Helsevesen

Når helse blir vare


Når helse blir vareOlaug S. Lian har gitt ut en klok bok med den megetsigende tittelen "Når helse blir vare".  Boka oppsummerer problemstillingen slik:

Gjennom markedsreformene står helsetjenesten i fare for å bli varifisert. "Varifiseringen" innebærer en prosess hvor helsetjenesten blir refortolket og redifinert på en måte som gjør at den får varens karakter. Resultatet av denne prosessen er at helsetjenesten blir omdannet fra å være et velferdsgode til å bli en vare. Dette kan føre til

- at profesjonenes tradisjonelle faglige og etiske normer og verdier forvitrer ved at markedstenkningen ødeleggere det jordsmonn de er avhengige av for å kunne overlene
- at selve idegrunnlaget for helsetjenesten forvitrer, deriblant likhets- og rettferdighetsidealene
- at godefordelingen ikke lenger skjer ut fra av likhets- og behovshensyn, med økt ulikhet og urettferdighet som konsekvens
- at helsetjenestens normdannende og normbærende funksjon svekkes
- at prioriteringsproblemene forsterkes gjennom økt etterspørsel etter tjenester fra de minst syke av de syke
- at relasjonen profesjonell hjelper-pasient endres i retning av en kunde-selger-relasjon
- at samfunnets og pasientenes tillit til helsetjenestene og profesjonene forvitres
- at profesjonene blir fremmedgjort i forhold til sine omgivelser, og at deres tilfredshet og motivasjon reduseres

Til å bli klok av!

Les utdrag fra boka (pdf)

Kommentarer   

#1 Haakon 10-11-2011 15:21
Det er så artig å lese politikeres, spesiellt venstresiden, sin vinkling på helse.
Først av alt. Mitt syn på helse er : Er et menneske sykt så skal det mennesket gjøres friskt så raskt som mulig. Grunnen til dette er først og fremst personlig lidelse skal gjøres minst.
Men, også at offentlige sparer sykepenger og får et arbeidsdyktig menneske tilbake i jobb slik at de kan betale skatt så raskt som mulig.

Så kommer venstresiden å sier : "Ja, men....". Fokuset på hvem som skal gjøre personen frisk kommer frem. Det er staten som skal gjøre det.
Og det fører til at pasienten ikke blir frisk så raskt som overhode mulig.
For eksempel. Og så kommer du med en liste her - som ikke omtaler pasienter i det hele tatt, om hvordan ting skal organiseres fra staten. Igjen som ikke gjør pasienten frisk så raskt som overhode mulig.

1. Om forvittring pga markedstenkning :
Gå tilbake i Nobelhistorien og se hvem det er som vinner Nobelprisen i medisin. Det er USA og Israel som dominerer hele veien. Fordi de ikke har markedstenkning?
Se på hvem det er som produserer flest nye behandlingsmeto der og medisiner. Det er de samme land. Og der er det ikke streng statlig kontroll. Det er mer marked som virker.
Derfor stiller jeg store spørsmål ved påstanden om det jordsmonnet som de er avhengige av...

2. Om idegrunnlaget :
Norske sykehus er i krise. Ullevaal er ikke lenger egnet som sykehus. Ikke pga privat tenkning og markedstenkning , men fordi stat eier og ikke kan eie og ikke har kunnskap om det.
De skjønner ikke viktigheten av vedlikehold.
På AHus triller man unna korridorpasient er for at politikere ikke skal se sannheten.
Kutt, kutt, kutt over hele linjen og man skal spare.
Dette gjør ikke pasienten frisk så raskt som overhode mulig.

Jeg har ei venninne i MR avdeling i Vestre Viken. Hun fortelller nå at krav til sparing gjør at de ikke får lov til å jobbe overtid lenger. Det igjen gjør at pasienter ikke blir friske så raskt som mulig.
Det som skjer er at sykehuset sparer penger på dette, men NAV må jo betale mer i sykepenger. Nå koster en MR kanskje like mye som en eneste dag med sykepenger, så totalt for staten er det klart at det å hindre overtid (som er ønsket av de ansatte) øker statens utgifter totalt sett.
Altså : Staten taper penger OG pasienten er syk unødig lenge.
Kanskje man skal stille spørsmål ved selve idegrunnlaget ?

3. Om godefordeling :
Hvilke pasienter som skal behandles i hvilken rekkefølge bestemmer de statlige sykehusene.
Men, vi vet begge at om Stoltenberg blir syk så opplever ikke han kø. Sykehusene prioriterer ledere. Det er riktig sier kanskje du, men det bryter alt der med likhetsprinsipp et. Ikke sant?
Så - spørsmålet er egentlig hvor grensen for likhet skal være, ikke om det skal være likhet eller ikke.

4. Om normer :
Når du ser punkt 2 så er det kanskje på tide å se litt på om vi har sunne normer. Ikke bare beholde normene for normenes skyld.

5. Om prioriteringer :
Prioriteringer gjør at man igjen ikke får gjort syke mennesker friske så raskt som mulig.
Om man må prioritere betyr at det ikke er kapasitet nok til å ta seg av alle. Og da må man kanskje se på hvordan man kan få mer kapasitet slik at folk kan bli friske raskest mulig.
Ikke bare sette folk i kø og lukke øynene for alternativer.

6. Pasientrelasjon :
Slik er det jo i dag. Legene er pillepushere. Ingen lege vil anbefale noe annet enn medisin for å bli frisk. Eksempel fra far til en venn. En gammel mann med løs mage i noen måneder. Han var oppgitt for legen hadde gitt han tre forskjellige piller for magen, men ingen hjalp.
Datteren kom med fiber på boks fra en helsekost og det bandt magen og gjorde den normal med en gang.
Det er klart leger vet at fiber er bra for magen, men de tjener ikke penger på det. De tjener penger på piller.
Så - det du skremmer med er slik i dag. Under AP med SVs støtte.

7. Pasientenes tillit
Tilliten forvitres av politikere som kommer med løfter som ikke er løfter, men som er mål og tomme ord.

8. Om motivasjon og fremmedgjøring :
Stikk innom Ullevaal og snakk med de som jobber der om motivasjon. På et av landets største sykehus - under statlig kontroll.


Konklusjon : Statlig løsning og sykehus er veldig bra. Om vi får det til å fungere. Men, nå har vi siden krigen, 67 år, forsøkt statlige løsninger og jeg lurer litt på hvor lenge vi skal prøve før vi skjønner at alle kluter må til.
#2 Haakon Bull-Hansen 10-11-2011 17:51
Når helsetjenesten blir en vare, hva blir pasienten da, kunde, sluttprodukt eller distribusjonsle dd? Har ikke lest boka, og er spent på svaret.
#3 Haakon 10-11-2011 18:07
Haakon Bull-Hansen
På en eller annen måte må staten betale sykehuset for det de gjør.
Blir ikke da uansett tjenesten en vare som det betales for?

Vi kan ikke ha et gratis og frivillighetsba sert helsevesen. Penger og betaling er en absolutt nødvendighet!
#4 AH 10-11-2011 18:18
Redefinering av vår rolle som bl.a. Kunde istedenfor pasient rokker ved vår forventning til systemet. Ved å endre språket, endrer man tankemåten og privatisering blir jo mye lettere å akseptere, fordi det er samme skitten bare med nye eiere.. Litt sånn 1984-newspeak.
#5 Haakon 10-11-2011 18:44
AH
Det som er litt spesielt er at kunder har gode lover som sikrer rettighetene. Vi kan levere tilbake varen. Heve kjøp. Reklamasjon srett og rett til å få penger igjen....

Som pasient er vi lovet behandling og behandlingstide r. Men - om det offentlige sykehusvesenet ikke holder løfter - har vi da krav på noe? Noen erstattning ? Behandling på alternativt sted?

Neida.

Kanskje kunder har bedre vilkår enn pasienter i dag?
#6 Haakon 12-11-2011 03:23
Ivar
Nå er ventetiden på rekonstruksjon av bryst etter brystkreft 10 år.
10 ÅR!
Ja - venstresiden styrer det. Og de oppfordrer folk til å gå privat.
#7 Haakon 12-11-2011 03:25
Presiserer - nyheten er fra Oslo.
#8 Crohnisk syk 12-11-2011 17:22
Meget godt svar fra Haakon. Folk bør passe seg for denne retorikken med "vare" som skam-begrep. For en lingvistisk hjelpeløshet i "varifisering"! "Var"?
Nå kommer snart Russland, Kina og India (og Afrika) og tar over og så får vi se hvor lenge terminologien/r etorikken med rettferdighet og likhet og normbæring og idealer og forvitring av jordsmonn etc etc, holder. Hvite mann, hvorfor er du så hvit? Kanskje du er død? Der har jo de politisk riktig tenkende solid historisk empiri å vise til. Nå har de samme folka kommet med den geniale NPM (New Public Management) som modell for sykehusforetake ne og allmennlegene ("fast"legene). Fastleger som folk sitter fast med og som styres av staten med 2/3 av inntektene sine og som ikke trenger å treffe pas. i det hele tatt og likevel få lønn for. Hvorfor ikke la dette omfatte folks boliger også slik at alle kan bo skikkelig? Venstre-familie dynastiene burde kanskje flytte dit sauene de gjeter bor? Gro fra Bygdøy og Stoltenberg fra Tåsen. Flytt til Grorud og Søndre Nordstrand og stikk hull på boligboblen. Hva med fast-boliger? Fast-frisører? Fast-taxier?
Nei, zoom ut litt. Se litt mer makro. Mer eklektisk. Politiske enøyer som de som står bak spalten her og boken ovenfor bør få korrektiver. En god start at Haakon fikk slippe til selv om han også er kunnskapsløs i punkt 6. Søvnløshet gir hjerteinfarkt. Sovepiller redder liv! Det tør ingen såkalte "forskere" forske på - det kunne ødelegge gode konspirasjonteo rier om leger og farmasien. Diarepasient med Crohns sykdom kan dø av fiber! Mye rart han ikke vet. Pillepushere? Høres litt venstrevridd ut det også...
#9 Ivar J 12-11-2011 19:41
Haakon: Igjen så går du i din tradisjonelle skyttergrav, og vil gjøre dette til en diskusjon om stat kontra privat helse- og sykehusvesen. Men det er jo reelt sett ikke det denne diskusjonen handler om. De forhold boka tar opp gjelder BÅDE i det private og offentlige helsevesen.
#10 Haakon 12-11-2011 19:56
Artig innlegg Crohnisk syk.
Jeg har også vært inne på tanken om at når Russland og Kina kommer på banen og blir globale supermakter kommer vi til å savne George Bush. Det høres rart ut, men ledelsen til disse land er så jævelige, ignorante og egoistiske at Bush kommer til å se ut som fløtepus.

Vi ser det i det små. Hvordan Kina og Russland var mot å fjerne terrorlederen Saddam. Eller Gaddaffi. Eller å røre Syria. Eller det som nå skjer i Iran.
Vi kommer til å få en helt annen verden når disse får makt.

Når det gjelder min kunnskapsløshet om punkt 6 så tror jeg du tar litt hardt i.
Leger er pillepushere og det du skriver kan redde liv i noen tilfeller. Men, det er gode råd som å endre cola og kaffedrikkingen , gå en god tur før man legger seg, sørge for frisk luft osv som ikke har med piller å gjøre, men som påvirker søvn.

Dette vil aldri en lege anbefale. Piller derimot....
#11 Haakon 12-11-2011 20:01
Og - akkurat som koffein er et naturlig og oppkvikkende produkt er det også naturlige roende midler.
Det snakker heller ikke leger om.

I mitt syn skal en lege gjøre akkurat det. Lege. Med alle midler. Ikke bare de midler pharmasiindustr ien legger til rette for.

You have no rights to post comments