør det offentlige norske helsevesen klage til helsetilsynet.)

Pasientens representant for det offentlig norske helsevesen er pasientens FASTLEGE. (Fastlege kan også henvise til andre spesialister.) Fastlegen har ansvaret for at nødvendig helsehjelp gjennomføres.
#19 Cathrine 03-04-2011 19:54
Tusen takk (fortsatt) til dere leger som svarer her! Det gjenstår fortsatt å se hvordan jeg skal klare å forklare Bestillerkontor et at det ikke er deres mandat å vurdere legens rekvisisjon - de er ikke så lydhøre for å si det mildt.

Jeg håper at Pasientombudet kommer med en uttalelse snart.

Denne saken blir også nå tatt opp som skriftlig spørsmål til Helseministeren av Laila Dåvøy, som har frontet ME-sykes situasjon lenge: stortinget.no/.../?qid=49963

Forventer at svaret fra Helseministeren vil foreligge i løpet av kommende uke.

Når det gjelder kapasitet/økono mi i bydelen, kan det nevnes at jeg per i dag mottar hjemmesykepleie 2 x 10 minutter i uken (B12-injeksjone r). Har opplyst Bestillerkontor et om at jeg gjerne "bytter bort" denne tiden mot 1 x 20 minutters innsetting av veneflon og oppstart av IV, og at jeg kan sette B12-injeksjonen e selv. Det ville de ikke svare på... Jeg tror ikke økonomi er årsaken til avslaget, jeg tror det har noe med diagnosen å gjøre.
#20 Inger Elise Olsen Børjesson 04-04-2011 16:34
Jeg så dette -i denne sammenheng relevante- høringssvar i forbindelse med Helse- og omsorgsdepartem entet sin høring om fremtidens helse- og omsorgstjenester.

https


"Janice Marcussen
Koordinerende sykepleier, hjemmetjeneste
Hjemmesykepleie og muligheter

Kommunene står ovenfor store utfordringer, men samhandlingsref ormen gir oss også påskudd til å tenke nytt og se muligheter! Jeg har mange tanker rundt dette, både innen psykiatri,rus og somatikk, men for å avgrense et stort tema med desto større engasjement vil jeg her å se på noen av pasientgruppene og effektivisering ved å behandle disse i eget hjem. I første omgang tenker jeg på pasienter som allerede har hjemmetjenesten godt etablert. La oss ta en konkret pasientgruppe som for eksempe MS pasienter. Denne gruppen har ofte et omfattende hjelpeapparat rundt seg, og et godt tilpasset hjem med mye hjelpemidler for å fungere mest mulig funskjonelt i hverdagen. MS pasienten kommer for eksempel i en fase hvor gjentatte infeksjoner fører til hyppige sykehusinnlegge lser. Dette er ofte lungebetennelse r som må behandles med antibiotika intravenøst. Pasienten kommer til en hektisk sykehusavdeling og har 3-7 liggedøgn. Pasienten har lite språk som følge av sykdomsutvilkli ngen, og på grunn av manglende ressurser og hjelpemidler blir pasienten liggende i seng under hele innleggelsen, med alle komplikasjoner dette kan føre med seg. I hjemmet vil pasienten kunne være i sine omgivelser, omgitt av kjent personale, pårørende og med sine hjelpemidler. Med god oppfølging fra fastlege,evt poliklinisk undersøkelse med røntgen kan pasienten følges opp med behandling fra sykepleiere i hjemmetjenesten (eks gi antibiotika intravenøst,oks ygen etc) Kontroll-blodpr øver kan også utføres av hjemmetjenesten . MS er et eksempel, men dette kan gjelde mange andre pasientgrupper( slagrammede,kre ft, KOLS) Å ta en slagrammet mann på 90 år ut av sitt hjem for å behandle “enkle” infeksjoner i sykehus er både lite kostnadseffekti vt, men for svært mange pasienter også et “traume” i seg selv.

Kompetanseheving i kommunene er svært viktig i denne sammenheng. Hjemmetjenesten har allerede et omfattende ansvar og en vid brukergruppe. Ressursene må følge tjenestene vi skal utøve! Vi kan ikke tenke samhandling uten å sette inn nødvendige ressurser med rett kompetanse!
18. oktober 2010 20:03"
#21 Sigrun 09-06-2011 01:57
I dag var denne saken i Østlandssending en:
www.nrk.no/.../266933

You have no rights to post comments